Reizen

Wat vind ik het allerleukste aan vakanties

Een poosje terug zag ik een tweet voorbij komen van Vakantaseren, een leuke blog die ik volg sinds Bart de Sloover een gastartikel over Texel op Mam is de hort op heeft geschreven. In de bewuste tweet vroeg hij “Wat vind jij nou het allerleukste aan vakanties”. Met daarbij de keus uit 3 antwoorden:

 • Voorpret
 • Onderweg zijn
 • Herinneringen ophalen

Dat zette mij aan het denken. Want wat vind ik het leukste aan vakantie? 

Voorpret

Ik ben er gek op: Voorpret. Het plezier dat je al hebt vóórdat je op vakantie gaat. Het gesurf langs allerlei websites om een leuke camping te vinden met net de goede ligging; het dromen over hoe je kampeerplaats er in werkelijkheid uit zal zien. En of de locatie zo leuk is als je hoopt dat het zal zijn. Ik lees dan ook graag blogs over mijn toekomstige reisbestemming en geniet enorm van alle uitzoekerij. Voorpret is dus aan mij wel besteed en staat met stip op nummer 1.

Onderweg zijn

Eigenlijk vind ik de reis het minst leuke aan de vakantie. Het is altijd zo’n hoop gedoe. Eerst alle voorbereidingen voordat je weg bent,  zoals het inpakken van alle kampeerspullen. Want zeker als je gaat kamperen in een De Waard tent neem je nogal wat spullen mee. En dan moet je ook nog op reis.

Natuurlijk bereid ik de reis goed voor: ik zorg dat ik bij de ANWB actuele routekaarten en een vignet heb gehaald voor als we door Oostenrijk en Zwitserland rijden. Ik check wat de benzineprijzen in de omliggende landen op dat moment doen. Maar ook of we met een volle tank Luxemburg kunnen halen, zodat we daar de tank nog eens goedkoop kunnen vullen. En natuurlijk mijden we de zaterdag, hoewel je die dag beter in het meervoud kunt schrijven. Er zijn namelijk heel veel zaterdagen waarop je beter niet onderweg kunt zijn. Allemaal praktische zaken die je van te voren kunt voorbereiden als je op pad gaat.

Maar natuurlijk zijn er ook zaken die je kunnen overkomen als je op reis gaat.Want ondanks dat wij steevast de zaterdag mijden valt de drukte op de weg altijd tegen. Er gebeurt altijd wel iets dat roet in het eten gooit. Zo is het ons eens overkomen dat op vrijdagmiddag rond half 5 de v-snaar van de auto het begaf. Wij in de berm van een drukke snelweg op de ANWB moesten wachten. Vervolgens zijn weggesleept en 3 dagen later onze reis konden vervolgen. Dat kan dus zomaar gebeuren. Daar zit je niet op te wachten als je op doorreis bent. Want zo ervaar ik de reis: ik ben op doorreis, van A naar B. En dat doe ik het liefst zo snel en comfortabel mogelijk. Vandaar dat dit punt op nummer 3 eindigt.

Herinneringen ophalen

En als de vakantie weer voorbij is dan maak graag een collage van een paar van mijn leukste foto’s om met mijn vrienden te delen. Ik ben namelijk niet zo van albums vol vakantiefoto’s die je op Facebook soms voorbij ziet komen. Die doen me altijd denken aan dia-avondjes uit de jaren zeventig die je met grote tegenzin moest ondergaan. Fotoseries waar geen eind aan leek te komen. Nee, doe mij een kleine collage. Of een mooi vormgegeven fotoboek van bijvoorbeeld de HEMA . Waar je trouwens op dit moment 20% korting op krijgt.

Het maken van een fotoboek is namelijk niet alleen leuk om vakantieherinneringen op te halen, het schijnt ook te helpen om het vakantiegevoel langer vast te houden. Door er af en toe doorheen te bladeren ben je weer even terug. Daar waar het zo leuk was. Maak dus een fotoalbum van jouw vakantiefoto’s en blijf in gedachten nog wat langer op je vakantiebestemming.

Wat vind jij het allerleukste aan vakanties?

 

12 Reacties

 1. Ik ben dol op vakanties en reizen en doe het echt regelmatig. Ik hou van het op reis zijn, de vrijheid en het ontdekken van nieuwe dingen. Maar ook de voorpret en het uren rondstruinen op het internet op zoek naar info en mooie foto’s vind ik heerlijk. Verder zijn de herinneringen erna ook wel heel mooi en fijn

 2. Ik kan ook altijd zo genieten van vakanties! Vooral de voorpret en het ophalen van herinneringen als je weer 100 foto’s aan het bekijken bent, haha.

 3. Voorpret en herinneringen want het verblijf gaat altijd veelste snel!

 4. ik vind de voorpret ook heel leuk! vakantie is steeds zooo snel voorbij, er naar verlangen maakt alles dubbel zo leuk 🙂

 5. Ik vind de voorpret wel leuk. Uitzoeken wat er te zien en te doen is enzo. Vaak ook al wat plannen

 6. Lekker vrijheid en andere stad rondkijken, foto`s maken en tegenwoordig vlog maken. Dat zou ik graag regelmatig op vakantie willen gaan. En leuk om herinneringen terug op te halen als je veel foto`s maakt

 7. Ik vind de voorpret altijd geweldig. Ben dan al helemaal aan het uitzoeken waar ik terecht kom en wat er te doen is! Als ik er eenmaal ben, is de vakantie zelf natuurlijk ook geweldig!

 8. De voorpret is bij mij ook een absolute topper 🙂

 9. Voor mij zou dat zijn een gevoel van vrijheid. Van even echt niets meer hoeven. Een soort vrijstelling/ time-out hebben.

  Voor op vakantie gaan snap ik voorpret wel. Dat vind ik ook wel leuk. Maar echt gaan, doe ik dan liever niet ; )

Geef een reactie

Thema door Anders Norén