Reizen

Voordelig parkeren in de stad. Zo doe je dat

Ga je met de auto naar de (Rand)stad, dan is parkeren de grootste kostenpost. Want verdien je door met meerdere personen in één auto te reizen. Die winst ben je zo weer kwijt als je in het centrum van de stad een parkeergarage in duikt.

Gelukkig zijn er tegenwoordig in de meeste grote steden P+R plekken, ook wel transferia genoemd, waar je je auto goed en voordelig kunt parkeren en vanaf waar je redelijk snel in het centrum bent. Omdat ik nogal eens met de auto de hort op ga heb ik van verschillende (grote) steden mijn favoriete parkeerplekken op een rijtje gezet.

Parkeren in de Randstad

Amsterdam

Als je met de auto naar de hoofdstad gaat dan weet je dat je de hoofdprijs betaalt. Toch zijn er ook in Amsterdam betaalbare parkeerplaatsen te vinden. Bijvoorbeeld op een P+R terrein aan de rand van de stad. Een dagje parkeren plus openbaar vervoer voor maximaal 5 personen op een van de Transferia kost je € 8.00 per dag. Je parkeert je auto op een van de 7 P+R terreinen en binnen een half uur ben je met het openbaar vervoer midden in het centrum

Ga je met de auto naar Amsterdam check dan eerst op parkeren in Amsterdam alle mogelijkheden en lees voordat je op pad gaat even de gebruiksaanwijzing door. En vergeet niet als je gaat betalen je OV-kaart te scannen, want die levert in dit geval de winst op.

P+R plaatsen rondom Amsterdam

P+R plaatsen rondom Amsterdam

Utrecht

In Utrecht gaat mijn voorkeur uit naar P+R de Uithof, een vrij nieuwe P+R aan de oostkant van de stad bij het universiteitsterrein de Uithof. Als je hier klikt dan kun je gelijk de route er naartoe plannen vanaf jouw adres. Voor een combikaartje (parkeren en reizen) betaal je slechts € 5,- en is geldig voor een rit met bus of sneltram (heen en terug) voor maximaal 5 personen op één dag.

De bus vertrekt in de spits om de 7 minuten. Daarbuiten elke 10 minuten. En over de rit naar het centrum doe je ongeveer 20 minuten. Ik heb nu al een paar keer gebruik gemaakt van deze voordelige manier van parkeren in Utrecht en zal er nu zeker weer gebruik van maken.

Den Haag

Dagje Scheveningen of Den Haag? Parkeer je auto dan bij transferium P+R Hoornwijck. Vanaf deze parkeergarage brengt de Binnenstad Express (tram 15) je in 13 minuten naar het centrum van Den Haag. Parkeren in deze parkeergarage inclusief retour dagkaart voor de Binnenstad Express voor 1 persoon kost € 5,00 per dag. Voor iedere persoon extra betaal je € 1,00. Met een maximum van 5 personen per auto.

Parkeren in het Noorden

Groningen

Ook rond Groningen Stad liggen P+R terreinen waar je m.u.v. P+R Euroborg gratis kunt parkeren. Om vervolgens met de bus verder de stad in te gaan. Voor 6,– euro per dag kun je met 4 personen met de citybus heen en terug naar het centrum rijden. Het kaartje betaal je met je pinpas bij de kaartjesautomaat bij de bushalte of op het P&R parkeerterrein waar je geparkeerd staat.

Wil je helemaal geen geld uitgeven. Parkeer je auto dan gratis bij Ikea. Je wandelt binnen een half uur naar de Grote Markt zonder parkeer- en vervoerskosten.

Leeuwarden

Ook in Leeuwarden heb parkeerterreinen waar je gratis of tegen een laag tarief kunt parkeren.

 • Bij het Kalverdijkje aan de oostelijke stadsring is zo’n gratis parkeerplaats en kun je met buslijn 3 of met de citybus verder reizen.
 • In parkeergarage Fonteinland parkeer je de hele dag voor slechts 3,30. Sta je korter geparkeerd dan betaal je 0,30 per uur. En vanaf daar loop je zo het centrum in.
 • Ook achter het NS station kun je je auto stallen, niet gratis, maar ook niet duur. Je betaalt 0,80 per uur en 4,60 voor een hele dag. Reis je verder met het OV dan betaal je 3,42.

In sommige wijken rondom de binnenstad kun je nog wel gratis parkeren. Maar niet langer dan 2 uur. Dus alleen geschikt voor als je even kort de stad in wilt gaan. Of als je bereid bent om je parkeerschijf iedere keer 2 uur vooruit te zetten. Deze regeling geldt trouwens alleen van maandag tot en met zaterdag van 08.00 – 18.00 uur en op de donderdagse koopavond tot 22.00 uur. Daarbuiten kun je hier wel prima parkeren. Een blauwe zone is dus ’s avonds het overwegen waard.

Sneek

In Sneek kun je achter het station gratis parkeren. Is daar geen plaats? Rij dan naar de Oppenhuizerweg: Op het Flexaterrein of op het Veemarktplein, kun je voor slechts 2,– de hele dag je auto kwijt. Vanaf daar is het maar een paar minuten lopen naar de binnenstad.

Dokkum

Vanuit mijn woonplaats is het maar een half uurtje rijden naar Dokkum. Maar kom je uit de Randstad dan moet je meer moeite doen. Dokkum is namelijk niet met de trein bereikbaar. Gelukkig is er vanaf Leeuwarden wel een goede busverbinding. Kom je met de auto parkeer die dan op een van deze gratis parkeerterreinen. Op De Helling, De Harddraver, Lutjebleek en ’t Panwurk parkeer je namelijk helemaal voor niets en wandel je binnen de tien minuten naar het centrum.

Drachten

Op het Kyriat Onoplein, achter schouwburg de Lawei in het centrum van Drachten kun je op werkdagen 3 uur gratis parkeren. Maar let op. Er zit namelijk een addertje onder het gras (onder de parkeerplaats) Je kunt namelijk alleen gratis parkeren van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur in de speciale P-zone. Deze zone herken je aan onderstaand bord. Het kijkt dus nogal nauw, waar je parkeert. Daarnaast moet je ook een parkeerschijf gebruiken waarop je aangeeft vanaf hoe laat je auto er staat.

In Drachten 3 uur gratis parkeren mits je een parkeerschijf gebruikt.

In Drachten 3 uur gratis parkeren mits je een parkeerschijf gebruikt.

Geen zin in zoveel gedoe. In de nieuwe parkeergarage aan het Raadhuisplein betaal je 1,25 per uur met een maximum van € 7,50 per dag. En als je de trap oploopt sta je midden in het centrum van Drachten.

Er zijn vast meer plekken waar je voordelig kunt parkeren. Ken jij zo’n parkeerplaats? Laat dan gerust een reactie achter. 

 1. Niet in de randstad, wel hier in de buurt. Op een afgelegen terrein parkeren wij altijd gratis en toch vlakbij het centrum!

 2. hele handige tips, ik vind het altijd alleen zo ver uit het centrum, dan ben je soms met de tram nog een uur onderweg

 3. Super handige parkeertips zeg zo blijft er weer meer geld over om te shoppen. Zelf heb ik nog nooit bij de p+r uithof geparkeerd maar ik wist ook echt niet dat het zo goedkoop was.

 4. Bedankt voor de tip. Ga ik onthouden voor als ik nog eens naar Amsterdam ga want daar is het parkeren zo duur

 5. Wat een handige post. Het parkeren in de randstad is idd erg duur. Dit zijn hele fijne tips!

 6. In Amsterdam hebben we nu een paar keer geparkeerd bij ParkBee en dat was ook een stuk voordeliger

 7. Ik ga naar Arnhem meestal met de trein omdat dit voordeliger is. En hier in Doetinchem vallen de prijzen nog wel mee.

 8. Ik vind het altijd zon gedoe. Daarom parkeer ik uiteindelijk toch in het centrum.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial