WIFI in de trein: een must of mooi meegenomen?

WIFI in het openbaar vervoer

Als ik mijn kinderen moet geloven dan is WIFI een levensbehoefte. Ze staan ermee op en gaan ermee naar bed. Althans, die indruk wekken ze. Mijn pubers en hun mobiel zijn onafscheidelijk. En dan heb ik het alleen nog maar over het fysieke deel. Nog veel belangrijker is een goede WIFI verbinding zodat zij contact met “hun wereld”  kunnen houden. En die WIFI-verbinding die willen ze overal: Thuis, op school maar ook in het openbaar vervoer. En daar gaat dit artikel over.

Eerste WIFI-trein in Nederland

Je zou het bij zijn vergeten maar het was op 29 Maart 2010 dat de eerste WiFi-trein door Nederland reed. Op het traject Amsterdam Bijlmer Arena naar Leiden Centraal konden genodigden een kijkje nemen in deze ‘speciale trein’ waarin je kon internetten. Toen een bezienswaardigheid, maar nu bijna 7 jaar later is gratis WIFI  in de trein, bus en tram niet meer weg te denken. En als iets “gewoon” is dan moet het wel werken.

Een haperende WIFI is één van de grootste ergernissen van de treinreiziger

Een haperende WIFI is één van de grootste ergernissen van de treinreiziger die dagelijks van Groningen naar Leeuwarden reist las ik op Suksawat. De aanwezigheid van “draadloos internet” in de Arriva trein is een vereiste volgens de aanbesteding van het spoor. Want de tijd die je in de trein doorbrengt moet je nuttig kunnen besteden. En daar hoort internet bij want je moet op z’n minst kunnen werken, kunnen appen of je facebook kunnen checken.

Maar ondanks de grote investering is het met de kwaliteit van de internetverbinding in de treinen van Arriva slecht gesteld.  En niet alleen als de treinen barstens vol zijn; ook in lege treinen is de verbinding uitermate slecht.

Mijn zoon die dagelijks naar Leeuwarden treint kan dit beamen: de WIFI in de trein is inderdaad knudde. En ja, ook als je op je “bundel” zit. Naarmate je dichter in de buurt van Leeuwarden komt wordt het signaal zwakker. En rijdt de trein door een plattelandsgebied dan is de verbinding helemaal hopeloos. Nee, internetten doe je dan maar weer op school of thuis. Als je tenminste niet op het platteland woont en allemaal tegelijk het Net op wilt.

WIFI bij de NS

Maar hoe zit het in de treinen van de NS. Als ik met de trein ga, dan is dat meestal in het weekend of buiten de spits. Ik heb dan geen probleem om het web op te komen. Niet dat ik uitgebreid ga werken, zoals ik andere mensen weleens zie doen, maar ik vind het wel prettig als ik mijn mail kan checken, een tweet kan versturen en mijn blog kan bijwerken. En daarin voorziet de trein WIFI volgens mij. Maar als ik de tweets van andere reizigers moet geloven dan is het slecht gesteld met de #wifiIndetrein.

Waarom is de WIFI in de trein vaak zo langzaam?

De trage WIFI is dus al jaren een ergernis van veel treinreizigers las ik in een artikel op NOS.nl. Want hoewel het volgens de NS beter gaat, zijn veel reizigers nog steeds ontevreden. Maar hoe komt het toch dat er nu nog steeds geen echt snel internet is in de trein?

Het antwoord is geld, techniek en de explosieve groei van dataverbruik van de laatste jaren. Je moet je voorstellen dat in elk treinstel drie modems zitten, met drie sim-kaartjes van T-Mobile, Vodafone en KPN. Daar maakt je telefoon verbinding mee. Maar die sim-kaartjes hebben, net als je telefoon, een maximum aan Mb’s die ze kunnen binnenhalen van de masten van de providers. Daar begint het probleem. Want dat totale aantal Mb’s wordt dus verdeeld over iedereen in de trein. Daarom beperkt de NS je verbinding tot maximaal 300 kilobits per seconde (tot een paar maanden geleden nog 150), zodat iedereen een beetje internet heeft. Dat is genoeg voor niet al te hoge kwaliteit audio, maar om in HD YouTube te kijken, is al snel 2000 kilobits nodig.

En dat is logisch vind ik. Die beperking van 300 kb per seconde is er niet voor niks. Want zonder limiet zouden die paar mensen in jouw trein die een YouTube video bekijken ervoor kunnen zorgen dat verder niemand meer internet heeft. En daar zit niemand op te wachten.  Dus als je in de trein dezelfde WIFI als thuis verwacht dan kom je bedrogen uit. De WIFI  in de trein is bedoeld voor mailen, radio luisteren, appen en het laatste nieuws te checken.

‘Fair use policy’ in de bus

Ook in de bussen van Connexxion kun je gebruik maken van gratis wifi. Maar om ergernissen te voorkomen, hebben de internetaanbieders een Fair Use Policy opgezet. Hierin staan regels over het gemiddelde gebruik per klant. Als je dus gebruik maakt van gratis wifi in de bus van Connexxion ga je automatisch akkoord met de fair use policy. Met als voordeel dat het internet eerlijk wordt verdeeld onder alle reizigers en zo is iedereen tevreden.

Is WIFI in het openbaar vervoer een must of mooi meegenomen?

Ik begrijp nu waarom de WIFI in de trein niet zo snel is en soms ook niet voor iedereen beschikbaar. Dat komt omdat we met z’n allen te veel willen en het liefst allemaal tegelijk. En daarbij natuurlijk met de snelheid zoals we thuis gewend zijn. Dat gaat nou eenmaal niet. En daar zullen we het mee moeten doen. Of we willen of niet.

En anders moeten we gewoon even wachten tot we op school zijn, of bij de Mac Donalds of gewoon thuis als je daar tenminste een goede breedbandverbinding hebt. Want als je in het buitengebied woont zoals ik dan ben je gewend aan trage WIFI en vind je de WIFI in het openbaar vervoer mooi meegenomen.

Wat vind jij? Is WIFI in het openbaar vervoer een must of zie je het als een extra voorziening die je wordt aangeboden?

 

 

 

2 Reacties

  1. Ik vind het vanuit mijn oogpunt een extra. Ik heb een prima bundel en heb het ook niet nodig. Ik vind overigens ook dat mensen niet moeten zeuren als ze van plan zijn om youtube te bekijken en dergelijke. Dan kan je met logisch nadenken toch nagaan dat het niet zo snel is. Daar had ik je artikel niet eens voor nodig :). En moet je nou persé die treinrit die in Nederland echt niet zo lang duurt, filmpjes bekijken?

    Maar vanuit mijn reis ervaring, weet ik dat het praktisch is. Als ik buitenlandse vrienden naar mij stuur via de trein (vanuit Schiphol), is het ideaal dat ze me via wi-fi kunnen bereiken. Dus wat dat betreft, is het onmisbaar. Andersom ben ik ook altijd blij met plekken met wi-fi als ik zelf reis. Om snel even iets te checken.

    Wist je dat gratis wi-fi in New Zealand ook een ding is? Daar werkt het door het hele land een beetje als de NS. Heel NZ heeft er een beperking op. Dus er valt hier niets te klagen.

    • Hallo Sheila, leuk dat je mijn blog hebt gevonden. Ik ben het met je eens dat WIFI een extra voorziening is en dat je dan niet kunt verwachten dat je dan tijdens je treinreis hele films kunt bekijken. En die gratis WIFI in Nieuw Zeeland daar zou ons land een voorbeeld aan kunnen nemen.

1 Trackback / Pingback

  1. Gaan we met de trein of toch met de auto - Mam is de hort op

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*