Eten & drinken

Met Kerstmis blijf ik thuis

Zo vier ik Kerst

Met Kerst ga ik niet de hort op. Ik ben de laatste tijd zo vaak weg geweest dat ik het heerlijk vind om de kerstdagen thuis door te brengen. Lekker wat kerstfilms kijken, een boek lezen en natuurlijk genieten van de top 2000. Want daar ben ik gek op. En dan het liefst in een casual outfit; dus zonder opsmuk en tierelantijnen.

Dat is ook het thema van ons kerstfeest dit jaar: foute kersttruien kerst. Dat wordt dus 2 dagen lang bivakkeren in mijn kersttrui onder het genot van heerlijke muziek, lekkere hapjes en dito drankjes. Maar ook die houden we casual.

Kerstavond

Als alle kerstboodschappen in huis zijn ga ik met de beentjes omhoog. Vanaf 20.00 uur ga ik zwijmelen bij de kerstspecial van All you need is love. Onder aanvoering van Robert ten Brink zie ik ze weer rennen: die stelletjes in de sneeuw. Dat wil ik ook.

Eerste kerstdag

De dag begint met uitslapen en een voorzichtig kerstontbijt. En toch weer even een ritje met de auto. Dochterlief moet ’s avonds in de horeca werken en mijn vader komt met de bus onze kant op. Dus op naar het station van Leeuwarden om de een af te zetten en de ander op te halen. Qua eten doen we niet moeilijk vandaag. Zoals in veel Nederlandse huiskamers staat ook bij ons “gourmetten” op het menu. Maar dan wel met een schwung: er komt geen kant en klare gourmetschotel op tafel en ik probeer wat aparte combinaties. Maar dat betekent wel wat voorbereiding. Dat geeft niet de top 2000 staat vanaf 9.00  uur ’s ochtends non stop aan.

Tweede kerstdag

Aan gourmetten kleeft eigenlijk maar één nadeel: de baklucht die de volgende ochtend in je hele huis hangt. Hoe zorg je ervoor dat je ’s ochtends weer kunt ontbijten in een fris huis? Gelukkig vond ik op Margriet een paar handige tips om die vieze geur te verdrijven.

Ik hijs me weer in een foute kersttrui en begin na het kerstontbijt aan de voorbereiding van de tapasavond die vandaag op het programma staat. Mijn schoonfamilie uit het midden van het land pikt onze dochter op uit Zwolle en mijn vader is blijven logeren dus vandaag hoef ik de deur niet uit.

Rond 16.00 uur zullen de gasten arriveren. Iedereen heeft een gerecht(je) gemaakt dus het wordt een lopend buffet met allerlei kleine hapjes. Mijn aandeel bestaat uit een tomatensoepje en een soesjestoren geïnspireerd op een recept uit Libelle. Maar er zijn ook nog mini-hamburgertjes, kipspiesjes, wraps, en allerlei andere smakelijke hapjes. Lekker koken kun je namelijk wel aan ons overlaten.

Wat betekent Kerst voor jou

Maar hoe is dat voor jou? Als ik de media moet geloven dan moet je voor Kerst op pad voor cadeaus (het liefst van de juwelier) en moet je een verfijnd diner op tafel zetten. Ik heb me laten vertellen dat het zelfs een trend is dat je gerechten in exclusieve restaurants bestelt, deze thuis opwarmt en dan aan je eigen tafel serveert.
En het moet ook altijd gezellig zijn. Sommige mensen zien dan ook als een berg op tegen Kerst. Want stel dat het niet gezellig is of als het eten mislukt? Gelukkig heb ik daar ziet zo’n last van omdat we het simpel houden. Gewoon een paar dagen genieten van gezellige mensen, heerlijke muziek, lekkere hapjes en dito drankjes. Meer heb ik niet nodig.

Hoe vier jij Kerstmis?

Op Maatschappij en samenleving werd de vraag gesteld hoe mensen Kerst vieren en de antwoorden waren divers. Voor sommigen is Kerst: op kerstavond naar de nachtmis. Met na afloop warme chocolademelk en zelf gebakken zoetbrood en rozijnenbrood. Of gewoon hard werken, om het andere mensen tijdens de feestdagen enorm naar de zin te maken. In de horeca, zoals onze dochter of in de zorg zoals mijn vriendin al jaren doet.

Maar er zijn ook mensen die de Kerst zien als een commercieel gebeuren of het liefst twee dagen onder willen duiken omdat er gedoe is in de familie.

Mijn tip om de kerstdagen te overleven is dat het eigenlijk niet uit maakt hoe je het viert. Laat je dus niet leiden door commercials met idyllische plaatjes van harmonieuze gezinnen in fraai gestylde huizen. Doe gewoon dingen doet die bij je passen en waar je je goed bij voelt. Dan overleef je het wel. Ik wens je fijne kerstdagen doe.

Hoe overleef jij de kerstdagen?

  1. Ik zou het liefst twee dagen met een dekentje op de bank liggen. Maar eerste kerstdag gaan we op familiebezoek.

  2. Wij eten lekker samen en kijken wat films. We geven wel cadeautjes, maar niet zoals je dat op tv vaker ziet. We hoeven allebei niks met de familie te doen, behalve de verjaardag van mijn broertje op 2e kerstdag.

  3. Ik vind de feestdagen ook zo vreselijk druk.
    Ik kan ook genieten van gewoon thuis zitten tussen de feestjes door!

    Fijne feesten alvast!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén