openbare wc's

Een van de nadelen als je met de trein reist,  is dat de WC’s in de trein meestal niet schoon zijn. Of dat je, ook al is de reis niet zo lang, je bij aankomst vaak gelijk naar de WC moet. Dus dat je op zoek moet naar het toilet op het station. Op het station van Groningen staat dit goed aangegeven. Rechts naast de uitgang kun je hem vinden. Maar zal hij ook schoon zijn?

Hoe schoon zijn openbare wc´s op het station?

Hoe groot was mijn verrassing dat ik op het station van Groningen een brandschoon toilet ontdekte. Zo eentje waar je eerst moet betalen en dat je daarna via zo’n drangpoortje naar binnen kunt. Zoals je ook wel ziet langs buitenlandse snelwegen.

Dat er aan deze ontwikkeling wel wat vooraf is gegaan lees ik in een bericht van Hart van Nederland. Hieruit blijkt dat de wc’s op het Groninger station altijd brandschoon zijn, omdat een drietal dames met hart en ziel zich hiervoor inzet. Helaas is het pachtcontract met hen beëindigd omdat de NS is overgegaan naar onbemenste toiletten op de stations. Het nostalgische beeld van de toiletjuffrouw met schoteltje heeft daarom op veel stations plaatsgemaakt voor een modern draaihek met betaalautomaat. Maar of dát zoveel beter is?

Een schoon toilet op het station is een uitkomst

Omdat ik weinig op stations kom, laat staan dat ik er ga plassen, kende ik dit achtergrondverhaal niet. Maar ik moet zeggen: een schoon toilet op het station vind ik wel een uitkomst. Want waar kun je tegenwoordig nog plassen als je de stad in gaat.

Voorheen kon je altijd bij V&D terecht, weliswaar tegen betaling maar er was een WC. Een andere betrouwbare plaslocatie is de HEMA, ook daar vind je schone wc’s. Maar of deze wekelijk ook schoon zijn valt nog te betwijfelen.  Slechts 38 procent van de openbare toiletten is bacteriologisch schoon las ik in een artikel in service management.  En in winkels en warenhuizen is dit slechts 28 procent. Op het oog ziet het er misschien schoon en fris uit, maar schijn bedriegt: openbare toiletten zijn vaak bacteriologisch besmet. Toiletten in winkels en warenhuizen spannen de kroon en zijn het vaakst vies. In de horeca gaat het ietsje beter.

In de verloren uurtjes “het klantentoilet” schoonmaken

Dat verbaast mij eigenlijk niets. In de tijd dat mijn dochter een bijbaan had bij de plaatselijke supermarkt moest zij in de verloren uurtjes “het klantentoilet” schoonmaken. Zij kreeg daarvoor een emmer met wat sop, een paar handschoenen en een klamme lap en moest zichzelf maar zien te redden. Natuurlijk deed zij haar best, maar  zij was opgeleid als caissière en hier thuis behoorde het schoonmaken van de wc nou net niet tot haar taken. De rest kun je raden. De toiletbril was weer schoon, de aftekenlijst ingevuld en het toilet klaar voor de volgende klant.

En zo zal het in meer winkels gaan. Uit een steekproef onder 150 wc´s blijkt dat twee van de vijf onderzochte toiletbrillen besmet zijn met de Entero-bacterie, afkomstig van ontlasting. En ook de kraanknoppen, de spoelknoppen  en de deurknoppen zijn hiermee bevuild.

Tsja, hadden we nu maar geen afscheid van de toiletjuffrouw genomen.  Die weet wel hoe je de toiletboel schoon kunt houden. Daarnaast zorgt zij voor voldoende wc-papier en zeep en leidt zij bij grote drukte de bezoekersstroom in goede banen.  Ook ziet zij erop toe dat de toiletten niet worden gebruikt  voor andere zaken, zoals drugsgebruik. Daarnaast heeft zij altijd een vriendelijk woord en dat heb je nou weer niet bij een roestvrijstalen draaihek met betaalautomaat. Het is maar waar je voor kiest.

Wat vind jij van het besluit van de NS om over te gaan op onbemenste wc´s?

Related Posts

5 thoughts on “Hoe schoon zijn openbare wc´s?

  1. Eerlijk? Ik ben fan! Misschien is het anders in NL maar in België is de gemiddelde toiletjuffrouw echt onbeleefd, en dan betaal je 50 cent om te gaan plassen, vuil bekeken te worden en word je bril gekuist met dezelfde doekje dat ook al op de vorige toiletten werd gebruikt zonder eens “uitgewassen” te worden. Letterlijk: *veeg, veeg*, volgende, *veeg, veeg* enzovoort! Ik leg meestal/altijd gewoon papier op openbare toiletten en zorg ervoor dat ik men handen na een toilet bezoek goed was. Je loopt overal bacteriën op dus handen wassen en niet te vaak aan je gezicht komen is gewoon de boodschap! Ik hoop dat ze in België ook sneller overgaan tot “onbemande” toiletten zeg maar!

    1. Langs de snelweg vind ik onbemande toiletten ook een uitkomst. en vaak krijg je dan ook nog korting als je een kop koffie besteld. Maar eigenlijk maakt het niet uit of er een toiletjuffrouw is om een onbemenst toilet: als de WC maar schoon is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.