en nog veel meer

Wandelen door de pronkzaal van Oranje

pronkzaal van Oranje

Wandelroute door Oranjewoud

Sinds vorige week weet ik het: In Friesland  kun je wandelen door de pronkzaal van Oranje. Namelijk in Oranjewoud. Op luttele kilometers afstand van Heerenveen vind je dit mooie landgoed dat in 1676 door Albertine Agnes van Oranje, de echtgenote van de Friese stadhouder Willem Frederik van Nassau is nagelaten. Het is een afwisselend wandelgebied waarin zeven wandelroutes zijn uitgezet die je onderling kunt combineren. Daarnaast is er een uitkijktoren, een museum en last but not least: horeca. Dus na gedane zaken is het goed rusten. Kortom de paden op; de lanen in. En dat allemaal in mijn eigen provincie.

Wandelen door de pronkzaal van Oranje

Het is een zonnige woensdagochtend als ik heb afgesproken met mijn wandelvriendin uit Leeuwarden. Wij treffen elkaar bij bij Hotel Tjaarda: het startpunt van onze wandeling door de pronkzaal van Oranje en kiezen de rode 5,5 km lange route die ons via de uitkijktoren naar museum Belvedère leidt. De route is door paaltjes aangegeven, dus we kunnen onze aandacht volledig richten op elkaar (er valt nogal wat te bespreken) en op de prachtige beuken en eiken, parken en waterpartijen en de mooie landhuizen en boerderijen die we onderweg tegenkomen.

De wandelkaarten van Falk bieden je de handvaten waarmee je heel veel mooie wandeltochten kunt plannen. Kies een gebied uit in Nederland, Duitsland of België waar je graag naartoe wilt en bestel de bijbehorende kaart. Dan kun je vervolgens zelf talloze wandelroutes uitstippelen met behulp van de wandelknooppunten op de kaarten.

Het klimmen wordt beloond

Natuurlijk beklimmen we de 18 meter hoge Uitkijktoren. En als we hijgend en puffend boven komen (de uitkijktoren heeft negen trappen van twaalf treden, dus reken maar uit)  hebben we een prachtig uitzicht over Heerenveen en omgeving. In de verte zie ik zelfs Leeuwarden liggen: De 315 meter hoge Achmeatoren steekt net uit boven het vele groen.

We dalen af en vervolgen onze route richting het bekende Museum Belvédère. Het weer is te mooi om één van de tentoonstellingen te bezoeken maar we wandelen er wel doorheen. Onze route loopt namelijk dwars door het moderne gebouw.

De Amaliaboom

Tot nu toe hebben we niets koninklijks kunnen ontdekken. Maar op de terugweg stuitten we op De Amaliaboom, een Koningslinde die in op 24 maart 2004, tijdens de landelijke Boomfeestdag op het Landgoed Oranjewoud is geplant. De Amaliaboom was een geschenk van Staatsbosbeheer, die beheerder is van het Museumpark Landgoed Oranjewoud. Naast deze “koninklijke” boom werden er die dag ruim 2500 bomen geplant in het huidige museumpark.

De Amaliaboom, pronkzaal van Oranje

De Amaliaboom

Na gedane zaken is het goed rusten

Uiteindelijk arriveren we weer bij ons beginpunt vanaf waar we nog de Reigersbosroute lopen. Deze blauwe, 4 kilometer lange route loopt door een licht glooiend terrein van vroegere rivierstuifduinen en eindigt daar waar we zijn begonnen.

We hebben inmiddels 10 kilometer en negen trappen van twaalf treden “in de benen”  dus tijd voor een break. We nestelen ons op een comfortabele loungebank op het terras van restaurant Tjaarda en doen ons tegoed aan een kop koffie met appelgebak en genieten nog even na van het prachtige weer en van deze prachtige wandeling.

Wil je niets missen van Mam is de hort op? Volg mij dan op Facebook. Dan ben je altijd als eerste op de hoogte van elke update.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial