Sloten is gek op zijn klassiekers!

Na IJlst staat Sloten op het programma van mijn Elfstedenroute vanuit Hollands perspectief. Het Friese Sleat, bekend als het kleinste stadje van de Friese Elfsteden, schijnt ook het kleinste stadje ter wereld  te zijn. Ik ben benieuwd  of deze bewering klopt en wat Sloten  nog meer voor mij in petto heeft. 

Sloten is gek op zijn klassiekers!

Ter voorbereiding op het bezoek aan Sloten neem ik eerst even een kijkje op de website van Sloten. Daar vind ik o.a. het Zomerprogramma wat varieert van een Elfsteden Oldtimerrally van oude auto’s en motoren, een optreden van een Shantykoor en het afschieten van het kanon bij de molen door de stadsschutterij en de stadsomroeper.

En dan is er natuurlijk het skûtsjesilen, die op het Slotermeer worden gehouden en die je vanaf  Sloten kunt volgen. Kortom, Sloten is gek op zijn klassiekers!

Sloten: kleinste stadje van de Friese Elfsteden

Sloten is het kleinste stadje van de Friese Elfsteden. Althans, dat beweert Albert Hendriks, journalist en directeur van  het bureau voor toerisme Friesland Holland. Volgens hem is Sleat (Sloten voor de Hollanders) veel kleiner en véél authentieker dan het Belgische Durbuy, die deze titel eerder had opgeëist.

Wat ik leuk vind aan Sloten is het centrum autoluw is gemaakt. Je komt met de auto dus niet verder dan één van de gratis parkeerplaatsen, die net buiten de oude omwalling liggen. Vanaf de parkeerplaats ben je zo in het oude centrum waar je verschillende rijksmonumenten tegenkomt, die onderdeel zijn van de Beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland.

Twee waterpoorten, een molen en een werkloos kanon

Sloten
Korenmolen De Kaai | Sloten

De twee waterpoorten die bewaard zijn gebleven zijn De Lemsterpoort uit 1821 en De Sneeker- of Woudsendsterpoort die stamt uit 1768.
Ik neem ook een kijkje bij korenmolen De Kaai en bij het kanon, die nu werkloos lijkt te zijn, omdat het kanon alleen op vrijdagavond in het seizoen in actie komt.

Al met al is Sloten een leuke plaats om doorheen te lopen of om een terrasje te pakken. Er zijn namelijk verschillende leuke plekken waar je even je benen kunt strekken of een kop koffie kunt nuttigen. Zoals in de binnentuin van de Mallemok. Maar er zijn meer leuke terrassen in Sloten.

Op de website van RouteYou vind je beschrijving van een wandelroute van ruim 5 kilometer door Sloten die begint bij de parkeerplaats.

Sloten
De binnentuin van restaurant de Mallemok | Sloten

Uiteindelijk arriveer ik weer bij de parkeerplaats en vervolg mijn Elfstedenroute naar Stavoren, waar het vrouwtje op ons wacht.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

3 Reacties

  1. […] In 2016 begon ik aan de rubriek ‘de Elfstedentocht vanuit Hollands perspectief’ en probeerde ik alle 11 steden te bezoeken en er iets verrassends over te schrijven. Dus zo belandde ik in Sloten. Het Friese Sleat, bekend als het kleinste stadje van de Friese Elfsteden, schijnt ook het kleinste stadje ter wereld te zijn. Ik ben dan ook benieuwd of deze bewering klopt en wat Sloten nog meer voor mij in petto heeft. […]

  2. […] Sloten is het kleinste stadje van de Friese Elfsteden, maar het schijnt ook het kleinste stadje ter wereld te zijn. Althans dat beweert de directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holland. Volgens hem is Sleat veel kleiner en véél authentieker dan het Belgische Durbuy die deze titel eerder had opgeëist. Ik ben dus benieuwd wat Sloten voor mij in petto heeft want Sloten is gek op zijn klassiekers […]

  3. […] Van Sloten rijden we via Oudemirdum en Rijs naar Stavoren waar het Vrouwtje van Stavoren ons staat op te wachten. Het is zo’n 25 kilometer rijden maar de route is afwisselend en gaat door een niet Fries landschap. De zachte glooiingen, kliffen, uitgestrekte loofbossen pal aan de kust en mooie vergezichten over het IJsselmeer zorgen ervoor dat het een bijzonder tochtje wordt. Ik ben nog steeds in het gezelschap van mijn vader en die geniet volop. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.