10 redenen waarom het verstandig is om je bonnetjes te bewaren

bonnetjes bewaren

Herken je dit? Een portemonnee vol met kassabonnen. Bonnetjes die je gedachteloos in je portemonnee stopt maar waar je eigenlijk niets mee doet. Behalve dan de bon die tevens een garantiebewijs is, die scan ik altijd in. Maar de rest. Weg ermee. Toch is het verstandig om na een aankoop een kassabon te accepteren. Waarom? Dat vertel ik je hier.

1. Controle

Niet dat ik het doe maar aan de hand van je kassabon kun je controleren of het bedrag dat je hebt betaald klopt. Zo niet? Even naar de klantenservice. Bij de Jumbo Supermarkten krijg je zelfs een bloemetje als het bedrag niet klopt.

2. Ruilen

In de winkel staat je nieuwe aankoop meestal fantastisch, maar thuis wil die nog wel eens tegenvallen. Gelukkig kun je meestal binnen 2 weken je aankoop terugbrengen of omruilen. Dus er is niks aan de hand als je je kassabon maar hebt bewaard.

3. Kosten verdelen

Ga je met een groepje op pad en wil je de kosten verdelen? Dan is het handig als je van alle uitgaven de bonnetjes nog hebt. Maar mocht je dát te omslachtig vinden. Tegenwoordig is er ook de app van Wie betaalt wat waarmee je heel gemakkelijk een lijst bijhoudt van je gezamenlijke uitgaven. Kassabonnen bewaren is dan verleden tijd.

4. Declareren

Kun je je kosten declareren? Bijvoorbeeld bij je werkgever. Dan heb je vast een kassabon nodig. Bewaren dus.

5. Bewijs van aankoop

Het klinkt gewichtig: Kassabon als bewijs van aankoop. Maar als de bellen gaan rinkelen als je een winkel verlaat dan is het wel handig als je kunt aantonen dat je je aankoop ook daadwerkelijk hebt betaald.

6. Garantiebewijs

Ik heb er een gewoonte van gemaakt om de kassabon die tevens garantiebewijs is, na aankoop gelijk in te scannen en op chronologische volgorde en in een speciaal bestand op mijn computer te bewaren. Zo heb ik alle garantiebewijzen bij de hand en kan ik gelijk zien wanneer de garantie is verlopen. En ik loop ook geen risico dat ik mijn aankoopbewijs cq. garantiebewijs kwijtraak.

7. Geld terug actie

Er zijn acties waarmee je door het insturen van een kassabon het hele of een deel van je aankoopbedrag terug kunt krijgen. Bijvoorbeeld bij Scoupy. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je bepaalde producten kopen, een foto van je kassabon maken, de foto van het bonnetje insturen en na goedkeuring stort Scoupy het geld terug. Hoe het precies werkt kun je nog eens nalezen op Scoupy, hoe werkt het, dat ik vond op Huisvlijt.

8. Reisverzekering

Het is niet te hopen, maar tijdens de vakantie kan van alles misgaan. Ik kan erover mee praten want vorig jaar tijdens onze wintersport brak onze zoon tijdens het snowboarden zijn pols en kon hij de rest van de vakantie met lede ogen toezien hoe anderen wel van de pistes suisden. Gelukkig werd het financiële leed verzacht doordat wij een goede reisverzekering hadden afgesloten. Nadat wij de kassabonnen van de skihuur en het aankoopbewijs van de liftpassen aan de verzekering hadden overhandigd werden deze bedragen keurig aan ons teruggestort. De medische kosten trouwens ook; maar die vielen onder de zorgverzekering.

9. Kortingsbonnen

In de achterkant van je kassabon kun je lezen dat er soms heel leuke aanbiedingen op je kassabon staan. Waarmee weer voordeel te behalen is.

10. Verzendbewijs

Ooit een pakket of aangetekende post verstuurd? Dan ken je vast het verzendbewijs dat je dan krijgt. Altijd even bewaren zodat je kunt aantonen dat jij het pakket hebt verzonden.

Zo zie je maar waar een portemonnee vol bonnetjes goed voor is. Natuurlijk hoef je niet alle kassabonnen te bewaren. Maar het is wel handig om deze na aankoop te accepteren; even te controleren en thuis te beoordelen of ze daadwerkelijk de prullenbak in kunnen.

 

 

 

8 Reacties

  1. Goede tips. Ik bewaar mijn kassabonnen ook om aanbiedingen te controleren. Het komt nogal eens voor dat er in een reclamefolder een hogere prijs mét korting wordt gegeven dat (bijna) op de normale prijs uitkomt (of hoger zelfs). Volg je me nog? Let er maar eens op.

    • ja ik volg je nog. Het is inderdaad bekend dat in de periode vóór een aanbieding de prijs omhoog gaat om deze vervolgens tijdens de aanbieding heel voordelig te laten lijken. Een goed voorbeeld van deze misleiding is de geen BTW-actie van de Media Markt.

  2. Ik bewaar de bonnetjes die er toe doen. Dus niet van kleine aankopen bij de Hema ofzo. Maar sowieso voor garanties en als het nodig is voor de reisverzekering. Ik reis regelmatig en dan gaat er echt wel eens iets verloren. Dan zijn bonnetjes wel handig (al zal niet elke maatschappij moeilijk doen als je van een klein artikel geen bon meer hebt).

1 Trackback / Pingback

  1. 5 handige tips van Mam is de hort op - Mam is de hort op

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*