en nog veel meer

10 tips waarmee je kunt voorkomen dat je gerold wordt.

zakkenrollers

Vorige week was mijn beste vriendin met haar vriend en een bevriend stel in Barcelona. Ze hadden het heerlijk gehad. Prachtig weer, veel gedaan. Kortom ze hadden genoten.“Ik moest nog aan je denken” zei ze, nadat ze had verteld wat ze allemaal gedaan hadden. “Hoezo?” vraag ik. “Nou over die zakkenrollers in Barcelona. We zijn namelijk gerold”.

Zakkenrollen is een veelvoorkomend probleem in grote steden

Ik had haar inderdaad verteld dat toen wij in Barcelona waren en uit de toeristenbus stapten wij in een wirwar van mensen terecht kwamen. Die allemaal op zoek waren naar de ingang van Parc Guell. Dat wij opeens werden aangesproken door een Spaanse man, die ons een portemonnee liet zien en vroeg of die van ons was. Het was inderdaad de portemonnee van mijn man. Maar de portemonnee was leeg. Gelukkig hadden wij er niet veel geld in gedaan, want alle pasjes zaten in een tasje dat wij onder onze kleding droegen. Maar toch. Het is heel vervelend als je vakantie wordt bedorven doordat je geld of je waardevolle spullen zijn gestolen.

Een soortgelijk voorval was mijn vriendin dus ook overkomen. In een overvolle metro werd er opeens veel geduwd waardoor zij even niet oplette. Toen zij daarna naar beneden keek zag zij een pinpas, een OV-chipkaart en een rijbewijs op de grond liggen. Die van haar bleken te zijn en in een portemonneetje zaten, dat bij haar vriend in een afgesloten broekzak zat. En die was weg.  Jammer want er zaten ook nog een paar tientjes in.

Zakkenrollers zijn een veelvoorkomend probleem in grote steden. En zeker in Barcelona. Dat er in de metro of in de toeristenbus iemand ‘per ongeluk tegen je opbotst, waardoor je even niet oplet en degene op hetzelfde moment je portemonnee uit je broekzak haalt. Zeker als het erg druk is kan een zakkenroller vaak ongemerkt zijn slag slaan. Maar hoe kun je voorkomen dat je gerold wordt? Ik geef je tien tips waar je op moet letten zodat je niet beroofd wordt.

1. Neem niet teveel mee

Als je op stap gaat,  laat dan je paspoort, pinpas, creditcard en ander kostbaarheden achter in het hotel. Het liefst in het kluisje van je hotelkamer.

2. Wees je bewust van je omgeving

Het is een open deur maar “Een gewaarschuwd mens telt voor twee”. Zakkenrollers houden toeristen namelijk nauwlettend in de gaten. Doe dus hetzelfde. Bewaak “je persoonlijke ruimte” zoals dat zo mooi heet. Let goed op als iemand te dichtbij komt. Probeer zelf afstand te houden en let extra goed op je persoonlijke eigendommen.

3. Draag je geld en pasjes om je nek

Je hebt natuurlijk altijd contant geld en je pinpas bij je als je de hort op gaat. Stop deze niet in je portemonnee maar draag je geld en je pasjes op een plek waar zakkenrollers niet gemakkelijk bij kunnen. Bijvoorbeeld onder je kleding. Er zijn handige tasjes te koop bijvoorbeeld bij de ANWB, die je om je nek kunt dragen. Daarin kun je naast geld ook je pinpas,  ID-kaart of paspoort kwijt.

4. Verdeel je geld

Neem je toch contant geld mee. Verdeel het dan onder je medereizigers of stop het  op verschillende plekken. Dan ben je niet alles kwijt als je wordt beroofd.

5. Wees niet te vriendelijk

In grote steden kan het gebeuren dat je door iemand wordt aangesproken. Hier kun je je best ongemakkelijk bij voelen. Want stel dat? Je hoeft in zo’n geval niet onvriendelijk te reageren maar wees ook niet bang om een beetje afstand te houden of om gewoon door te lopen. Heb je het gevoel dat het niet pluis is luister dan naar je intuïtie en blijf alert.

6. Kleed je niet als toerist

Hoe meer je eruit ziet als een toerist hoe groter de kans is dat je wordt beroofd. Natuurlijk ben je op dat moment een toerist maar probeer je een beetje aan te passen aan de lokale cultuur. Kleed je zoals de lokale bevolking en loop niet rond met een enorme rugzak of met een grote spiegelreflex-camera op je buik.

7. Investeer in een goede tas

Koop een tas die niet gemakkelijk opengesneden kan worden. Liefst een leren tas, met een stevig hengsel en een ritssluiting. Heb je een camera bij je.  Doe deze dan in een camera-rugzak. Bijvoorbeeld in deze oranje Lowepro Flipside Sport 10L AW – cameratas met een slank en onopvallend uiterlijk. Te koop bij Bol.com. Zo valt het niet zo op dat je een camera bij je draagt.

8. Pas op voor mee-kijkers tijdens het pinnen

Ga je geld pinnen? Let bij de pinautomaat op, dat er niet iemand achter je staat die met je meekijkt als je je pincode intoetst. Scherm het toetsenbord van het pinapparaat af en haal het geld na het pinnen er in een beweging uit. En ga het aantal briefjes dat je hebt gepind ook niet ter plekke controleren. Zeker niet als er mensen achter je staan.

9. Zet je tas niet op de grond

Zit je op een gezellig terras of in een restaurant te eten. Zet je tas dan niet op een stoel of naast je op de grond. Zet je tas het liefst tussen je benen in en steek de stoelpoot door het handvat! En als je je jas uittrekt en die over een stoel hangt. Zorg er dan voor de zakken leeg zijn.

10. Bewaar je kassabon niet bij je aankoop

Ben je lekker wezen shoppen. En vraagt de verkoopster nadat je hebt afgerekend of zij de kassabon bij je aankoop zal doen. Niet doen? Stop het aankoopbewijs in je portemonnee en laat het niet bij je aankoop zitten. Want stel dat je tasje wordt gerold. Dieven kunnen jouw aankoop dan heel gemakkelijk naar de winkel terugbrengen en het aankoopbedrag innen.

Natuurlijk loop je altijd het risico om beroofd te worden, maar met deze tips blijf je zakkenrollers altijd  een stapje voor. Wil je meer tips voor simpel weg voor niet teveel? Volg mij dan op Facebook en op Twitter

Dit artikel kan affiliatie links bevatten.

  1. Mijn zwager is een keer ‘gerold’ in de metro in Parijs. Echt heel akelig. Zelf heb ik het gelukkig nog nooit meegemaakt. Dank voor de fijne tips!

Geef een reactie

Thema door Anders Norén