e-bike

10 Smoezen die niet opgaan als je op een e-bike fietst

Sinds ik met een Facebookactie een E-bike heb gewonnen, pak ik wat vaker de fiets. Hoewel ik gewoonlijk de auto neem denk ik nu of ik de afstand die ik moet afleggen ook met de fiets kan doen. En dat blijkt vaker dan ik had gedacht. Maar of ik dat altijd doe. Eh, nee. Ik kan wel 10 smoezen bedenken om niet te fietsen en toch de auto te pakken omdat:

1. Ik geen zin heb om te fietsen

Het spijt me te moeten bekennen dat ik mij er wel toe moet zetten om te gaan fietsen. Of dat nou komt doordat “fietsen” nog niet in mijn systeem zit. Of dat het gemakzucht is. Ik weet het niet. Maar als ik eenmaal fiets, de wind door mijn haren waait en geniet van de omgeving  denk ik “dit ga ik vaker doen”.

2. Het regent

De belangrijkste reden voor mij om niet te fietsen, is wanneer het regent. Ik zit namelijk niet te wachten op een nat pak. En als je dan kunt kiezen tussen de fiets of met de auto gaan dan wordt het bij mij toch de auto.

3. De afstand te groot is

De afstand woon-/werkverkeer is voor mij 23 kilometer. En om boodschappen te doen 5 kilometer. Dus zeker op een e-bike goed te doen. Toch gebeurt het nog regelmatig dat ik naar mijn werk, maar ook om boodschappen te doen, de auto pak. Smoes 1, 2, 3, 5, 6, 8 en 10 zijn hier de oorzaak van.

4. Ik er bezweet en verhit van word

Van hard fietsen ga je zweten. Dat is echter niet het geval op mijn Vogue e-bike. Deze trapt zo lekker licht, ook als ik tegenwind heb of een heuveltje op moet rijden, dat ik fris en fruitig op mijn bestemming aankom.

5. Mijn accu leeg is

Tja, dat is wel een dingetje. Net als dat er benzine in de tank van je auto moet om ermee te kunnen rijden, is het ook wel handig als je accu is opgeladen. Fietsen op een e-bike met een lege accu is namelijk veel zwaarder dan op een gewone fiets. Gelukkig kan ik op de display van mijn fiets duidelijk zien wanneer de accu bijna leeg is.  Als het laatste streepje in zicht is, haal ik de accu van mijn fiets en leg hem een nachtje aan de oplader zodat mijn fiets de volgende morgen weer startklaar is.

Op de display van mijn e-bike is duidelijk te zien wat de stand van mijn accu is
Op de display van mijn e-bike is duidelijk te zien wat de stand van mijn accu is

6. Fietsen te veel tijd kost

Als ik op mijn e-bike fiets dan is mijn gemiddelde snelheid ongeveer 21 km per uur. Een mooi tempo vind ikzelf. Maar dat betekent wel dat ik over een ritje naar mijn werk iets meer dan een uur doe. En natuurlijk ook weer terug moet. En dat kost meer tijd dan wanneer ik met de auto ga.

7. Ik er moe van word

Ik kan inderdaad een voorbeeld noemen dat ik blij was dat ik fietsend mijn eindpunt had bereikt. Bijvoorbeeld tijdens mijn fietstocht door de Ooijpolder waar ik regelmatig heuvel opwaarts moest trappen.  Maar dat was op een OV-fiets zonder versnellingen. Op mijn e-bike met 8 versnellingen trap ik moeiteloos de heuvel op. Gewoon omdat ik mijn “ondersteuning” een tandje hoger zet.

8. Ik zo weinig kan meenemen op de fiets

Boodschappen doen op de fiets is nog niet mijn ding, toch heb ik een paar fietstassen op mijn fiets bevestigd zodat ik altijd wat mee kan nemen.

9. Ik over de fietsroute moet nadenken

Het is misschien heel gek om dit te schrijven. Maar als je altijd in de auto zit dan moet je over een fietsroute “nadenken”. Met de auto rij je toch andere routes dan met de fiets. Terwijl je met de fiets snel even binnendoor gaat. En die binnendoor-weggetjes moet je leren kennen.

10. Een e-bike altijd wordt gestolen

Mijn grootste angst is natuurlijk dat mijn mooie e-bike wordt gestolen. Gelukkig vond ik op op de site van Radar een aantal nuttige tips om te voorkomen dat hij wordt gejat. Gelukkig zit er standaard een goedgekeurd AXA Defender slot op de Vogue e-bike maar voor de zekerheid heb ik er ook nog een stevige ketting bijgekocht, zodat ik mijn fiets aan een paaltje of aan een fietsenrek kan bevestigen. En voor de zekerheid heb ik ook een speciale e-bike fietsverzekering afgesloten voor het geval dat er toch iemand met mijn fiets vandoor gaat.

Mijn e-bike is standaard voorzien van een goedgekeurd AXA Defender slot
Mijn e-bike is standaard voorzien van een goedgekeurd AXA Defender slot

Kortom er zijn legio redenen te bedenken om niet te gaan fietsen. Maar deze smoesjes gaan niet op als je op een e-bike fietst. Dan is fietsen een plezier!

 

Gerelateerde berichten

18 gedachten over “10 Smoezen die niet opgaan als je op een e-bike fietst

 1. Wat gaaf dat je gewonnen hebt. Ik heb op Ameland op een e-bike gezeten. Toen ik hoorde dat ik als begeleiding van het kamp moest vooruit fietsen, dacht ik hoe dan? Met die wind en heuvels.. Maar met die e-bike was het geen probleem! Heerlijk en ideaal. Kinderen konden makkelijk aanhangen zonder dat het te zwaar werd.

 2. Wat lucky you dat je een fiets hebt gewonnen. Voor in de winter of slecht weer ben ik geen fietser maar als het weer prachtig is…het is leuk om te fietsen.

 3. Wat gaaf dat je een e-bike gewonnen hebt zeg! Volgens mij fietst dat heel fijn en maakt het fietsen ook weer een heel stuk leuker. Ik heb laatst ook een fiets gewonnen, weliswaar geen e-bike maar een gewone fiets. Ik ben er super blij mee en vind sindsdien fietsen ook weer een heel stuk leuker!

  1. Goed hé, ik heb echt enorm geboft. Zou inderdaad voor jou ook wat zijn. Op het platteland maak je toch meer kilometers, dan in de stad.

 4. Ik probeer nu ook vaker op de fiets te gaan. Voor korte afstanden ben ik er soms sneller met de fiets dan met de auto.
  Als het regent is mijn keuze snel gemaakt ?

  1. Korte afstanden zijn zeker goed te doen op de fiets. Maar fietsen met regen, nee. Ook niet op een e-bike.

 5. Wat gaaf dat je dat hebt gewonnen zeg! Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook geen fietser ben en meestal snel de auto pak. Mijn schoonzusje heeft ook zo’n fiets en heb ik wel eens op gezeten, dat is wel iets voor mij Ja!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.