Dagje Amsterdam? Vergeet De 9 Straatjes niet

De 9 straatjes Amsterdam

De 9  Straatjes is een begrip in Amsterdam.  Mensen zeggen weleens dat als je niet in De 9 Straatjes bent geweest, je niet in Amsterdam bent geweest. Maar dat geldt natuurlijk ook voor “de Wallen” en voor de Jordaan en voor de …. Nou ja voor veel meer plekken in onze hoofdstad. toch loont het zeker de moeite om hier eens heen te gaan.

Terug naar Amsterdam

Het is alweer jaren geleden dat wij onze etage in de Amsterdamse Jordaan verruilden voor een jaren dertig woning met tuin en zolder in het midden van het land. Toch bewaar ik goede herinneringen aan de tijd dat ik in Amsterdam woonde en ik kom er nog graag. Om te shoppen, maar ook om gewoon langs de grachten te slenteren of op een OV-fiets  door de stad te crossen. Heerlijk vind ik dat. Maar ik ga ook graag even naar De 9 Straatjes: een winkelgebied dat de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Herengracht en het Singel met elkaar verbindt.

De geschiedenis van De 9 Straatjes

Het idee om De 9 Straatjes als een gezamenlijk winkelgebied te promoten bestaat eigenlijk pas sinds 1996. In de tijd dat wij in Amsterdam woonden, waren het nog afzonderlijke straatjes die nog niet als handelsmerk gedeponeerd waren. Maar in 1996 komt daar verandering in: Djoeke Wessing, een ondernemer uit de Huidenstraat wilde namelijk het gebied dezelfde allure geven als de Jordaan al had. Dus probeerde zij meer afstemming en samenwerking tussen de ondernemers te bewerkstelligen, maar zij wilde ook meer toeristen naar het (tot dan toe ) vrij onbekende gebied te krijgen.

Op 12 november 1996 werd de vereniging ‘De 9 Straatjes’ opgericht. Ondanks dat niemand het een goede naam vond, stond de bedenkster van het concept erop dat het gebied zo zou heten. Zowel de naam als het gebruikte straatnaam-onderbordje zijn gedeponeerd als handelsmerk. Bron: Wikipedia

Wat maakt dit gebied zo bijzonder?

Maar wat maakt dit gebied zo bijzonder? In De 9 Straatjes vind je geen grote winkelketens, maar wel kleine, originele en vaak authentieke winkeltjes. Zoals een winkeltje in de Gasthuismolensteeg, waar ze alleen maar sokken verkopen. Maar je vindt er ook verschillende vintage zaakjes, leuke eettentjes en broodjeszaken! Het complete winkeloverzicht vind je hier.

vintage-zaakje-in-de-negen-straatjes
Vintage zaakje in een van De 9 Straatjes

Hoe kom je er?

De meeste hotspots in Amsterdam worden door wegwijzers aangegeven. Bij De 9 straatjes is dat niet het geval. Desondanks is het gebied wel makkelijk te vinden. Kom je met de trein? Loop dan vanaf het Centraal Station richting de Dam. Achter het paleis op de Dam ligt aan de Nieuwezijds Voorburgwal, winkelcentrum Magna Plaza, dat in het oude postkantoor is gevestigd. Vanaf daar loop je via de Raadhuisstraat naar de Hartenstraat: dit is de eerste van de straatjes.

Zeggen deze straten je helemaal niets. De meeste bussen en trams naar het centrum stoppen vlakbij De 9 straatjes. Kijk op GVB welke bus- of tramlijn je moet nemen.

Wandelen of fietsen?

Wil je De 9 Straatjes of de Jordaan op een andere manier ontdekken? Onder begeleiding van professionele styliste kun je een ook stadswandeling maken. Zij neemt je mee op een route waarop  mode en bijzondere boetiekjes centraal staan. Op Libelle Daily kun je alle informatie over deze stadswandeling kunt vinden.

Wil je Amsterdam op de fiets ontdekken, maar ben je niet goed bekend in de stad. Met de Fietstours van BayaBikes leer je de Nederlandse hoofdstad op geheel andere wijze kennen. De enthousiaste gids neemt je op de tweewieler mee langs alle bezienswaardigheden van de stad, dus wellicht ook door De 9 straatjes.

5 Antwoorden op “Dagje Amsterdam? Vergeet De 9 Straatjes niet”

    1. Zou ik zeker een keer doen Nicole. De 9 straatjes zijn inderdaad erg leuk en gemakkelijk te vinden als je mijn routebeschrijving volgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.