Reizen

Geen abonnementskosten meer voor de OV-fiets

arnhem OV- fiets

Sinds een paar jaar heb ik een OV-fietsabonnement waarmee ik voor klein bedrag op het NS-station een OV-fiets kan huren. 

De fietsen staan meestal in een bewaakte stalling op het station of in een door je zelf te bedienen fietskluis of fietscarrousel. Zo kun je altijd over een fiets beschikken. En daar hou ik van. Ik maak namelijk regelmatig gebruik van een OV-fiets, bijvoorbeeld tijdens een weekendje weg.

Goed nieuws

Betaalde ik in 2016 voor mijn OV-fietsabonnement nog 10,– euro per jaar. Sinds 2017 is dat veranderd. En op een positieve manier. Vanaf 1 januari 2017 rekent de NS geen abonnementskosten meer. Je betaalt dan alleen nog voor het gebruik van de OV-fiets. De kosten van een ritprijs worden wel iets hoger namelijk € 3,85 per 24 uur. Nog steeds geen geld dus. Wil je ook eens gebruik maken van een OV-fiets lees dan even verder. Ik vertel je precies hoe het werkt.

Wat heb je nodig

Om een OV-fiets te kunnen huren, heb je 2 dingen nodig: een OV-fietsabonnement en  persoonlijke OV-chipkaart, waaraan je fietsabonnement wordt gekoppeld. Het werkt dus niet met een anonieme OV-kaart. Maar aan een OV-fietsabonnement zijn geen abonnementskosten meer verbonden.  En is vanaf 2017 dus gratis. De NS incasseert alleen per jaar ter verificatie van je persoons- en betaalgegevens € 0,01. Ja je leest het goed: 1 eurocent.

Wat zijn de voordelen van een OV-fiets

Reis je met de trein ? Dan is de OV-fiets heel handig voor het laatste stukje van je reis bijvoorbeeld als je naar een vriendin gaat, naar het museum of een zakelijke lunch. Maar hij is ook ideaal als je een stedentrip maakt, op de fiets beleef je de stad op een heel andere manier.

Je kunt de fiets op verschillende huren en zijn altijd klaar voor gebruik. Het zadel van de fiets kun je zelf eenvoudig hoger of lager zetten en de banden kun je  in de stalling oppompen.  Daarnaast zijn alle OV-fietsen voorzien van een goed slot en anti-lekbanden. De kans dat je een lekke band krijgt, is dus erg klein.  Krijg je onderweg toch een lekke band? Breng de OV-fiets dan terug naar de fietsenstalling waar je deze hebt gehuurd en de band wordt gratis geplakt.

Veel voordelen dus. Wil je gelijk een OV-fietsabonnement aanschaffen, klik dan HIER.

Heb jij een OV-fietsabonnement?

11 Reacties

  1. Ik wist zelfs niet dat dit bestond en weet ook niet of ze dat in België hebben. Misschien in de grootsteden zoals Brussel en Antwerpen..

  2. Misschien ga ik dit wel eens proberen! Weet je toevallig of dit ook met een Business abonnement werkt? Daar heb ik namelijk een gratis kaart van, dus dan zou ik het misschien hiermee aan kunnen vullen. Zeker als je ver moet lopen is een fiets een fijn alternatief!

  3. Ria

    Interessant… Ook voor mijn studerende zoon.

  4. Nee… dat is handig voor mensen die veel met openbaar vervoer reizen. Goed om te weten

  5. In België hebben we ook zo’n stadsfietsen. Ik heb er wel eens gebruik van gemaakt in Antwerpen en vond het heel handig.

  6. Nee, maar ik reis zelden met de trein. Anders lijkt het me echt ideaal en zou ik er zeker gebruik van maken.

  7. Ik reis bijna nooit met de trein, maar zo’n fiets lijkt me wel heel handig!

  8. Nee, maar het lijkt me best handig!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial