en nog veel meer

Dagje Amsterdam? Vergeet de 9 straatjes niet

Het is alweer jaren geleden dat wij onze etage in de Amsterdamse Jordaan verruilden voor een jaren dertig woning met tuin en zolder in het midden van het land. Toch bewaar ik goede herinneringen aan de tijd dat ik in Amsterdam woonde en ik kom er nog graag. Om te shoppen, maar ook om gewoon langs de grachten te slenteren of op een OV-fiets  door de stad te crossen. Heerlijk vind ik dat. Maar ik ga ook graag even naar de 9 straatjes: een winkelgebied dat de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Herengracht en het Singel met elkaar verbindt. 

De geschiedenis van de 9 Straatjes

Het idee om de 9 Straatjes als een gezamenlijk winkelgebied te promoten bestaat eigenlijk pas sinds 1996. In de jaren dat wij in Amsterdam woonden waren het nog afzonderlijke straatjes die nog niet als handelsmerk gedeponeerd waren. In 1996 komt daar verandering in: Djoeke Wessing, een ondernemer uit de Huidenstraat wilde namelijk het gebied dezelfde naam en allure geven als de Jordaan al had, en op die manier niet alleen meer afstemming en samenwerking tussen de ondernemers bewerkstelligen, maar ook meer toeristen naar het tot dan toe vrij onbekende gebied te krijgen. Op 12 november 1996 werd door haar de vereniging ‘De 9 Straatjes’ opgericht. Niemand vond het een goede naam, maar als bedenkster van het concept stond zij er op dat het de naam De 9 Straatjes zou behouden. Zowel de naam als het gebruikte straatnaam-onderbordje zijn gedeponeerd als handelsmerk. Bron: Wikipedia

Winkelgebied "De 9 straatjes"

De Huidenstraat

Wat maakt de 9 Straatjes zo bijzonder

Verwacht in de 9 Straatjes geen grote winkelketens, daarvoor moet je in de Kalverstraat zijn. Of op de Nieuwedijk. Wat je hier wel vindt zijn kleine, originele en vaak authentieke winkeltjes. Zoals een winkeltje waar ze alleen maar sokken verkopen zoals bij Socks we love in de Gasthuismolensteeg, de eerste van de 9-straatjes gezien vanaf de Dam. Maar ook verschillende vintage zaakjes, leuke eettentjes en broodjeszaken! Het complete winkeloverzicht vind je hier.

Soms zeggen mensen weleens dat als je niet in De 9 Straatjes bent geweest, je niet in Amsterdam bent geweest. Maar dat geldt natuurlijk ook voor “de Wallen” en voor de Jordaan en voor de …. Nou ja voor veel meer plekken in onze hoofdstad.

vintage-zaakje-in-de-negen-straatjes

Vintage zaakje in een van de 9 Straatjes

Hoe kom je er

Hoewel de meeste hotspots in Amsterdam door wegwijzers worden aangegeven is dat bij de 9 straatjes niet het geval. Desondanks zijn de 9 straatjes wel makkelijk te vinden. Kom je met de trein loop dan vanaf het Centraal Station richting de Dam. Achter het paleis op de Dam ligt op de Nieuwezijds Voorburgwal winkelcentrum Magna Plaza, dat in het oude postkantoor is gevestigd. Vanaf daar ga je via de Raadhuisstraat naar de Hartenstraat; de eerste van de 9 straatjes.

Tip: Koop een goede plattegrond. Deze Crumpled City Map Amsterdam is een plattegrond die je in tegenstelling tot papieren plattegronden, makkelijk in je tas of jaszak propt. De kaart is geprint op speciaal materiaal: lichtgewicht, ijzersterk en 100% waterproof. Verkrijgbaar in de ANWB-webshop voor 10,95

Zeggen deze straten je helemaal niets. De meeste bussen en trams naar het centrum stoppen vlakbij de 9 straatjes. Kijk op GVB welke bus- of tramlijn je moet nemen.

Budget parkeertip: Als je met de auto komt en je wilt niet te veel parkeergeld betalen? Op parkeren in Amsterdam zie je waar je je auto het beste kwijt kunt.

Wandelen door de 9 Straatjes

Wil je de 9 Straatjes of de Jordaan op een andere manier ontdekken? Onder begeleiding van professionele styliste kun je een ook stadswandeling maken. Zij neemt je mee op een route waarop  mode en bijzondere boetiekjes centraal staan. Ik vond deze informatie Libelle Daily waarop je alle informatie over deze stadswandeling kunt vinden.

Meer stadswandelingen in Amsterdam vind je in de Amsterdam citygids In deze reisgids ontdek je Amsterdam via 3 uitgewerkte stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken van deze fijne stad leiden. 

Wat is jouw favoriete winkelstraatje

Natuurlijk zijn er niet alleen in Amsterdam leuke winkelstraatjes. Ook elders in het land vind je zulke juweeltjes. Maar die moet je wel weten te vinden. Ken zo’n straatje dat wel wat aandacht verdient? Laat het gerust weten. Op Mam is de hort op gaan we namelijk de leukste winkelstraatjes verzamelen.

Dus doe mee! Vermeld in een reactie: De naam van jouw favoriete winkelstraatje, de plaats en natuurlijk waarom dit straatje zo leuk is. Op mijn Facebook pagina een reactie achter laten kan natuurlijk ook. Hier vind je trouwens nog meer tips voor simpel weg voor niet te veel.

Wat is jouw favoriete winkelstraatje?

 

 

  1. De negen straatjes zijn hartstikke leuk, zeker een aanrader.

  2. Ik ken de 9 straatjes van horen zeggen, en wil er beslist eens heen!

    • marion.stam

      Zou ik zeker een keer doen Nicole. De 9 straatjes zijn inderdaad erg leuk en gemakkelijk te vinden als je mijn routebeschrijving volgt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén