Reizen

Mijn vakanties door de jaren heen

vakanties door de jaren heen

Je hoort en ziet niets anders de laatste weken: Reclames waarin vakanties worden aangeboden naar zon overgoten bestemmingen. En natuurlijk de vakantiebeurs  die deze week van start gaat: Januari is dé maand om je zomervakantie te boeken. In de kerstvakantie, maar zeker aan het begin van het nieuwe jaar maken mensen plannen voor hun zomervakantie. En de zomer is de beste tijd om een wintersport te boeken. Ik weet niet of dat laatste waar is. Maar bij ons in elk geval wel. Want zo boekten wij op een van de warmste dagen van 2016 onze wintersportvakantie.

Maar wat wij deze zomer gaan ondernemen. Ik heb ik nog geen flauw idee. Sinds een paar jaar wil de jeugd niet meer met ons kamperen en daarom oriënteren wij ons op een nieuw soort vakantie. En daar zijn we nog niet uit. Hoe mijn vakanties de afgelopen 40 jaar – veertig jaar-  zijn veranderd laat ik hieronder zien.

Tienertoer

Het moet in 1975 zijn geweest dat ik voor het eerst alleen op reis ging: Op Tienertoer. Met deze kaart kon je in zomermaanden voor 20 gulden, 8 aaneengesloten dagen onbeperkt door heel Nederland reizen met de trein. Als zestienjarige bezocht ik destijds samen met mijn vriendin steden als Utrecht en Amsterdam. En ik had de tijd van mijn leven. Het leuke is dat de Tienertoerkaart die nu Jongerentoer heet nog steeds bestaat.

Kamperen in een shelter

Eind jaren zeventig kocht ik mijn eigen tent: een shelter. Zo’n kleine tent waar je net met z’n tweeën in paste maar de rest van je bagage niet. Die bleef achter onder een piepkleine luifeltje. Ik propte deze tent in fietstassen, sjouwde hem mee tijdens wandelvakanties en nam pas afscheid van dit kleine onderkomen toen echt wat meer stahoogte wilde.

kamperen in een shelter

Fietsvakantie

Rond mijn achttiende ontdekte ik hoe leuk het is om met de fiets op vakantie te gaan.  Bezakt en bepakt vertrok ik vanaf mijn geboorteplaats Den Helder om samen met een vriendin naar Enkhuizen te fietsen. Vanaf daar maakten wij de oversteek naar Friesland en hopten wij van camping naar camping. Om na ruim een week via de Afsluitdijk weer huiswaarts te keren. Dat ik warme herinneringen bewaar aan Stavoren kun je nog eens nalezen in Op naar Stavoren! Waar het vrouwtje op ons wacht.

Groepsreis met de rugzak

Ik moet 25 jaar zijn geweest toen ik koos voor een groepsreis. En dan het liefst naar bestemmingen die op mijn bucket list stonden zoals: IJsland, Canada en de Italiaanse Dolomieten. Over mijn reis naar IJsland kan ik wel “een boek” schrijven en heb daar dan ook maar een blogje aan gewijd.

Wandelen in de Italiaanse Dolomieten

Tent met stahoogte

Begin jaren negentig verruilde ik mijn kleine shelter voor een tent met stahoogte. We gingen inmiddels steeds vaker met de auto op vakantie en naarmate we meer ruimte hadden namen we ook meer, en ook grotere spullen mee. Daar hoorde dus ook een grotere tent bij. En dan is er niets fijner dan een tent waarin je kunt staan.

tent met stahoogte

Tent met stahoogte

Een De Waard tent

In Echt kamperen doe je in een De Waard vertelde ik hoe moeilijk ik het vind om afscheid te nemen van een tent waaraan zoveel herinneringen kleven. Want hoewel ik erg blij was met onze tent met stahoogte, toen wij voor het eerst met onze eenjarige dochter gingen kamperen,  kwamen wij er achter dat het campingbedje waarin zij sliep, niet in het slaapgedeelte paste. En daarom in de voortent moest. Niet handig als je daar zelf ook zit ’s avonds. Dus wij beraadden ons op een ander onderkomen.

Gelukkig wist ik dat mijn broer die niet meer kampeerde een De Waard tent op zolder had liggen en die wel van de hand wilde doen. In deze fantastische tent hebben wij ruim 15 jaar onze jaarlijkse kampeervakanties doorgebracht.

onze good old De Waard tent

Stedentrip

Naarmate de kinderen ouder werden veranderden ook de vakanties. In 2014 waren we dan ook klaar met kamperen. De campings die we speciaal voor onze pubers kozen vielen soms toch een beetje tegen en het signaal was duidelijk: we stoppen met kamperen. Maar hoe ga je dan op vakantie als je toch iets gezamenlijk wilt doen. We maken een stedentrip: naar Berlijn. En we gingen met de trein.

Ben je op zoek naar een stedentrip met vlucht en hotel? Kijk dan ook eens op Stedentrips.nl. Daar vind je vaak leuke aanbiedingen.

Wintersport

Hoewel onze stedentrip naar Berlijn leuk was zijn stedentrips maken geen nieuwe vakantietraditie geworden. Dát is onze Wintersportvakantie. Sinds onze jeugd zijn mijn man en ik fervente wintersporters en ook onze kinderen houden erg van skiën en van snowboarden. Dus als de financiën het toelaten koersen wij ’s winters richting de Alpen.

Zomervakantie 2016

Sinds wij gestopt zijn om met het gezin te kamperen houdt mijn man met onze zoon een mannenweek in de Ardennen. Ze kamperen dan in kleine pop up tentjes op een basic camping en doen dan allemaal stoere dingen. En mijn dochter en ik hadden bedacht om vorige zomer een paar dagen naar Londen te gaan. Helaas viel deze reis door omstandigheden in het water. In plaats dat ik samen met mijn dochter naar Londen ging, nam onze zoon mijn plaats in. In Hoe een voordelige ticket toch duur werd kun je lezen dat het een enorm gedoe was om die vliegticket over te boeken.

Plannen voor 2017

Concrete plannen voor deze zomer heb ik nog niet. Ik ga in ieder geval nu wel een tripje met mijn dochter maken. We hebben bedacht om samen een paar dagen naar Valencia te gaan. Er zijn voor die bestemming leuke voordelige aanbiedingen dus daar zal ik nog wel eens een blogje aan wijden. Daarnaast staan er nog wat leuke weekendjes weg op het programma. Want je kunt ook simpel weg voor niet teveel.

Zijn jouw vakanties in de loop der jaren ook veranderd? Laat het me weten. Vind ik leuk.

 

 

 

 

 1. Ja, op mijn ‘Over mij’-pagina schrijf ik dat. Van backpacken tot all in, ik heb het allemaal gedaan. Ik heb heeeel veel gereisd. Tegenwoordig als single parent is het anders, maar ik ga ook vaak alleen op reis, zowel voor mijn werk als privé.

 2. Wat een mooie vakantieherinneringen!

 3. Chris

  Veel plezier in Valencia, ben heel benieuwd naar je ervaringen.

 4. Ik ben nooit zo’n vakantieganger geweest dus er zit niet veel beweging in bij mij. Voor de komst van de kinderen gingen mijn man en ik een keer naar Londen. En toen we kinderen hadden huurden we een keer via marktplaats een stacaravan op de sprookjescamping.

  • marion.stam

   En nu blijf je lekker thuis in de zomer en gaat je man met je kinderen op vakantie. Of heb ik het fout?

Geef een reactie

Thema door Anders Norén