Een onvergetelijk moment

Je hebt van die momenten die je nooit vergeet. Die een onvergetelijke indruk op je maken. Eén van die momenten is parapenten in Zwitserland. En ook nog eens met ons hele gezin. 

Nu moet ik erbij zeggen dat ik niet zo stoer ben aangelegd. Ik durf veel; maar niet alles. Ik heb namelijk hoogtevrees. Nou ja: ik vind het eng als de kans bestaat dat ik ergens vanaf val. Bijvoorbeeld als ik op een wankel keukentrapje sta. Maar boven op een berg schijn ik nergens last van te hebben. En durf ik mijn grenzen te verleggen.

Parapenten, ook wel paragliding genoemd, is een soort parachutespringen, maar dan vanaf een berg i.p.v. vanuit een vliegtuig. Als je zelf wilt parapenten dan moet je eerst een cursus volgen. Maar voor een duosprong mét instructeur heb je helemaal geen ervaring nodig. Alleen een beetje lef. Hoewel dat ook wel meevalt.

“Moet jij ook doen, mam”

Onze dochter was 8 jaar toen zij samen met een instructeur als een vogel in de lucht zweefde. Zij genoot van de stilte en van van het moois aan haar voeten. “Moet jij ook doen, mam”, zei ze. Maar ik bekeek het gebeuren het liefst van de grond en maakte foto’s terwijl de rest van het gezin door de lucht zweefde. Tot wij op een zonnige dag, tijdens een vakantie in Zwitserland, hoog in de lucht een groepje paragliders zagen.

parapenten paragliding
ik bekijk het gebeuren het liefst van de grond, ik hoef niet zo nodig.

Zal ik het durven?

“Zullen we? vroeg mijn man. Waarop mijn beide kinderen weer volmondig “ja” zeiden. Voordat ik het in de gaten had, had hij voor de volgende dag voor 4 personen geboekt en een prijsafspraak gemaakt  voor een tandemsprong. Parapenten is namelijk niet goedkoop.

Hopen dat het doorgaat

Paragliden of parapenten is een weersafhankelijke sport. Dus als de weersomstandigheden niet goed zijn omdat het regent of te hard waait dan kan het niet doorgaan. Vandaar dat je altijd contact hebt met de organisatie die het organiseert. Maar op de dag dat wij gaan parapenten is er geen wolkje aan de lucht. Ik heb dus geen excuus om niet te gaan. Want het spookt toch wel een beetje door mijn hoofd en hoe langer ik er over nadenk hoe meer ik er tegenop ga zien.

Maar dat is nergens voor nodig. Bij aankomst op “de berg” zie ik dat de parapente al klaar ligt. We hebben stevige sportschoenen aan en kleding die wel vies mag worden. Voor de rest zijn er geen kledingvoorschriften; alleen een helm. Maar die krijg je ter plekke.

parapente
De parapente ligt al klaar

Fly like an eagle

We worden hartelijk ontvangen door twee instructeurs die ons zullen begeleiden. Ik krijg een korte instructie en de parapente wordt aan ons vastgemaakt. En dan is het zover. De piloot staat achter mij en ik ga als het ware op zijn schoot zitten. Dan vraagt hij of ik klaar ben om te gaan. Nog voor dat ik antwoord heb gegeven beginnen we te rennen en na een paar passen ben al los van de grond. Ik vlieg. Vanaf dan ligt mijn lot in de handen van de piloot. En dat doe ik met een gerust hart. Alle spanning is weg en het enige dat ik hoef te doen is genieten van het fantastische uitzicht.

parapenten paragliding
Uitzicht op de besneeuwde toppen van het hooggebergte.

We vliegen helemaal geluidloos over het grillige berglandschap en ik heb uitzicht op de besneeuwde toppen van het hooggebergte. Het is adembenemend mooi! Op de vraag van de piloot of ik nog spannende dingen wil doen bijvoorbeeld een ‘thrill’ waarbij hij scherpe bochten maakt waardoor je  het gevoel heb in een achtbaan te zitten, antwoord ik ontkennend. We gaan geen gekke dingen doen. Dat laat ik wel aan mijn kinderen over.

De vlucht duurt een klein half uur en als de landingsplek in zicht komt vertelt de piloot dat we zo gaan landen. Dan zal ik weer even moeten rennen maar verder stelt de landing niet veel voor. Dat is ook zo. De landing verloopt rustig. Na een paar passen sta ik weer op de grond.

parapenten paragliding
De landing stelt niet veel voor.

Yes, I did it!

Ik ontdoe me van mij parachute en schut de piloot de hand. Bedank hem voor “de goede zorgen” Het was het bijzondere ervaring. Een onvergetelijk moment.

een onvergetelijk moment parapenten paragliding
Ik vond het een onvergetelijk moment.

Dus bij deze Merel, bedankt dat je mij deze vraag hebt gesteld. Anders had ik er misschien nooit een blog over geschreven.

Het is vrijdag dus vrijdag = Vraagdag. Welke vraag wil jij mij stellen?

10 Antwoorden op “ Een onvergetelijk moment”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.