Wat is jouw grootste droom?

Wat is jouw grootste droom vroeg Cyntia, blogger op een theelepel geluk mij op vrijdag = vraagdag. Een vraag die ik vanuit haar oogpunt goed kan begrijpen. Zij heeft namelijk haar droom: een eigen tante Betsy webwinkel verwezenlijkt. En nu wil zij van mij weten wat mijn grootste droom is.

Bij iedere levensfase horen dromen

Nu moet ik eerlijk bekennen: dat ik in een hele andere levensfase zit dan zij. Als jonge vrouw bevindt zij zich in de fase van vroege volwassenheid. Terwijl ik, volgens onderstaand schema in de laatste fase zit. En dan heb je andere dromen.

Fase Leeftijd Levenstaak Deugd
Zuigelingen fase Geboorte tot 18 maanden Vertrouwen versus fundamenteel wantrouwen Hoop
Peuterleeftijd 18 maanden tot 3 jaar Autonomie versus schaamte en twijfel Wil
Kleuterleeftijd 3 tot 5 jaar Initiatief versus schuldgevoel Doelgerichtheid
Basisschoolleeftijd 6 tot 12 jaar Vlijt versus minderwaardigheid Competentie
Adolescentie 12 tot 18 jaar Identiteit versus identiteitsverwarring Trouw
Vroege volwassenheid 18 tot 35 jaar Intimiteit versus isolement Liefde
Middelbare volwassenheid 35 tot 55 jaar Generativiteit versus stagnatie Zorg
Late volwassenheid 55 – 65 tot de dood Ego-integriteit versus wanhoop Wijsheid
In de psychosociale ontwikkeling van de mens wordt iedere fase gekenmerkt door een conflict. Dit conflict moet op positieve wijze opgelost worden voordat je kan doorgaan naar de volgende fase. Dit klinkt allemaal wat zwaar, maar hiermee bedoelen ze de levenstaak die je moet volbrengen voordat je toe bent aan de volgende taak. Bron: mens en samenleving

Huisje, boompje beestje

Voor zover de theorie. Terug naar mijn dromen. Toen ik begin twintig was droomde ik over mijn toekomstige partner, een eigen paard en over het huis waarin ik later wilde gaan wonen.

In die tijd woonde ik in hartje Amsterdam en ik verlangde naar een klein dijkhuisje ergens in de provincie. Zo’n romantisch plekje met uitzicht over de weilanden. In de fase die daarop volgde heb ik mijn dromen kunnen realiseren. Want zoals je kunt lezen in van de stad naar het platteland heb ik inmiddels een man en 2 kinderen. Zijn wij in 2001 verhuisd naar de provincie Fryslân waar wij dan wel geen dijkhuisje hebben gevonden, maar wel een woonboerderij. Met veel dieren om ons heen.

huisje, boompje, beestje
huisje, boompje, beestje

Dromen terugdraaien

Misschien klink het gek. Maar nu ik die dromen heb verwezelijkt sta ik op het punt er een paar terug te draaien. Zo wil ik minder dieren om voor te zorgen en staat terug verhuizen naar de stad bovenaan mijn wensenlijstje.

Wellicht hebben deze dromen met de voorbereiding op de laatste levensfase te maken. Want aan wonen op het platteland kleven ook nadelen. Het is arbeidsintensief – er is altijd werk te doen – je moet gezond zijn en mobiel blijven. Daarnaast moet je niet alleen komen te staan. Kortom iedere fase stelt ook eisen aan de leefomgeving. Dus ook aan mijn dromen. Vandaar die bijstelling.

Mijn leven over 10 jaar

Een beeld schetsen over hoe ik mijzelf zie over 10 jaar vind ik best lastig. Maar het geeft wel richting aan mijn leven. En aan de stappen die ik kan nemen om mijn nieuwe dromen waar te maken. Een leuk hulpmiddel is om op een vel papier in het midden “mijn leven over 10 jaar” te schrijven. Daarom heen zet je alles wat je over tien jaar zou willen hebben, kunnen, zijn en doen!

mijn leven over 10 jaar
Mijn leven over 10 jaar

Ik hoop dat mijn leven er over 10 jaar ongeveer zo uit ziet. Ik ben dan kleiner én weer in de stad gaan wonen. Ik hoop meer te gaan reizen, meer tijd te hebben voor een goed boek, om te schrijven, te klussen ….. Misschien heb ik wel een moestuin? Want in welke fase je ook zit er ontstaan altijd nieuwe dromen.

Hoe ziet jouw leven eruit over tien jaar?

18 Antwoorden op “Wat is jouw grootste droom?”

  1. Moet hier om lachen – over 10 jaar. Oei dan ben ik 40 en volg ik nog steeds elke dag mijn dromen om die waar te maken. Waar met wie en hoe weet ik niet.

  2. Over 10 jaar… Pfieuw…. Ik hoop gewoon dat ik mezelf blijf uitdagen, blijf groeien in wat ik doe en net zo gelukkig blijf met mn gezinnetje als nu… En natuurlijk een heleboel reizen kan maken!

  3. Grappig om te zien dat dromen veranderen en dat we altijd lijken te verlangen naar datgene wat we niet hebben. Zelf probeer ik meer te genieten van de dingen die ik dit jaar (of in ieder geval op korte termijn) ga doen. Hoe mijn leven er over tien jaar uitziet, zie ik later wel 🙂

  4. Eindelijk iets doen qua werk wat ik leuk vind en goed in ben. Ik heb dat nu pas ontdekt namelijk. Verder gewoon gelukkig en gezond blijven samen met mijn gezin en familie.

    1. Goed te horen dat je ontdekt hebt wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Soms heb je daar gewoon tijd voor nodig.

  5. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij daar nog niet mee bezig hou wat er over 10 jaar gebeurd, leef liever van dag tot dag en geniet lekker van het leven x

  6. Ik heb ook geen idee…ik denk dat ik nog steeds in hetzelfde huis woon en als dat niet zo is, dan woon ik in een appartementje.Ik hoop wel dat ik over tien jaar kan zeggen, dat mijn tweede boek is gepubliceerd en misschien wel mijn derde 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.