Reizen

De NS stopt met het groepsretour

Op het NOS journaal maar ook op RTL Nieuws  is het Nieuws: De NS stopt met het groepsretour. Er wordt teveel misbruik van gemaakt. Wel  komt er iets anders voor in de plaats. Maar het nieuwe product is vast veel minder aantrekkelijk dan het groepsretour waarmee je voor slechts 7 euro het hele land kan doorkruisen.

Laat ik nou altijd gedacht hebben dat je het groepsretour alleen kunt gebruiken als je met een groep van station A naar station B reist. En dat je dan als groep de hele reis bij elkaar moet blijven. Het tegendeel blijkt waar te zijn. De NS biedt deze fikse korting ook aan reizigers die samen willen reizen, maar niet vanaf dezelfde plek. Daarom is de enige voorwaarde voor zo’n groepsticket dat je dezelfde eindbestemming hebt. En dat werpt een heel ander licht op de zaak.

Groepsretour in het  nieuws

Vorig jaar schreef ik  er al over, ook toen haalde dit onderwerp het NOS 8 uur journaal. Want steeds meer jongeren maken gebruik van NS-groepstickets. Via speciaal daarvoor opgerichte Facebookgroepen kopen ze gezamenlijk de kaartjes in om spotgoedkoop te kunnen reizen. Zo kost een retourtje soms maar zeven euro, ongeacht de bestemming. En dat is wel heel aantrekkelijk.

Mag dat van de NS

Hoewel in de voorwaarden van de NS staat dat groepsretour bedoeld is voor mensen die er samen de hort op willen gaan worden de groepstickets nu op een andere manier gebruikt. Het mag gewoon. De de conducteur kan namelijk niet controleren of jij in Amsterdam woont en de vrienden waarmee je “reist” in Groningen, Rotterdam en Maastricht. Belangrijk is dat jullie die dag allemaal naar bijvoorbeeld Utrecht gaan.

Hoe werkt het

Je logt met je Facebookaccount in op  grouptickets, klikt op je eindbestemming en reisdatum en er verschijnen andere gebruikers die op dezelfde dag ook daar naartoe gaan. Je kiest  een groep met die eindbestemming en wacht tot er 10 personen zijn. Dan is de groep vol en profiteer je van de hoogste korting. Vervolgens koopt één persoon van de groep via NS.nl de groeptickets en stuurt die tickets per e-mail naar ieder afzonderlijk lid, nadat diegene een bewijs heeft gestuurd dat hij zeven euro heeft overgemaakt. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is je naam, geboortedatum en plaats van opstappen in te vullen om met jouw persoonlijke ticket te kunnen reizen. Dat lijkt simpel allemaal.

Maar zitten er ook addertjes onder het gras?

Als je dit leest zou je zeggen “Nee”. Er moet alleen een groep zijn die dezelfde eindbestemming heeft als jij en ook op dezelfde dag reist. Daarnaast moet er iemand zijn die de ticket wil boeken of je moet dat zelf willen doen. Maar dat kost tijd. Want je moet natuurlijk wel een tijdje online kunnen zijn om in de gaten te kunnen houden of iedereen betaald heeft dus daar moet je de tijd voor hebben. Volgens het artikel dat ik hierover las zegt de Nederlandse Spoorwegen blij te met de groeiende populariteit van de groepstickets op Facebook.  Ze vinden het prima omdat de reizigers met elkaar de daluren vullen. Toch zal niet iedereen kiezen voor dit voordeel omdat tickets kopen via een Facebookgroep toch een beetje eng is.  Je moet de persoon naar wie je het geld overmaakt wel vertrouwen en het kost tijd. Maar als je die tijdsinvestering ervoor over hebt en dit avontuur wel aandurft dan kan het je wel geweldig veel voordeel opleveren.

Groepsretour in de ban

Vanaf 15 januari a.s. is het dus gedaan met het groepsretour. Dan komt er een groepsticket voor in de plaats. Met dit nieuwe groepsticket moet je wel samen reizen. Als groep tot zeven personen en kan alleen een enkele reis worden gemaakt.

Wat vindt jij er van dat de NS stopt met het groepsretour?

15 Reacties

 1. Ik heb er nog nooit gebruik van gemaakt, dus voor mij maakt het niet zoveel uit dat ze er mee stoppen ;). Maar ik snap dat sommige hier wel van balen.

 2. Vind het een beetje raar dat je een groepsticket zou kunnen kopen en dan niet samen in groep reist.

 3. Ik reis zelden met de trein en toen ik nog studeerde had ik een OV kaart. Dit nieuws is me helemaal ontgaan hahaha.

 4. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier totaal niks van heb meegekregen! Ik reis dan ook al best wel lang niet meer met het openbaar vervoer

 5. Ja ik baal er wel een beetje van hoor, haha. Maargoed, ik snap het ook wel. Al denk ik wel dat die groepstickets nu minder gekocht gaan worden. Het OV is al duur genoeg..

 6. Ik snap het helemaal. Maar ik vind het ook niet gek dat mensen zulke acties uithalen om goedkoop te kunnen reizen met het ov. Ik ben met mijn auto even duur uit als ik de afschrijving en diesel meetel. Ronduit belachelijk. Ik vind het OV veelste duur en zou best bereid zijn met het ov te reizen, mits het dan ook goedkoper is dan de auto.

  • marion.stam

   Helemaal mee eens Marielle. Ik begrijp dan ook goed dat mensen creatieve dingen bedenken om voordelig met de trein te reizen.

 7. Ik heb de hype wel meegekregen maar zelf geen gebruik van gemaakt. Ik doe een voltijdsopleiding op het mbo dus ik reis door de weeks gratis. Dus ik heb sowieso niet te klagen over de kosten.

  Ben benieuwd hoelang het nu goed gaat.

 8. Ik snao best dat, zeker als er zo gebruik van gemaakt word, dat NS er een stokje voor steekt.

 9. Ik vind het wel goed verzonnen. Natuurlijk had de NS het niet zo bedoeld, maar het OV is nu eenmaal erg duur. Zo kan je toch tegen een betaalbare prijs door het land reizen

  • marion.stam

   Vind ik ook. Ik vind het daarom ook zo leuk dat er mensen zijn die creatieve dingen bedenken om voordelig met de trein te reizen.

 10. Ja dat klopt. Een persoon koopt de kaartjes nadat hij/zij via Facebook reizigers erbij heeft gevonden.

 11. Ik vind het een erg leuk idee. Maar ik heb gehoord dat er dan toch een persoon is die alle tickets moet kopen? Of koopt iedereen afzonderlijk zijn eigen kaartje?

 12. Slim bekeken zeg, van die jongeren die zo’n FB-pagina hebben opgericht!
  Zelf heb ik geen FB (en wil ik ook niet), dus voor mij wordt het – denk ik – dan al wat moeilijker om het op die manier te doen. Maar wat ik me afvraag… Hoe groot moet zo’n ‘groep’ eigenlijk zijn? Kun je dit bijvoorbeeld ook met z’n tweeën doen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén