Koopzegels. Wat leveren die je op?

zegeltjes sparen

Mijn moeder deed het al: Koopzegels sparen. Destijds van de Gruijter, dat later Albert Heijn werd. Ik herinner me nog het stapeltje boekjes dat ze dan inleverde om er een aanzienlijk bedrag voor te innen. Dat zij dan weer besteedde aan een speciaal doel namelijk: de zomervakantie.  

Ja, want het sparen van koopzegels was voor een speciaal doel. In die tijd vond ik het hopeloos ouderwets, die zegeltjes die je als kind, voor je moeder in boekjes plakte. Maar als ik het bekijk in het licht van de huidige spaarrentes dan was mijn moeder zo gek nog niet. En ik ook niet, want ik heb deze ouderwetse manier van sparen in ere hersteld.

Wat levert het op

Eigenlijk gaat het sparen van zegeltjes ongemerkt. En het levert toch een aardig rendement op aldus Knab.

Een ander voordeel is dat je het zelf in de hand houdt. Je kunt namelijk zelf bepalen of je bij je boodschappen wel of geen zegels koopt. Daarnaast plak je ze in het boekje, dus er is geen verleiding zoals bij het stoppen van je kleingeld in een spaarpotje, om het er even uit te halen. Want dat overkomt mij nog wel eens. Dan stop ik aan het eind van de week mijn overgebleven muntgeld in mijn spaarvarken, maar als ik opeens kleingeld nodig heb (voor een collecte of voor de wortelboer) dan haal ik het er ook zomaar weer uit. En dan gaat sparen niet snel. Dus dan maar koopzegels.

Hoe werkt het

Bijvoorbeeld bij Albert Heijn kun je bij iedere euro aan boodschappen een zegel kopen waarvoor je  €0,10 betaalt. Deze plak je in een speciaal zegelboekje. Als je 490 zegels hebt gespaard is het boekje vol en kun je het inleveren bij de kassa of klantenservice van de betreffende winkel.

Je krijgt dan €52,– uitbetaald, terwijl je eigenlijk maar €49,– geïnvesteerd hebt.  Een winst van €3,– lijkt misschien wat weinig, maar is wel een rendement van 6%. En dat krijg je niet bij de bank. Waar tegenwoordig nog nauwelijks rente wordt gegeven.

Daarnaast hoeft het niet veel meer te kosten. Want als je voor €10,– boodschappen doet en er 10 zegels bijkoopt, dan ben je maar €1,– duurder uit. Dus dat voel je niet zo in je portemonnee.

Naast AH zijn er meer supers waar je zegeltjes kunt sparen. In sommige gevallen krijg je ze gratis bij een bepaald bedrag en kun je na inlevering van je volle boekje kiezen of je geld wilt of dat je spaart voor bepaalde artikelen. Wil je weten welke spaarsystemen er zijn klik dan hier voor een overzicht.

Kortom ik vind het wel een leuke manier om wat extra geld te sparen dat je dan weer kan besteden aan een weekendje weg.

Wat doe jij? Spaar jij ook zegeltjes?

16 Reacties

  1. Dat is een superleuk en handig systeem. Jammer genoeg bestaat dat niet in België. Je kan wel stickers krijgen bij aankoop van min. Xx € en die moet je dan ook kleven in een boekje. Hiermee krijg je dan korting op de acties (bv. Keukenpotten, servies, handdoeken). Daar doe ik nooit aan mee, want elk jaar doen ze dezelfde dingen, maar dan van een ander merk.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*