Mam is niet de hort op

Mijn grootste boodschappen ergernissen

In mijn plannen voor 2018 noemde ik het al: de komende tijd ga  ik een nieuwe rubriek introduceren: Mam is  niet de hort op. Want hoe leuk ik het ook vind om  weg te gaan; de meeste tijd ben ik eigenlijk niet de hort op en ben ik gewoon thuis. Doe ik de was, ruim het huis op, maak de stal schoon, zit ik achter mijn bureau te werken, tik ik een stukje voor Mam is de hort op en doe ik boodschappen.

En laat ik aan dat laatste nou een ontzettende hekel aan hebben. Ik haat boodschappen doen. In deze eerste Mam is niet de hort op vertel ik waarom.

Waarom heb ik een hekel aan boodschappen doen?

Het moet nou eenmaal gebeuren,  dat realiseer ik mij al te goed, maar toch. Ik hou er niet van. En eigenlijk weet ik niet eens waarom ik zo’n hekel heb aan boodschappen doen. Misschien komt het doordat ik met de auto speciaal naar het dorp toe moet om mijn inkopen te doen (de dichtstbijzijnde grote plaats is 5 kilometer bij mij vandaan), ik een supermarkt-hopper ben, die de boodschappen in verschillende winkels doet en daardoor veel tijd nodig heb.  Ik weet het niet.

Maar ik weet wel dat veel dingen mij tegenstaan bij het boodschappen doen. En die zet ik op een rijtje de boodschappen ergernissen top ………………

Mijn boodschappen ergernissen top

 1. geen parkeerplaats te vinden
 2. auto’s die 2 parkeerplaatsen innemen
 3. verkopers op de parkeerplaats
 4. overvolle glasbak
 5. lange rijen bij de kassa
 6. kassarollen en/of kassières die verwisseld moeten worden als jij net aan de beurt bent
 7. te weinig kassa’s open
 8. dat je lang moet wachten voordat de kaissière van de “nieuwe” kassa komt
 9. winkelmandjes die op zijn
 10. winkelwagentjes zijn op
 11. je winkelwagen die bij de kassa wordt verplaatst  terwijl zij “even” weg bent voor een vergeten boodschap
 12. het fenomeen kinderwinkelwagentjes
 13. winkelwagens die in het pad staan
 14. mensen die naast hun winkelwagentje lopen
 15. mensen die hun winkelwagentje vasthouden terwijl ze een product uit de schappen halen
 16. je boodschappen in je winkelwagentje vindt die je er zelf niet hebt ingedaan
 17. mensen die midden in het pad uitgebreid met elkaar staan te praten
 18. winkelwagentje die de koelvitrines blokkeren
 19. aanbiedingen die niet verkrijgbaar zijn
 20. Dat je muntje niet past in de gleuf van je winkelwagentje en je ook geen losgeld bij je hebt.

Oh wat zijn het er veel. En dan heb ik het alleen nog maar over mijn boodschappen in de supermarkt en  nog niet eens over het Kruidvat waar je “je kont” niet kunt keren omdat er allerlei displays in het pad staan, buggy’s die de winkelpaden versperren,  nauwelijks personeel en dan die lange rijen bij de kassa.

Ben ik zo erg of zijn mijn ergernissen terecht. Laat ik op 3 onderdelen even dieper ingaan. De parkeerplaats, de kassa en de winkelwagentjes zal ik nader toelichten.

De parkeerplaats

De dagen rond de feestdagen zijn natuurlijk het ergst als je boodschappen gaat doen. Dan kun je er geheid vanuit gaan dat er bij de supermarkt geen parkeerplaats te vinden is. Als het meezit dan staan er een paar verkeersregelaars die je een vrije plek wijzen. Maar als die er niet zijn dan zit er niets anders op dan net zoveel rondjes te rijden totdat je een lege parkeerplaats vindt. En als je er eindelijk een vindt dan is die soms te klein omdat de automobilist niet tussen lijntjes heeft geparkeerd en daardoor twee plaatsen inneemt.

En dan die autoruit reparateurs. Ken je ze. Ga je voor een snelle, vergeten boodschap even naar de supermarkt; word je aangesproken door een autoruit reparateur. Die constateert dat je een sterretje in je voorruit hebt dat hij gelijk kan repareren. Nee! En zeker niet nu.

overvolle glasbak

Er gaat natuurlijk wat doorheen tijdens de feestdagen. Overvolle glasbakken zijn dan geen uitzondering op de parkeerplaats. En als je met een overvolle boodschappentas lege flessen aankomt dan wil je die natuurlijk wel kwijt. En als je dan een glasbak treft die vol is, dan heb je geen zin om de hele handel weer mee naar huis te nemen. Dus wat doe je? Je parkeert je lege flessen voor de glasbak.

Nu heb ik mij laten vertellen dat het alleen belangrijk is dat het witte glas wordt gescheiden van het bruine en het groene glas. Dus als ik naar deze foto kijk dan zouden er toch veel meer flessen in de bak kunnen in plaats van ervoor.

Winkelwagentjes

Ze zijn op, de wielen zitten vast  of ze versperren de doorgang: de winkelwagens. En dat begint gelijk al bij binnenkomst in de supermarkt. Waar de winkelwagentjes schots en scheef staan te wachten, terwijl de tijdelijke bestuurders voor de vitrine met broodjes staan en maar niet kunnen kiezen. Je manoeuvreert  tussen de karretjes door en vervolgt je weg richting koelvitrine. Ook daar kom je ze weer tegen: winkelwagens die onbeheerd voor de schappen staan of nog erger, voor de schappen staan en ook nog eens worden vastgehouden.

Ik snap best dat het vervelend is als je winkelwagentje wordt verplaatst (staat die al in het lijstje?) Maar om je kar nou vast te houden terwijl jij je keuze maakt, gaat mij toch iets te ver.

Hetzelfde geldt ook voor hoe je met een winkelwagentje rijdt. Volgens mij loop je erachter. Ware het niet dat er heel wat mensen zijn die naast hun wagen lopen en hierdoor (nog) meer ruimte innemen in de toch al niet zo brede winkelpaden.

Kassa

En dan ben je eindelijk bij de kassa. Sommige mensen weten dan precies welke ze moeten nemen als het druk is, maar ik niet.

Ik weet wel dat je beter niet achter bejaarden kunt aansluiten omdat deze doelgroep meestal contant betaalt en het liefst ook nog gepast. En ook nog eens ter plekke de bon gaat controleren. Daar is natuurlijk niets op tegen; maar het houdt wel op.

Dus sprint je,  zodra wordt omgeroepen dat er een extra kassa open gaat,  gelijk  daar naartoe. Is dat verstandig? Want in sommige gevallen moet de kassière die de kassa gaat bedienen van elders komen en is de rij waarin je stond opgelost als je eindelijk aan de beurt bent.

Tips om het boodschappenleed te verzachten

Boodschappen doen kost gewoon veel tijd. Want op de een of andere manier kies ik altijd de verkeerde rij  en sta ik veel langer dan  anderen te wachten bij de kassa. Dat kan anders. Op de website van Margriet vond ik een paar handige tips die je helpen de snelste rij te kiezen en waardoor je sneller door de supermarkt bent.

Kies altijd de linkerrij

De kans is groot dat als je de linkerrij neemt, je de supermarkt sneller verlaat. De meeste mensen zijn namelijk rechtshandig en zullen daarom de rechterrij kiezen. Dus minder mensen in de meest linkerrij.

Sluit aan achter iemand met een volle kar

Het schijnt dat je beter achter iemand met een overvolle kar met boodschappen kunt aansluiten dan achter vier verschillende mensen met bijvoorbeeld 25 dingen in het mandje of kar. De kassière moet namelijk voor die 4 verschillende mensen alle handelingen verrichten zoals afrekenen, zegeltjes aftellen, bonuskaarten scannen en dat schijnt meer tijd te kosten

Kijk naar de klanten  voor je in de rij

Iemand die bijvoorbeeld een grote verpakking luiers koopt, is sneller langs de kassa dan iemand met vier pakken melk. Mensen die met zijn tweeën zijn pakken waarschijnlijk sneller in dan iemand die alles in zijn eentje moet meenemen. En bejaarden….

Ga voor de rij die leidt naar meerdere kassa’s

Is er een rij die naar meerdere kassa’s gaat? Neem dan die rij. Het schijnt dat deze rij sneller gaat dan iedere afzonderlijke rij.

Vermijd rijen waarin mensen met elkaar praten

Als mensen in de rij voor je elkaar kennen en met elkaar in gesprek raken, dan zijn ze niet bezig met hun boodschappen. Vermijd dus de waarin mensen met elkaar praten, want dat vertraagt.

Hoe zit dat met jou. Heb jij net als ik ook een grondige hekel aan boodschappen doen? En hoe pak jij het aan?

12 Reacties

 1. Gea

  Boodschappen doen, vreselijk! Maar o, wat heerlijk, ik heb evenals Felice een man getrouwd die het met plezier allemaal doet. Hij wil me zelfs liever niet mee hebben, alleen gaat-ie sneller. We eten dan wel meestal alleen wat hij lekker vindt, maar dat heb ik er graag voor over. Als ik trouwens echt laat merken dat ik zin heb in een bepaald gerecht, dan is-ie nog wel zo lief om dat te kopen ook. Ik ben een bofkont!

 2. Haha, ik vond boodschappen doen altijd wel een soort gezellig. Maar ik ging dan ook altijd op de maandagochtend om 9 uur. Nu heb ik een boodschappenbox en ga ik alleen voor de rest even snel heen en weer. Maar in een klein dorp is het nog erger, want daar gaan mensen echt uitgebreid met de cassiere kletsen. Of mensen die pakjes ophalen bij de snelkassa, die ze dan natuurlijk nooit kunnen vinden haha.

 3. Weet je wat ik ook stom vind? Dat de tijd drie keer zo snel gaat. Dan denk ik even snel in en uit voor een paar boodschappen en dan is het al gelijk weer dik een half uur verder! Of een uur :O

 4. Ik vind het best leuk, maar ik zorg er wel altijd voor dat ik op die tijdstippen ga waarop er niemand is, dus dat scheelt wel. Wel heb ik een hekel aan bepaalde ‘boodschappers’. Die vrouwen met kinderwagens die breed in het pad gaan staan en al hun boodschappen in die wagen mikken (ja sorry, ik heb ook in een winkel gewerkt en je wilt niet weten hoe vaak je dan moet kijken of ze niet dingen – al dan niet per ongeluk – meenemen) en mensen die uitgebreid voor het vak staan te kleppen en niet even aan de kant gaan als jij er wat wilt hebben.

  Maar goed, dat vind ik ook gewoon niet sociaal gedrag, dus dat zou ik altijd vervelend vinden!

 5. ik heb verschrikkelijk gelachen om je blog! en zeker om je rij klachten! geweldig verwoord. Hier doet manlief de groote boodschappen beurt. Hij heeft er geen hekel aan. ikke wel!

 6. Wat een herkenning! Ik heb ook een hekel aan boodschappen doen. In sommige supermarkten verandert alles constant van plaats en moet je heel de tijd lopen zoeken naar alles. Pfff… ik haat het. Gelukkig heb ik een man die graag boodschappen doet, dus meestal ontsnap ik eraan.

 7. Aniet van de Nes

  Hoi! ik ga meestal 1x per week samen met m’n ventje. Dan doen we alsof het een uitstapje is en genieten van het moment samen. En met twee gaat het inderdaad sneller (lijkt wel).

 8. Haha ik herken alle bovenstaande ergernissen! Ik probeer mij altijd voor te nemen om boodschappentassen mee te doen naar de winkel. Want dan sta ik daar met een overvolle kar aan mijn auto en dan moet ik alles los in de koffer doen. Een goed voornemen voor 2018!

 9. Hahahaha geweldig dat je dit hebt geschreven. Kan er gelukkig hard om lachen want ik heb hier totaal geen last van. Ik ben zo iemand die lekker mensen voor laat als mijn kar super vol zit en zij maar 3 dingetjes hebben. Behalve zuurpruimen, die laat ik niet voor :). Moet ook wel zeggen dat ik handige tijdstippen kies om boodschappen te doen, donderdagavond of zaterdag heel vroeg!

 10. Ik vind het niet geweldig, maar heb er niet zo’n hekel aan als jij. Ik ga altijd op maandagmorgen dan is het lekker rustig en zijn er geen rijen. Dat helpt enorm.

 11. Hahaha, ik heb geen hekel aan boodschappen doen, maar wel aan de mensen die uitgebreid staan te praten en zo het gangpad blokkeren. Als ze dan je eindelijk zien staan, of na een opmerking die ik gemaakt heb zeg ik altijd met een lachend gezegd. Ga gezellig bij elkaar koffie drinken of ergens met elkaar uitgebreid luchen. Als je dan hun gezicht zien, kan ik er altijd om lachen.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén