De 10 leukste winkelstraten volgens Mam is de hort op

Zwanestraat - Kromme elleboog

De Zwanestraat – Kromme Elleboog is verkozen tot Leukste Winkelstraat van Nederland 2016!” lees ik op het blog Shopping Groningen. Niet zo verwonderlijk, want deze Groningse winkelstraat of zijn het -straten? hadden een voorsprong op haar concurrent: de Nieuwe Oosterstraat. Eveneens te vinden in het Noorden, maar dan in de Friese hoofdstad. 

In de Zwanestraat, die overgaat in de Grote Kromme Elleboog (vandaar dat deze straten in één adem genoemd worden)  vind je veel bijzondere winkels en horeca. En dat op steenworp afstand van de Martinitoren.

Natuurlijk zijn er veel meer leuke winkelstraatjes. Maar weet jij die te vinden? Ik niet. Vaak liggen deze buiten het geijkte winkelgebied. Dus je wordt er niet automatisch naartoe getrokken als je in een “nieuwe” stad aan het winkelen bent. Vandaar dat Mam is de hort op je helpt in je zoektocht naar de 10 leukste winkelstraten in 5 bekende winkelsteden.

Alkmaar

 • D’oude stad is het leukste winkelgebied van Alkmaar. In de smalle, karakteristieke straatjes van het oude gedeelte van de kaasstad vind je onder andere de Fnidsen. Een straatje waar tegenwoordig een aantal bijzondere en gespecialiseerde winkeltjes is gevestigd.
 • Maar ook de Magdalenastraat moet zeker niet worden vergeten. Toevallig gebruikte ik een foto van dit straatje in mijn artikel Wat is de leukste winkelstraat volgens jou. Waarop mijn neef die in Alkmaar woont, gelijk reageerde met “De Magdalenastraat”. Volgens hem is dit straatje leuk om even doorheen te lopen en bekend vanwege de heerlijke friet van het Friethuys. Die in de AD friettest een dikke 9,5 scoorde.

Rotterdam

 • Devi van Firma mama vindt dat De Witte de Withstraat in dit rijtje niet mag ontbreken. Deze straat staat bekend als de artistieke en vernieuwende straat van Rotterdam met leuke boetiekjes en restaurants die net even iets anders zijn.
 • Maar zij tipte ook De Meent, eveneens in hartje Rotterdam. Omdat er nogal wat achterstallig onderhoud is wordt er momenteel hard gewerkt om deze straat dé ontmoetingsplek van Rotterdam te maken.

Leeuwarden

 • In 2010 en in 2012 is de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden de leukste winkelstraat van ons land. En terecht. Deze smalle straat in het oude centrum van de Friese hoofdstad  wordt niet voor niets “het best bewaarde winkelgeheim van Leeuwarden” genoemd. Waarom dat is? Ontdek het zelf.
 • En als je dan toch in Leeuwarden bent loop dan ook even door de Nieuwe Oosterstraat. De oudste winkelstraat van Leeuwarden. Een straatje met prachtige, monumentale panden en klassieke gevels waarin aparte winkeltjes en speciaalzaken zijn gevestigd. Eveneens een aanrader.

Maastricht

 • In de hippe Wijck in Maastricht vind je de Rechtstraat. Volgens de Maastrichtenaren dé leukste straat van het Zuiden. Waarom? Omdat je in deze buurt nog een dorpse sfeer proeft. En in de Rechtstraat vind je vrijwel alleen maar lokale winkeliers.

Groningen

 • De Folkingestraat in Groningen, is mijn persoonlijke favoriet. Als je vanaf het centraal station komt loop je er automatisch doorheen. Ik vind het een perfecte winkelstraat om inspiratie en nieuwe ideeën op te doen.

Folkingestraat- Groningen

Amsterdam

 • De Haarlemmerstraat en -dijk in Amsterdam is weer zo’n straat die in ere is hersteld. Ik herinner mij deze buurt vanwege de veelheid aan coffeeshops. Maar tegenwoordig is deze levendige straat, op loopafstand van het Centraal Station een echte slenterstraat. Waar de wietgeur nog een beetje te ruiken is. Maar dat terzijde.
 • In Amsterdam-Oost ligt de Czaar Peterbuurt.  Een echte Amsterdams gezellige winkelbuurt, waar vroeger mijn beste vriendin woonde. Ik fietste er dus geregeld doorheen. In 2015 is de Czaar Peterstraat, uitgeroepen als leukste winkelstraat. Dat verbaasde mij omdat ik het destijds een sombere straat vond. Waarschijnlijk is dat ook de reden waarom in deze straat een aantal shots van de film Ciske de Rat is opgenomen. Tegenwoordig is de Czaar Peterstraat ‘the new place to be’! De straat is namelijk geheel gerenoveerd en je kunt er verrassend leuk winkelen.

Dit is mijn top 10 van leuke winkelstraten. Maar er zijn er vast veel meer die ontdekt kunnen worden. Wil je daarbij helpen? Weet jij een winkelstraatje dat beslist een plaats in dit rijtje verdient? Laat dan even hieronder een reactie achter of reageer op Facebook.

3 Reacties

 1. Hahaha, Utrecht! Mijn geboortestad. Daar kan ik niet een straat noemen maar eigenlijk de hele binnenstad. Zo gezellig, divers en leuk. Misschien het Wed voor alle leuke cafeetjes?

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Zo ga je voordelig een weekend de hort op
 2. Mijn zomer in plaatjes - Mam is de hort op

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*