Een ticket voor de Flixbus is zo gefikst

Onze zoon die een half jaar in Winterberg stage loopt heeft vakantie. Dus hij komt een weekje naar huis. Maar hoe ga je van Winterberg naar Nederland als je geen eigen vervoer tot je beschikking hebt? Het antwoord is simpel: je gaat met de Flixbus. Voor €18,–  per persoon brengt deze lichtgroene touringcar je in nog geen 5 uur van Winterberg naar Arnhem. 

Wat is de Flixbus?

De FlixBus die in 2011 in München werd opgericht, begon in 2013 met vier lange afstandsbuslijnen op voornamelijk Duitse Steden. Twee jaar later werd het netwerk uitgebreid met busroutes naar Frankrijk, België, Italië én naar Nederland. Tegenwoordig zijn meer dan 20 Nederlandse steden aangesloten op het netwerk van Flixbus. En niet alleen als aankomst- of vertrekpunt van een bestemming in het buitenland. Ook in ons eigen land kun je met Flixbus reizen, al zijn de frequenties wel wat laag.

De Flixbus heeft een uitgebreid netwerk met busroutes naar Frankrijk, België, Italië én naar Nederland.
De Flixbus heeft een uitgebreid netwerk met busroutes naar Frankrijk, België, Italië én naar Nederland.

Scherpe tarieven

In de beginjaren van de Flixbus waren de tarieven super scherp geprijsd. Voor 5 euro kon je al van Rotterdam naar Antwerpen reizen. Inmiddels is de prijs wel verhoogd, al is 7 euro nog steeds niet duur. Maar dat is doordeweeks. In of rond het weekend kan de prijs oplopen tot ongeveer 16 euro voor een enkele reis. Maar als je het een beetje uitkient dan kun je heel voordelig reizen.

Hoe werkt dat dan: die Flixbus

Terug naar Winterberg. Want die reis neem ik even als voorbeeld. Op de website van de Flixbus kun je precies zien op welke steden de bus reist. Maar ook op welke dagen en op welk tijdstip. In het geval van Winterberg zijn dat Arnhem, Utrecht en Amsterdam. Elke dag rond 11.30 uur.

Het boeken van een ticket doe je online. Op de website van de Flixbus geef je het vertrekstation aan (Winterberg) en het station waar de reis naartoe gaat (Arnhem). Heb je dat ingevuld dan zie je meteen de prijs die je moet betalen.

Onder het kopje “heen” selecteer je de datum van vertrek, het aantal passagiers en hoeveel bagage je mee gaat meenemen. Een 1 stuk handbagage (7 kg) en 1 stuk bagage (20 kg)  is trouwens gratis. Wil je meer meenemen dan betaal je hiervoor € 2,00 extra.

Vervolgens vul je je naam, achternaam en mobiele nummer in, voor het geval de bus vertraging heeft,  waarna je naar het betalingsprogramma wordt geleid. Daar vul je je e-mailadres in, omdat je ticket daar naartoe wordt gemaild en kies je de betalingsmethode. Na betaling ontvang je je ticket én je kofferlabel in je mailbox.

De reis kan beginnen

Op het station van Winterberg is gelijk duidelijk waar de bus vertrekt. Er is namelijk een aparte halte. Even voor 11.30 uur draait de lichtgroene bus het stationsplein op.  De chauffeur komt naar buiten, scant het vervoersbewijs en neemt de koffer in ontvangst en legt deze onderin de bus. Nadat alle passagiers zijn ingestapt doet de chauffeur een rondje door de bus. Hij controleert of iedereen de gordel om heeft en niet stiekem meerdere zitplaatsen in gebruik heeft genomen. Je betaalt namelijk per zitplaats en daar zijn ze streng in. De eerste echte stop is in Dortmund. Daar houdt de chauffeur een half uur pauze en mogen de passagiers de bus even uit.  Daarna koerst de bus via Essen richting Arnhem.

Faciliteiten in de bus

In de FlixBus is trouwens gratis Wi-Fi aanwezig. Daarnaast kun je bij de chauffeur snacks en drankjes kopen. Ook kun je in de bus naar de WC. Van het internet moet je niet teveel verwachten, maar het is aanwezig.  En mocht je laptop of mobiel onverhoopt leeg zijn, geen paniek. Op sommige plaatsen in de bus zijn stopcontacten aanwezig.

Aankomst en vertrek in Arnhem

De aankomst in Arnhem is gepland rond 16.10 uur. Op de Amsterdamseweg ter hoogte van nummer 13 moet de Flixbus aankomen. Maar als je daar voor de eerste keer bent dan is niet te zien waar de bushalte is.

Toen onze zoon een week later weer terugging naar Winterberg heb ik goed gekeken waar de bushalte is. Aan de Amsterdamseweg maar dan bij de halte Sonsbeekzijde. Daar stappen de passagiers de bus in. De uitstaphalte ligt trouwens aan de overkant. Tegenover  het gebouw van Cito.

In de buurt van de haltes kun je je auto (betaald) parkeren. Zodat je op een normale manier iemand uit kan zwaaien. Of samen kunt wachten op de komst van de bus. Want dat was bij het vertrek in Arnhem het geval. Ongeveer een uur voordat de bus zou vertrekken kreeg mijn zoon een SMS-bericht waarin stond dat de bus 20 minuten vertraging had.

De instaphalte van de Flixbus als je richting Duitsland reist.

In werkelijkheid kwam de Flixbus nog later maar toen de bus er eenmaal was verliep alles vrij vlot. Het inchecken gebeurt op dezelfde wijze als op de heenweg. En ook het pauzeren is in Dortmund. Net als de heenweg verloopt de reis voorspoedig.

FlixBus

Heb jij ervaring met de Flixbus of met een andere busmaatschappij die op het buitenland rijdt? Ik ben benieuwd naar je ervaring.

Related Posts

14 thoughts on “Een ticket voor de Flixbus is zo gefikst

  1. In België gebruik ik deze bus altijd om naar de luchthaven van Charleroi te gaan. Deze is met de trein echt niet goed bereikbaar, dus vanuit Brugge of Gent gaat meerdere malen per dag zo’n bus. De laagste prijs is €5/rit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.