Mam is niet de hort op

Wat moet ik met de broodbakmachine?

Ik heb last van een enorme opruimwoede. Tijdens mijn speurtocht naar “verhandelbare waar”  die ik op Marktplaats kan verkopen, stuit ik op een broodbakmachine. Een enorm apparaat dat al jaren werkloos in de kast staat.

Begin 2000 waren broodbakmachines is de mode. In die tijd had iedereen er een en trok de geur van vers gebakken brood door menig huisgezin. Maar hoe is dat nu? Heb jij  een broodbakmachine  en gebruik jij die nog weleens?

Ik heb er dus een 

Mijn broodbakmachine staat al jaren onderin een kast te verstoffen. Het is een enorm gevaarte en ik doe er weinig mee. Daarnaast ben ik ook nog eens de gebruiksaanwijzing kwijt dus ik twijfel of ik hem weg zal doen. Maar ik vind op internet een op gebruikershandleiding dus ik kan mijn broodbakmachine weer gebruiken. Dat heb ik gedaan. En ik moet bekennen, nu ik weer een eigen speciaal brood heb gebakken ben ik weer helemaal enthousiast.
Ik heb mij laten inspireren, door een oud recept van een Mediterraan meergranenbrood  wat ik ook nog ergens vond maar dat je  ook gewoon op internet kunt vinden.

Wat heb je nodig:

  • 50 gram pijnboompitten;
  • 50 gram (verse) groene pesto, maar ik heb gewoon die van de Aldi genomen;
  • 1 pak meergranen broodmix. Hoewel het recept van Allerhande adviseert om die van Koopmans te nemen kun je natuurlijk ook volstaan met een pak meergranen mix van de discounter, zoals ik heb gedaan. Je moet dan 450 gram afwegen, dat is namelijk het gewicht van een pak meergranenmix van Koopmans. En het meel moet natuurlijk wel geschikt zijn voor een broodbakmachine. Maar dat zie je snel genoeg aan de afbeelding van een broodbakmachine op de verpakking.
  • 6 gedroogde tomaten op olie;
  • Eventueel 50 gram zwarte olijven;
  • Een broodbakmachine.
alle ingrediënten op een rijtje

Aan de slag

Ik rooster de pijnboompitten goudbruin en laat deze op een bord afkoelen. Daarnaast weeg ik de juiste hoeveelheid broodmix en pesto af en doe dit in een apart bakje.

Als je de pesto gaat afwegen kun je het beste eerst even een bakje op de weegschaal zetten. Daarna zet je de weegschaal weer terug op 0.

zet even een bakje op de weegschaal en zet hem terug op 0

Vul de broodbakmachine

Dan vul ik het bakblik van je broodbakmachine met 250 ml water, de pesto, de broodmix, de tomaatjes die ik eerst even in reepjes heb gesneden, de olijven als je hier van houdt en de afgekoelde pijnboompitten.
Vervolgens schakel ik de broodmachine in op het programma voor zoet brood.

Omdat op mijn broodbakmachine alleen “Sweet” voorkomt voor een programma voor het kneden, rijzen en bakken van zoete broodjes, heb ik de functie “basic” genomen. Het is even een gok, maar dat risico durf ik wel te nemen.

Wachten duurt lang

Omdat het totale programma  ongeveer 3 uur duurt  en ik  alle ingrediënten al heb toegevoegd kan ik  in de tussentijd even wat nuttigs doen,want de broodbakmachine doet de rest.
En dan is het brood klaar. En kan ik het voorzichtig uit het bakblik halen.
Ik keer het bakblik om en schud hem lichtjes totdat het brood loslaat.

Zorg er wel voor dat je voor je gaat snijden de kneder eruit haalt. Dat kun je het beste doen door het brood door de midden te snijden.

haal voor het snijden de kneder eruit

Kijk ook even op Youtube

Als het bij jou, net als bij mij heel lang geleden is dat je je broodbakmachine hebt gebruikt kijk dan even naar dit leuke Youtube fimpje van NimraxRemixes. Hier kun je precies zien hoe het ook al weer ging: zo’n brood bakken. Het achtergrondmuziekje is trouwens ook niet verkeerd.

Is je mediterrane brood klaar rond borreltijd? Serveer het dan met wat gedroogde tomaatjes of met een dip van olijfolie extra vierge waaraan je wat fijngehakte (Italiaanse) kruiden hebt toegevoegd. Breng het op smaak met wat chilipeper en vers gemalen zeezout.
Het is ook lekker om er een laagje gezouten roomboter op te smeren. Glaasje wijn erbij, klaar!

Heb jij  een broodbakmachine en gebruik je die weleens? En wat is dan jouw favoriete recept?

Laat het me weten in een opmerking hieronder of deel het op Facebook.

10 Reacties

  1. Ik zit er over na te denken om er 1 te kopen. Het lijkt me leuk om mijn eigen brood te kunnen maken. En je kan dan ook helemaal zelf bepalen welke ingrediënten je er in stopt.

    • marion.stam

      Dat is zeker waar Rinette. Zeker voor speciaal brood vind ik hem heel geschikt. Maar het is wel een enorm apparaat.

  2. Eke

    Je brood klinkt heerlijk! Mijn moeder gebruikt hem wekelijks meerdere malen en zal haar dit recept even geven!

  3. Haha, echt zo’n hype ja. Ik had er ook eentje maar heb geen idee waar het kreng zich nu bevindt. Bak tegenwoordig m’n zoete broodjes gewoon in de oven!

  4. Goh, ik heb er geen maar heb er toch al vaak aan gedacht…

  5. MM lekker. Ik heb er geen een. Veel te veel ruimte neemt het in beslag. Maar ik bedenk me door dit artikel wel dat ik nog broodmix heb staan. Lekker voor aankomend weekend!

  6. Eva

    Ik heb geen broodbakmachine! Heb er ooit wel eens willen hebben, maar vond het niet echt nodig ofzo 😀

  7. Lekker! Ik heb zelf geen broodbakmachine, maar wel een airfryer en daar kun je prima kleine broodjes in bakken. Wel iets anders natuurlijk, maar alsnog heb je me op een goed idee gebracht 🙂

  8. Chris

    Goed idee om je broodbakmachine weer te gebruiken. Heerlijk vers gebakken brood. Ik denk dat ik die van mij ook maar weer eens ga opzoeken.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén