en nog veel meer

Fan van de Tour en van Fryslân?

Ik ben gek op de Tour de France. Als het even kan kijk ik tijdens het eten koken met een half oog naar de Ronde van Frankrijk. Niet dat ik er verstand van heb. Van wielrennen begrijp ik niet zoveel. Maar ondanks dat geniet ik des te meer van de mooie beelden die ik voorgeschoteld krijg.

Zeker als de karavaan de bergen intrekt en ik word getrakteerd op prachtige beelden van het Franse natuurschoon. Ik vind het dé manier om in de vakantiestemming te komen. Want zeg nou zelf. Bij het zien van een prachtig Chateau, het ongerepte berglandschap en die vredige Franse dorpjes wil je toch maar een ding en dat is: Er naartoe.

Het alternatief voor Frankrijk is Fryslân

Helaas zit dat er niet in dit jaar. Dus als ik iets van de Tour wil meepikken zal ik iets anders moeten verzinnen. Gelukkig is dat zomers in Fryslân niet zo moeilijk. Het is zelfs gemakkelijker dan je denkt. Bij mij in de omgeving is men namelijk nogal wielergek. En kom je wel aan je trekken als je van fietsen houdt.

Wielerweek

In de periode voor en vlak na de Ronde van Frankrijk wordt in Surhuisterveen een Wielerweek gehouden, met daarin allerlei wielerevenementen. Zo is er zaterdag 22 juli de Pieter Weening Classic, een toertocht vernoemd naar de bekende wielrenner Pieter Weening die in deze contreien is opgegroeid. De uitgezette routes van 150, 100, 60, 40 en 25 kilometer leiden je door het landschap van Noordoost Fryslân. De inleg bedraagt 5,– en als je slechts 25 kilometer aflegt hoef je helemaal niets te betalen.

Pieter Weening Classic voert je door Noordoost Fryslân

Crème de la crème uit de wielerwereld

Meer gratis vermaak is er op 25 juli. Op deze dinsdag na de Tour de France vindt in Surhuisterveen een groots wielerspektakel plaats, namelijk de Profronde van Surhuisterveen. Voor dit criterium worden kosten nog moeite gespaard om de toppers uit de ronde van Frankrijk naar Fryslân te halen.

In 2016 suisde gele trui winnaar Chris Froome door de straten van Surhuisterveen

Zo lukt het de organisatie ieder jaar om de crème de la crème uit de wielerwereld aan start te krijgen. Het is nu al zeker dat Giro-winnaar Tom Dumoulin naar Fryslân komt.  En ook de Groninger wielrenner Bouke Mollema heeft toegezegd. Dus voor de publiekstrekkers is gezorgd.

Toer de Fries

Dus hou je van wielrennen en wil je een vleugje van de Tour de France meepikken kom dan op dinsdag 25 juli a.s. naar de profronde van Surhuisterveen. Een wielerwedstrijd die wij in huiselijke kring gekscherend de Toer de Fries noemen. Om 19.00 uur klinkt het startschot waarna de renners 100 rondes om de, in het geel gehulde kerk rijden. Boze tongen en mensen die er verstand van hebben beweren dat wie er gaat winnen een uitgemaakte  zaak is, maar dat zal het publiek weinig kunnen schelen lijkt mij.

Het gaat tenslotte om de sfeer en de spanning van e wedstrijd. Hoewel het meestal even duurt voordat de wedstrijd op gang komt. Maar als renners eenmaal op dreef zijn en je ziet die bekende namen aan je voorbij stuiven, dan waan je je met een beetje fantasie in Frankrijk, op de Champs-Élysées maar dan in Surhústerfean in de provinsje Fryslân. Misschien iets minder chique, maar toch ook een beetje buitenlands!

 

  1. Zelf ben ik geen fan van wielrennen! Maar het wielren spektakel klinkt wel heel gezellig zoals jij het omschrijft 😊

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén