en nog veel meer

3 dingen die je misschien niet wist over Harlingen

Sommige plaatsen ken je alleen als vertrekpunt voor een vakantie of weekendje weg.  Harlingen is ook zo’n plaats. Die je eigenlijk alleen kent van de parkeerplaats waar je je auto stalt en van de vertrekhal waar je met duizenden anderen wacht op de boot naar Terschelling of Vlieland. 

Toch loont het zeker de moeite om even over te steken naar het centrum van dit leuke elf steden stadje. Want als je door het historische hart van Harlingen wandelt, loop je als het ware door een openluchtmuseum. In de binnenstad staan namelijk meer dan 500 monumentale panden! Maar er zijn meer dingen die je misschien niet wist over Harlingen. Zoals deze drie.

Lang en kort parkeren

In Harlingen kun je nergens gratis parkeren. Wel begrijpelijk want dan zouden de mensen die met de boot naar de Waddeneilanden gaan hun auto’s in het centrum zetten. Ga je met de boot en wil je je auto langer stallen? Overweeg dan eens de alternatieve parkeerplaats aan de Oude Trekweg die wordt beheerd door all in parkeren Harlingen.

Bij all in parkeren Harlingen kun je voor slechts 5 euro per dag je auto parkeren en worden jij en je bagage met een pendelbusje naar de haven van Harlingen, de veerboot-terminal, de Waddenpromenade, het stadscentrum of naar de Visserijhaven gebracht. Om verzekerd te zijn van een parkeerplaats is het raadzaam om van te voren even te reserveren. Daarnaast is het ook handig om contant geld mee te nemen. Er is namelijk geen  pinautomaat.

Verblijf je korter in het negende stadje van de 11 stedenroute dan kun je je auto voor 1 euro per uur  kwijt op de Noorderkade waar je hem 4 uur kan laten staan. Meer dan genoeg voor bijvoorbeeld de 3,6 km lange Stadswandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Harlingen.

14445874_980360505408022_510641832_n

all in parkeren Harlingen

Zoek de voordeur

Maar er is meer te zien in het oude centrum van Harlingen. Sinds deze zomer presenteert de Vereniging Oud Harlingen een openluchttentoonstelling op de Noorder- en Zuiderhaven. Op houten panelen op de kade staan foto’s van voordeuren van Harlinger huizen. Met op de achterzijde afbeeldingen van bijzondere interieuronderdelen van het betreffende pand.

14454640_980267412083998_1813511226_n

Zoek de voordeur

Als je wilt weten om welk huis het gaat, dan zul je de stad in moeten en op zoek moeten gaan naar de afgebeelde voordeur. Je kunt dus het beste met je mobiele telefoon van alle panelen een foto maken want het adres van het pand staat namelijk niet bij de foto’s niet vermeld. Een speur-expositie dus, waarmee de vereniging Oud Harlingen de inwoners en de toeristen een groot plezier doet.

14445672_980260132084726_1141455948_n

speurexpositie Harlingen

Uit-eten of zelf eten maken

In Harlingen vind je verschillende adresjes waar je een hapje kunt eten. Bijvoorbeeld in restaurant het Havenmantsje vlakbij de haven. Als je over de kade richting het Havenplein loopt en de brug over gaat dan zie je aan je rechterhand een vrijstaand gebouw uit 1884.

14409056_980260362084703_285950292_n

het Havenmantsje

Dit karakteristieke pand deed tot 1934 dienst als kantongerecht maar is nu de locatie voor een restaurant mét kookstudio. Op de eerste verdieping is een complete keuken ingericht, waar je kookworkshops kunt volgen op ieder niveau. Dus heb je iets te vieren of ben je op zoek naar een locatie voor een teambuildingsactiviteit dan is dit misschien een leuk idee. Maar ook als je de “kneepjes van het vak” wilt leren  ben je hier aan het goede adres. Lijkt dit je wat? Kijk dan even op het Havenmantsje.

kookworkshops-het-havenmantsje

kookworkshops in het Havenmantsje

Wil je nog meer over Harlingen weten?

Wil je nog meer weten over Harlingen? Download dan de Harlingen city app. Hier vind je een compleet overzicht van wat de Friese havenstad Harlingen te bieden heeft. En dat is meer dan deze drie dingen die je misschien nog niet wist.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial