en nog veel meer

Ik test de VELO-X fiets telefoonhouder

Fietstocht met de Fietsroute app

Sinds ik een e-bike heb zit ik vaker op de fiets. En omdat ik ook op de fiets bereikbaar wil zijn, zijn mijn telefoon en ik onafscheidelijk. En dat geldt niet alleen voor mij. Veel mensen gebruiken hun smartphone tijdens het fietsen. En niet alleen om te kunnen bellen als de ketting eraf ligt of om naar muziek te luisteren. Steeds vaker wordt de telefoon als navigatiesysteem gebruikt.

Maar waar laat je de telefoon als deze ook fungeert als fietsnavigatie? In de Oso VELO-X fiets telefoonhouder natuurlijk.

Waarom heb je fiets telefoonhouder nodig?

Fietsen met een telefoon in je hand is niet handig en ook nog eens gevaarlijk. En in je broek zit het niet lekker en is de kans groot dat hij eruit valt. Ook in je tas is geen optie. Voordat je hem eindelijk hebt gevonden heeft de ander alweer neergelegd. Een goede fiets telefoonhouder biedt dan uitkomst en is een must tijdens lange fietstochten.

Tegenwoordig zijn er verschillende telefoonhouders te koop die je gemakkelijk op je stuur bevestigt en zo te verstellen zijn dat je tijdens het fietsen er geen last van hebt en goed zicht houdt op het scherm van je smartphone.

Hoe kies je het juiste model?

Maar hoe kies ik de juiste fiets telefoonhouder? Er zijn zoveel verschillende modellen. De telefoonhouder die ik voor je ga testen is de Oso Velo X. Een aparte fiets telefoonhouder die je eenvoudig met een beugel op het stuur vastzet en die je kunt aanpassen zodat bijna alle smartphones erin passen. Dus niet alleen je huidige telefoon. Ook als je een ander model neemt met een groter formaat weet je zeker dat hij in je houder past. En met het rode of zwarte elastiek voor extra zekering zit hij muurvast en het ziet er nog leuk uit ook. En daar hou ik van.

Uit welke onderdelen bestaat de Oso Velo X?

De Oso Velo X wordt mij toegestuurd in een stevig doosje. Alle onderdelen zitten erin: De beugel om de houder op je fietsstuur te bevestigen, 3 stukjes rubber in verschillende diktes zodat je de beugel aan iedere stuurdikte  kunt aanpassen. De telefoonhouder, materiaal om alles te bevestigen en 2 stevige elastieken. Een rode en een zwarte zodat je ook nog eens je favoriete kleur kunt kiezen.

Alle onderdelen zitten erin. Alleen de gebruiksaanwijzing ontbreekt.

Wat er ontbreekt is een gebruiksaanwijzing. Die zit er niet bij. Wel staat op de verpakking in het Engels, het Frans en in het Duits tot welke maat telefoon de houder geschikt is en hoe je de houder kunt uitschuiven. En op de site van OSOMount Benelux staat een You tube-filmpje waarin de montage goed wordt uitgelegd. De link daarheen staat als QR-code ook op het doosje.

Stapsgewijs wordt uitgelegd wat je moet doen

Laat ik vooropstellen dat ik niet zo handig ben. Als het om technische zaken gaat roep ik gelijk de hulp in van een ander die er in mijn ogen wel verstand van heeft. Maar met de Oso Velo X  ben ik zelf aan de slag gegaan. In het filmpje wordt stapsgewijs uitgelegd wat je moet doen. Waardoor zelfs iemand met 2 linker handen, heel gemakkelijk de telefoonhouder op de fiets bevestigt.

Aan de slag

Sinds kort ben ik in het bezit ben van een e-bike en omdat ik regelmatig lange fietstochten maak, lijkt het mij handig om de Oso Velo X op het stuur van deze fiets te zetten. Het is een doorsnee stuur dus ik ga ervan uit dat met de bijgeleverde rubbers het moet lukken de beugel op mijn stuur vast te zetten. Omdat er één rubbertje standaard in de houder zit, doe ik er nog een bij. Maar met 2 rubbertjes zit de houder te los. Zo los dat ik mijn telefoon niet in de houder durf te doen.

Dat er drie rubberen bandjes zijn bijgeleverd zal niet voor niets zijn. Dus ik gebruik ze allemaal. Maar met drie rubbers erin lijkt het alsof de beugel te krap is voor mijn stuur. Als ik de bout door de beide oogjes doe blijft er een behoorlijke opening over. Dat is vast niet goed.

