Eten & drinken

Tweet van de week: #kraanwater in de horeca

Waarom krijg je in Nederland niet gewoon, zoals in zo ongeveer elk land ter wereld, een karafje water op tafel als je een restaurant bezoekt? Of kun je in de #horeca niet gewoon een glas #kraanwater bestellen? 

Dit artikel heb ik uit mijn archief gevist omdat ik zag dat de hashtag #kraanwater trending was. De Europese Commissie wil dat mensen minder water uit plastic flesjes drinken en hun dorst aan de kraan lessen. Eurocommissaris Frans Timmermans wil ook dat cafés hun klanten gratis kraanwater aanbieden. Maar daarover zijn de meningen verdeeld.

In deze Tweet of de week zal ik mijn mening niet in 144 tekens  ventileren (tegenwoordig zijn het er meer geloof ik) maar in een speciale blogpost.

Kraanwater hoeft niet gratis

Je zit samen op een terras, bestelt twee cappuccino en twee maaltijdsalades en vraagt daarbij om een glas kraanwater. Vervolgens komt de serveerster en in ons geval de ober met 2 flesjes Spa blauw waarvoor ik 2,20 per flesje moet betalen.Ik heb er niets van gezegd. In de horeca is men namelijk niet verplicht om (gratis) kraanwater  te schenken las ik op de website van krnwtr. (leuk bedacht: om de medeklinkers van KRaaNWaTeR te gebruiken). Maar ik vond het wel raar. Temeer omdat er vooraf niet werd gezegd dat zij geen kraanwater schenken.

Het heeft er dus vooral mee te maken of de betreffende ondernemer bereid is kraanwater te schenken. Vanuit commercieel oogpunt gezien snap ik dat, aan drankjes wordt namelijk veel verdiend.  Maar je zou ook een kleine vergoeding kunnen vragen, want kraanwater is natuurlijk niet gratis, dat weet ik ook wel.

Gratis gekoeld water voor de dorst

Gelukkig denken sommige bedrijven hier anders over. Want zo zat ik samen met mijn dochter, deze zomer op een snikhete woensdag in juli op het terras bij Hartje Zwolle. We bestelden een paar heerlijke broodjes, een ijsthee en een tonic.

Toen onze gerechtjes en de drankjes geserveerd werden vertelde de serveerster dat als we nog meer dorst hadden we best een glaasje (gekoeld) water mochten tappen.

Het was me tot dat moment nog niet opgevallen, maar achter ons tafeltje stonden een grote pot water met ijsklontjes, citroen, munt en komkommer én van die leuke kleine Franse glaasjes uitnodigend op ons te wachten. Het gekoelde water met deze heerlijke ingrediënten was erg dorstlessend. En het zag er eg leuk uit, net zoals die heerlijke huisgemaakte gerechtjes die ze daar serveerden.

Ik heb helaas van de watertap geen foto gemaakt maar het zag er ongeveer zo uit. Ik heb namelijk die week nog bij Xenos een vergelijkbare pot gekocht en op dezelfde manier gevuld.

water

een vergelijkbare pot koop je bij de Xenos

Zo kan het dus ook!

Ik wil hier maar mee zeggen dat wanneer je gratis (kraan) water aanbiedt aan je gasten, en het doet op een leuke manier, de kans groot is dat dit je positieve publiciteit oplevert. Dat je gasten daarvoor terugkomen, op een warme zomerdag. Voor die heerlijke kleine broodjes en zeker ook voor dat heerlijke water. Waarvan je gewoon een glaasje mag nemen. Gratis, helemaal voor niets.

Ben jij bereid om in de horeca te betalen voor een glas kraanwater? 

12 Reacties

 1. ja en nee. Ik snap wel dat ze kosten hebben aan de service en afwas, maar ergens vind ik het ook wel service

 2. Meestal bestel ik spa blauw bij mijn gerechten. Misschien een beetje dom. Het zou wel heel netjes zijn als ze het zelf zouden aanbieden.

 3. Een kleine vergoeding betalen vind ik geen probleem, zolang het wel op ene originele, fun manier gepresenteerd wordt. Standaard spa rood of blauw aanbieden vind ik niet heel gastvrij en prettig. Gratis hoeft echt niet van me

 4. Dat is een goede vraag. Ik denk het uiteindelijk wel omdat ik natuurlijk ook bepaal voor de service en de locatie.

 5. Ik vind het altijd wel erg netjes wanneer het restaurant dit zelf aanbied: wilt u kraanwater of spa blauw? Een keuze waarvoor je bij de een wel en de ander niet hoeft te betalen. Een kleine vergoeding betalen vind ik niet erg. Zeker niet als we daarmee het milieu kunnen helpen.

 6. Lastige kwestie hoor. Zelf vind ik het ook getuigen van goede service als ik er gratis water bij krijg. Maar ik bestel dan wel minder betaalde drankjes…

 7. Krystle

  Nee niet voor kraanwater dat hoort bij de service vind ik. Anders bestel ik wel een spa blauw

 8. Youandi

  Ik begrijp het aan beide kanten maar ik denk wel dat het een stukje extra service is die je kan onderscheiden en waarmee je inderdaad meer positieve reviews zult behalen.

 9. Ik vind het in het buitenland altijd superfijn dat je er gewoon water bij krijgt. Ik vind het een stukje service

 10. Ik drink meestal spa rood in horeca. Ik weet niet of ik het zou durven vragen eigenlijk….

Geef een reactie

Thema door Anders Norén