Reizen

Zo parkeer je je auto op een Q-Park

Parkeren bij het station

Oh wat baalde ik toen ik op zaterdagochtend op weg was naar een afspraak en mijn auto ermee stopte. Gelukkig was ik in de buurt van een station dus kon ik mijn reis per trein vervolgen. Maar toen ik de parkeerplaats op wilde rijden stuitte ik op een slagboom en een bord met instructies. Op het eerste gezicht waren deze instructies zo onduidelijk dat ik linea recta omkeerde om elders, weliswaar veel verder mijn auto te parkeren.

Ik ga mij er op een later moment wel eens in verdiepen, want  nu moet echt mijn trein halen. Ik was namelijk al heel erg laat voor mijn afspraak.

Parkeer met korting bij het station

Zo werkt het. Als je met je OV-chipkaart reist bij de NS, dan kun je minimaal 30% korting krijgen als je je auto parkeert op een P+R parkeerterrein. Je krijgt deze korting als je op dezelfde dag in- en uitgecheckt met je OV-chipkaart bij NS. Dus als je langer wilt parkeren dan moet je iets anders bedenken.

Raakte ik destijds een beetje in paniek. Als ik nu rustig de “gebruiksaanwijzing” lees dan is het allemaal heel eenvoudig.

Dit moet je doen

 • Rij naar de P+R parkeerplaats en rij tot aan de slagboom.
 • Steek je betaalpas in de kaartlezer zodat het systeem je aankomsttijd kan registreren.
 • Haal na afloop van je reis je auto op en rij naar de uitgang.
 • Hou bij het uitrijden eerst je OV-chipkaart voor de kaartlezer van de uitrijdterminal. Het systeem controleert of je die dag met NS gereisd hebt.
 • Steek daarna je betaalpas die je bij aankomst hebt gebruikt in de kaartlezer. Het systeem registreert het tijdstip van uitrijden.
 • Wil je een kwitantie, bijvoorbeeld als je de kosten kan declareren. Druk dan op de knop ‘kwitantie’ die je op de zuil ziet staan.
 • Als het goed is gaat de slagboom open en kun je uitrijden.

Simpel toch? Maar dat vind ik nu.  Toen ik voor de slagboom stond vond ik het wat ingewikkeld allemaal. Nu zie ik alleen de voordelen, zoals:

 • Je parkeert namelijk dicht bij het station
 • Je ontvangt korting op het dagtarief als je dezelfde dag met je OV-chipkaart reist
 • Je hoeft geen contact geld op zak te hebben want je betaalt met je Maestro betaalpas of creditcard.

Wil je weten of je op jouw station moet betalen voor het parkeren van je auto klik dan op de stationsinformatie. Dan zie je gelijk of je je auto gratis kunt stallen of dat er een P+R parkeerterrein is waar je met je OV-chipkaart met korting kunt parkeren.

Heb jij wel eens gebruik gemaakt van een P+R parkeerterrein?

Wil je meer tips voor simpel weg voor niet teveel kijk dan ook eens op mijn Facebook pagina.

 1. Nee, nog nooit. Ik geloof ook niet dat ik er als een eentje ben tegengekomen, hoewel het bord me wel bekend voorkomt. Bedankt voor de info!

  Wat moet je trouwens doen als je geen ov-chipkaart hebt? Die heb ik namelijk niet. Ik print altijd een kaartje uit thuis.

  • marion.stam

   Goeie vraag Nicole. Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Want op zo’n geprint kaartje kun je niet zien of je die dag ermee gereisd hebt.Of misschien toch wel.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén