Wentelteefjes: ik ben er dol op.  Ze zijn niet alleen lekker , maar ook een goede manie om voedselverspilling tegen te gaan. Want we gooien nogal wat weg met z’n allen, en niet zo’n klein beetje ook. Vandaar dat het Voedingscentrum een kliekipedia pagina in het leven  heeft geroepen om aandacht te vragen voor voedselverspilling.
Ik kan er over meepraten als ik naar mijn eigen huishouding kijk. Ik vergeet nog wel eens te kijken wat ik nog op voorraad heb, als ik boodschappen ga doen.
Maar gelukkig heb ik altijd een excuus, als ik weer eens een krop sla heb gekocht terwijl er nog een in de koelkast lag, dat deze sla dan maar naar de geiten gaat. En die varen daar wel bij: bij mijn onnadenkendheid.

Wat doe ik met de kliekjes

Dus eigenlijk verdwijnt er weinig in de vuilnisbak, want ik hou zelf erg van kliekjes. Ik vind het een sport om daar nog wat lekkers van te maken. Zeker op dagen dat ik alleen thuis ben eet ik graag kliekjes. Scheelt een hoop tijd en geld.

Een kliekje is een restje eten dat van een maaltijd is overgebleven. In sommige huishoudens bestaat de gewoonte om de restjes van (warme) maaltijden te bewaren om ze later na opwarming alsnog te nuttigen. Soms wordt zelfs een kliekjesdag gehouden. Als warme maaltijd worden dan enkel restjes eten van voorgaande dagen gegeten. Het bewaren van kliekjes stamt uit de tijd dat de inkomsten laag waren en het budgettair gezien bezwaarlijk was om eten weg te gooien. Ook veel mensen die de Hongerwinter meemaakten, hebben moeite met het weggooien van voedsel. Bron: Wikipedia

Bak wentelteefjes

En van wat oude boterhammen bak ik ook graag wentelteefjes.
In het oude Margriet kookboek uit de vijftiger jaren dat ik van mijn moeder heb geërfd,  vond ik het recept dat ik een beetje heb aangepast. En terwijl ik de wentelteefjes bakte heb ik alle stappen even op de foto gezet. Dan kun je zien dat het reuze simpel is om van ons dagelijks brood iets heel lekkers te maken.

Dit heb je nodig:

 • wat (oude) boterhammen;
 • melk;
 • 2 eieren;
 • suiker;
 • kaneel;
 • boter of margarine om in te bakken.

Aan de slag

Neem 2 eieren en klop deze los in een lage schaal en doe er een flinke scheut melk bij en doe wat kaneel bij het mengsel.

Zelf doe ik alles uit de losse pols, maar in het recept van Margriet hebben ze het over een 1/4 liter melk. En dat komt wel aardig overeen met de hoeveelheid die ik gebruik. Haal vervolgens de boterhammen door het melk-ei-kaneel-mengsel en leg ze op een bord. Herhaal dit met alle boterhammen die je gaat bakken.
Als je wentelteefjes voor lunch bakt ga dan uit van 2 á 3 boterhammen per persoon, want als je begint te eten zijn ze zo maar op.

 

In plaats van witte boterhammen heb ik gewone volkoren sneetjes genomen en ook de korstjes zitten er nog aan. Dat kan namelijk best omdat ze in het melkmengsel zacht worden en lekker knapperig als je ze hebt gebakken. Gewoon laten zitten dus die korstjes. Want we gooien al genoeg weg of je moet ze aan de vogeltjes geven.

 

Doe een klontje boter in een koekenpan en als die heet is bak je de wentelteefjes in de hete boter. Als beide kanten lichtbruin zijn leg je ze op een bord, die je even op een pannetje heet water hebt gezet. Zo blijven ze warm totdat jij je door de stapel boterhammen hebt heen gebakken.

Van boterhammen naar wentelteefjes

Als alle boterhammen “wentelteefjes” zijn geworden serveer ze dan met (poeder)suiker of met kaneelsuiker. Die maken wij altijd zelf door in een leeg (kruiden)potje een deel kristalsuiker en een deel kaneel door elkaar te husselen.

Een lekkere variant op deze oer-Hollandse lekkernij is om wentelteefjes van plakjes suikerbrood te maken. Met een bolletje kaneelijs erbij is dat een heerlijk toetje en heel makkelijk te maken.

Wat doe jij met je kliekjes?

Related Posts

12 thoughts on “Koken met kliekjes

 1. Wentelteefjes, yummy, dat is lang geleden. Vroeger toen ik op de basisschool zat maakte mijn moeder ze wel eens, daarna nooit meer gegeten. Best jammer eigelijk, want ze zijn zo heerlijk en inderdaad een goede manier om wat restjes lekker op te maken, al geloof ik dat dit bij ons nooit restjes kunnen zijn haha.

 2. Hier proberen we ook de voedselresten te beperken. We eten al een paar dagen per week Hello Fresh en daar is nooit veel van over… Andere dagen eten we soms omelet met resten van groenten en zulke dingen!

 3. Wentelteefjes zijn heerlijk en van suikerbrood helemaal. Ook van krentenbrood vind ik het erg lekker. Ik probeer altijd zoveel mogelijk alles op te maken of van de restjes wat te maken. Dat kliekipedia ga ik eens bekijken, dat kende ik nog niet!

 4. Ah, de ‘gouwe ouwe’ wentelteefjes. Heerlijk!
  Kliekipedia? Geniaal!!

  Ik neem soms een kliekje mee om op mijn werk op te eten – elke dag een bammetje is eigenlijk best saai.

  En als ik iets qua datum niet vertrouw geef ik het aan de katten. Die zullen het écht niet opeten als het bedorven is. In het ergste geval heb ik nog een composthoop achterin de tuin. ?

 5. Wij gooien gelukkig niet zo heel erg veel weg, ik ben namelijk echt tegen voedsel verspilling. Maar dit soort boeken zijn wel echt tof, goed dat je mensen meer bewust maakt!

 6. Het is echt schandalig hoeveel wij weggooien. Grotere maaltijden vriezen we ook wel in. Dan kunnen we tijdens de wisselende diensten toch gezond eten ?
  Verder maken wij geen wentelteefjes maar word oud brood gebruikt om tosti’s of toast te maken. Is ook lekker ?

 7. Wentelteefjes worden hier ook regelmatig gemaakt. De kinderen zijn er gek op. Toch wordt er hier best nog wel wat eten weggegooid. Helemaal niet goed… maar gelukkig gooien we het niet echt weg, maar maken we onze kipjes er blij mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.