en nog veel meer

Je hoeft niet ver weg om er helemaal uit te zijn

Ik woon in het Noorden. Op de grens van Fryslân en Groningen. In een plattelands gemeente op 5 kilometer van Surhuisterveen, een plaats met een redelijk winkelaanbod, maar verder weinig aantrekkelijks. Mensen uit de Randstad vinden Fryslân vaak ver, terwijl het maar 1,5 uur rijden is vanuit midden Nederland en je kunt gewoon doorrijden. Dat hoef je in het drukke Westen niet te proberen. Daar ben je soms net zoveel tijd kwijt, als je weer eens in de file staat.

Hier hoef je niet ver weg  om er helemaal uit te zijn. Je moet het alleen doen. En soms heb je daar een zetje bij nodig. Maar als je eenmaal op pad bent dan heb je het gevoel dat je helemaal weg bent en dat je je afvraagt: Waarom heb ik dit niet eerder gedaan.

Laarzenpaden

Op een paar kilometer bij mij vandaan zijn een paar natuurroutes; ook wel laarzenpaden genoemd.  Die dwars door de weilanden lopen en waar je spontaan heel veel moois kan tegenkomen. Zoals deze ree met jong, die ik op een gewone woensdag in mei spotte toen ik  “het Pettenpad” liep.

IMG_5846

Ree met jong

Natuurontdekroutes  van Staatsbosbeheer

Het Pettenpad is een van de natuurontdekroutes  van Staatsbosbeheer die je vindt in het natuurgebied Doezumermieden, op de grens van Friesland en Groningen. De route is gemarkeerd en bij het startpunt liggen informatiefolders met wetenswaardigheden over de omgeving. Je kunt het Pettenpad afzonderlijk lopen, maar je kunt het ook combineren met het Pebe en Mellespad die in de buurt liggen. Aan wie deze paden hun naam te danken hebben kun je lezen in de wandelverhalen van Paul  Straatsma.

IMG_5844

Het Pettenpad in de Doezumermieden

Laarzen zijn aanbevolen

Natuurgebied de Doezumermieden waar de laarzenpaden doorheen lopen is een  gebied waar veen is afgegraven waardoor een complex van zogenaamde petgaten is ontstaan, die weer worden omgeven door vochtige hooilanden en kleine bosjes. Omdat het tijdens je wandeling nogal drassig kan zijn, zijn laarzen aanbevolen omdat het meestal echte “laarzen”paden zijn.

In de provincie Fryslân vind je op verschillende plaatsen Laarzenpaden, maar ook in nationaal park De Weerribben, in de omgeving Wormer en Jisp en zelfs in de buurt van Leidschendam kun je ze vinden.

collage

Collage van al het moois dat je tegenkomt

Kom op de paden op, de laarzen aan en gaan! Waar ga jij naartoe?

 

 

  1. Wat ziet de natuur er daar prachtig uit, zeg!
    Ik vind het ook hoor, om er eens eventjes helemaal uit te zijn, hoef je niet per se naar het buitenland of naar verre oorden. Er is zo ontzettend veel te zien in eigen land, veel dingen en plekken die je nog nooit eerder gezien hebt. Dus waarom zoek je het soms niet wat dichter bij huis?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén