Stavoren

Op naar Stavoren! Waar het vrouwtje op ons wacht

Van Sloten rijden we via Oudemirdum en Rijs naar Stavoren waar het Vrouwtje van Stavoren ons staat op te wachten. Het is zo’n 25 kilometer rijden maar de route is afwisselend en gaat door een niet Fries landschap. De zachte glooiingen, kliffen, uitgestrekte loofbossen pal aan de kust en mooie vergezichten over het IJsselmeer zorgen ervoor dat het een bijzonder tochtje wordt. 

Het Vrouwtje van Stavoren

We arriveren in Stavoren  en ontdekken de meest bekende bezienswaardigheid van dit kleine stadje wat ooit Staveren heette, namelijk Het Vrouwtje van Stavoren. Er zijn verschillende verhalen rond dit standbeeld, maar de meest waarschijnlijke is dat ze een rijke koopmansweduwe was die ontzettend veel bezat. Desondanks was ze niet tevreden en uiteindelijk eindigde ze door haar hebzucht in grote armoede. Dat weten we dan ook maar weer.

vrouwje van Stavoren
Stavoren waar het vrouwtje op ons wacht

Bijzonder slapen

Wil je een keer heel bijzonder overnachten? En dan ook heel bijzonder. In Hotel de Vrouwe van Stavoren kun je in een wijnvat slapen. De wijnvaten zijn van Zwitserse makelij en door de ronde wanden krijg je het gevoel dat je in het  kombuis van een schip slaapt.

De wijnvaten hebben voldoende stahoogte  en beschikken over een zitkamertje met de douche en toilet. Je kunt in de Vrouwe van Stavoren overnachten vanaf € 99,50 (excl. toeristenbelasting) per nacht.

Je kunt natuurlijk ook je bivak opslaan op de plaatselijke camping mét of zonder kindervermaak.

Eten & Drinken

Het is druk in in het elf steden stadje. Een groep toeristen, zich al dan niet verplaatsend op een e-bike is ruim vertegenwoordigd.  Niet zo verwonderlijk want de elfstedentocht is ook prima per fiets te volgen.

Wij pauzeren even en kiezen voor een terrasje aan de haven met uitzicht op de brug die verschillende keren open gaat om de pleziervaartuigen de sluis in te loodsen.

Het is natuurlijk makkelijk om alle toeristische trekpleisters  van de Friese 11 steden  te bezoeken die in de gidsen worden aangeprezen. Ik vind het veel leuker om van de gebaande paden af te wijken en daar mijn Hollandse blik op te werpen? Vandaar dat ik  in deze post de Friese 11 steden vanuit Hollands perspectief laat zien.

Wandelen, varen en bewonderen

Wil je meer activiteit dan kun je ook heerlijk  langs de IJsselmeerdijk wandelen. Met aan de ene kant uitzicht over het de voormalige Zuiderzee en aan de andere kant het frisse groene weidelandschap met in de verte boerderijen en kerktorens en zie je zelfs Hindeloopen liggen. Je loopt tussen de schapen en klimt regelmatig via een ‘overstapje’ over een afrastering. Wil je deze route lopen kijk dan even op Wandelingen info.

haven van Stavoren
Het is een komen en gaan van boten in de haven van Stavoren

Met de boot naar Enkhuizen

Wist je dat je vanaf hier  met een boot naar Enkhuizen kunt varen en dat je zo je tocht kunt voortzetten in de provincie Noord Holland? Het salonschip ´Bep Glasius´ vaart drie keer per dag in 80 minuten van Stavoren naar Enkhuizen.

Dát doen we maar niet. Vanaf het parkeerterrein onderaan de dijk waar je gratis mag parkeren, vervolgen we onze reis naar Hindeloopen, de zesde plaats van De Friese 11 steden vanuit Hollands perspectief.

 

Related Posts

3 thoughts on “Op naar Stavoren! Waar het vrouwtje op ons wacht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.