Maar de aanhouder wint. Als ik beide uiteinden stevig naar elkaar toe druk en de bout met het bijgeleverde gereedschap goed aandraai zie ik dat de houder wel om het stuur van mijn fiets past. En heel stevig vast zit.

Stap 1 is gelukt. Op naar de volgende. Ik schuif om de knop van de beugel een plastic schroef en een van de elastieken. De rode, omdat die zo leuk kleurt bij mijn zwarte stuur. Vervolgens druk ik de telefoonhouder stevig aan, draai de schroef vast en trek het gekleurde elastiek erover heen.

Ik druk de telefoonhouder stevig op de knop en draai de schroef vast. Met het rode elastiek ziet het er zo uit.

Alle telefoons passen erin

De telefoonhouder zit zo vast als een huis. Zo vast dat ik mijn dure telefoon er wel aan durf toe te vertrouwen. En omdat in het filmpje wordt gezegd dat in principe alle toestellen erin moeten passen heb ik dat ook getest. Ik ben namelijk nog in het bezit van een kleine, verouderde Samsung telefoon,  maar ook van een Huawei van het model “strijkijzer” die ik voor mijn werk gebruik.

In de telefoonhouder past een kleine mobiele telefoon van het merk Samsung.

Maar de Huawei met het model “strijkijzer” past er ook in.

De telefoonhouder kan ik inderdaad gemakkelijk in de breedte verstellen door aan de ene kant het knopje open te draaien waardoor het schuifje opengaat. En ja hoor, zowel het kleine toestel als het flinke formaat past er prima in. En als ik de schuif aanduw zit het toestel gelijk vast. Toch gebruik ik voor de zekerheid het rode elastiek om de smartphone aan alle vier de hoeken vast te zetten. Zodat hij ook blijft zitten als ik ga fietsen.

De telefoonhouder zit erop

Nu ik de VELO-X heb gemonteerd ga ik maar eens proberen hoe het mij bevalt: zo’n telefoon op mijn stuur die trouwens precies tussen het display van mijn e-bike en de versnelling past.

Tijdens het fietsen zit mijn smartphone echt goed vast in de houder en ik heb er geen last van. En eigenlijk is het ook wel handig om mijn smartphone als navigatie systeem te kunnen gebruiken. Zeker omdat ik nu geen apart systeem hoef te kopen want met behulp van alle handige apps die tegenwoordig beschikbaar zijn is een fietstocht zo gepland. Daarnaast kan ik mijn telefoon verticaal en horizontaal zetten waardoor ik goed zicht heb op het scherm en deze ook fietsend kan bedienen. En als ik ga pauzeren; dan haal ik mijn telefoon er zo uit. De houder blijft gewoon op mijn stuur zitten.

Een paar minpuntjes

Aan de andere kant is dát ook een minpuntje. Wie kwaad wil, schroeft namelijk zo de telefoonhouder van mijn stuur en ook het elastiek is er zo vanaf gehaald. Niet dat iemand daar iets aan heeft, maar het kan. Dit is op te lossen door de houder eraf te halen en alleen de knop te laten zitten, wat ook de oplossing is die ook door de makers bedacht is. Zo neem je de houder mee als je de fiets stalt.

Ook moet je altijd je telefoon in de houder toen. Want als de houder leeg is dan klappert het elastiek tijdens het fietsen. Haal je de fietstelefoonhouder van de beugel dan zit er een rare knop op je fiets. Omdat de beugel vast zit op je stuur zit hij er altijd op.

Zo ziet het eruit als je de telefoonhouder eraf haalt.

En wil je de houder op een andere fiets monteren, bijvoorbeeld op een leen- of een huurfiets die ik weleens huur als ik “de hort op ga”. Ja dan zul je een extra houder moeten aanschaffen. OSO levert de montageknop niet los. Sorry.

Ik ben enthousiast

Maar ondanks deze kanttekeningen ben ik enthousiast over de VELO-X. Met name omdat alle telefoons erin passen en je de fiets telefoonhouder op vrijwel alle rijwielen kunt monteren. Dus niet alleen op mijn e-bike. Op het stuur van een scootmobiel,  de racefiets en zelfs op een kinderwagen kun je hem gebruiken. Maar ook als je graag met je mountainbike door het bos crosst hoef je je over je telefoon niet druk te maken. Off the road is de VELO-X eveneens dé ideale telefoonfietshouder.

De VELO-X van OSO-Mount kost 24,95 en is verkrijgbaar bij Phonextra

Deze review is tot stand gekomen in samenwerking met Phonextra.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial