Eindejaar gebruiken op het Friese platteland

Je kunt er niet omheen; om die tradities aan het einde van het jaar. Want wie bakt er nou geen oliebollen op oudjaarsdag en de kerstboom die staat toch in iedere huiskamer.

Maar dan heb ik het over gewone gebruiken die iedereen wel kent. Zoals het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. De ‘show’ die heel Nederland rond oud en nieuw opvoert, en op het punt staat verboden te worden, schijnt een van de negen nieuwe tradities op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland te zijn lees ik op het AD

Maar er zijn meer tradities die aan het eind van het jaar gebruikelijk zijn. En in Friesland hebben ze natuurlijk hun eigen gebruiken.

Carbid schieten

Ik weet nog goed dat wij net in Friesland woonden en hoopten in alle rust de jaarwisseling te kunnen vieren. We kwamen bedrogen uit! Op oudjaarsdag klonk de hele dag een monotoon gebonk. Dat hoorde bij de eeuwen oude traditie van het carbid schieten. Een plaatselijk gebruik dat voornamelijk voorkomt in het zuidelijke, noordelijke en oostelijke deel van Nederland. Dus ook op het Friese platteland.

Kuiertocht

In Friesland wordt veel gewandeld; de provincie leent zich daar goed voor met al haar mooie blote voeten- en laarzenpaden.Maar georganiseerde wandeltochten zijn ook heel populair in onze omgeving. Traditiegetrouw wordt aan het einde van het jaar vanuit Surhuizum weer de wandeltocht Slach om ‘e toer georganiseerd. Deze “tocht om de kerk” heeft haar naam waarschijnlijk te danken aan de karakteristieke kerktoren van Surhuizum vanaf waar de start is van deze prachtige route die grotendeels gaat over verharde wegen, maar ook over onverharde paden en door weilanden die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek. Aan deze Surhúster kuiertocht kan iedereen meedoen want de afstanden variëren  van 10 km, 20 km tot 30 km. Na afloop krijgt iedere deelnemer een bord snert en een herinnering aangeboden.

Slach om a toer

Oliebollen verkoop aan de deur

Op het platteland is het handig als je wat kleingeld op zak hebt want er wordt nog veel aan de deur verkocht. Alle basisscholen, kerken en sportverenigingen proberen de kas te spekken door de verkoop van het een en ander. Zo ook op oudejaarsdag  dan komen de leden van de plaatselijke korfbalvereniging langs de om de oliebollen te verkopen. En ze zijn heerlijk.

Fryske top 100

Terwijl heel Nederland in de laatste week van het jaar naar de top 2000 luistert op radio 2, luistert men in Fryslân op de laatste dag van het jaar naar de Fryske top 100. Samengesteld door de luisteraars van Omrop Fryslân die allemaal hun persoonlijke top 5 hebben ingestuurd. Op basis van deze stemmen is de Fryske Top 100 samengesteld. Het leuke is dat de hele  lijst pas op 31 december wordt bekend gemaakt, de nummers 1 t/m 10 zijn nu nog geheim.

Heeft jouw buurt ook zijn eigen gebruiken? En doe je er aan mee?

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*