Reizen

Waarom heb je in sommige vakantielanden een vignet nodig

in sommige vakantielanden heb je een vignet nodig?

Nog even, dan gaan we op wintersport. Maar voordat het zover is moet er nog een hoop gebeuren. Een poosje terug heb ik alle skikleding tevoorschijn gehaald, gepast en gecontroleerd en nog wat spullen bijgekocht zoals een paar polsbeschermers.  De sneeuwkettingen liggen klaar en de ski’s zijn gehuurd. We hebben contact gehad met de verhuurder van ons chalet over de aankomsttijd en er ligt een boodschappenlijstje klaar waarop iedereen kan opschrijven wat ik nog moet kopen. Het enige wat ik nog moet doen is naar de ANWB voor een vignet. Want in bepaalde landen heb je een autobahn vignet nodig. En die moet ik nog even kopen.

Waarom heb je een vignet nodig?

Als je gebruik maakt van het buitenlandse wegennetwerk moet je hiervoor betalen.Via het vignet betaal je voor de aanleg en het onderhoud van de wegen. In België en Duitsland is het nog niet zover maar in Frankrijk moet je  iedere keer als je een tolpoortje passeert een aanzienlijk bedrag aan tol betalen. In plaats daarvan koop je in Oostenrijk en Zwitserland een autobahn vignet. Dat is hun manier om tol te heffen.

Voor welke landen heb je een vignet nodig?

Ga je dus op vakantie naar Zwitserland of Oostenrijk dan heb je een vignet nodig. Die kun je kopen voordat je de grens overgaat maar dan sluit je aan in een lange rij, of je haalt er eentje bij de ANWB of bestelt het online.

Voor Zwitserland betaal je hiervoor 40,50. Dat is veel geld, maar voor die prijs mag je het hele jaar gebruikmaken van de Zwitserse autowegen. In Oostenrijk ben je voordeliger uit. Je kunt namelijk voor 8,90 een 10 dagenkaart kopen.  Zo betaal je alleen voor de periode dat je in dat land verblijft. Het vignet wordt namelijk ingeknipt op de datum dat je de Oostenrijkse grens overgaat. Maar dat kunnen ze ook van te voren doen als je aangeeft op welke datum je verwacht Oostenrijk binnen te rijden.

Wat is een autobahnvignet

Een autobahn vignet is een sticker die je aan de binnenkant van je voorruit plakt zodat bij controles te zien is dat je tol hebt betaald. Plak hem wel zo, dat je er niet de hele reis tegenaan zit te kijken. Dus onder je autospiegel of links of rechts op de voorruit. Daar blijft hij niet alleen de hele vakantie, maar de rest van je (auto)leven zitten.  Want als je vignet namelijk op je ruit zit geplakt dan krijg je hem er niet zo gemakkelijk meer vanaf. Waarom dat is? Ik denk dat mensen anders na gebruik de sticker gaan door verkopen en lopen de vignet-landen hun inkomsten mis.

Handel in vignetten

Inmiddels zit het vignet op de voorruit van onze auto. En op advies van de ANWB heb ik ook mijn bonnetje bewaard voor het geval er in Zwitserland naar gevraagd wordt.  Op de site van Samoon, lees ik namelijk dat er mensen zijn die met een niet te hete haarföhn de sticker wel los krijgen en deze vervolgens op internet door verkopen.  Vandaar dat de ANWB adviseert om je aankoopbewijs van het vignet te bewaren zodat je kunt aantonen dat je het vignet op een legale manier hebt verkregen. En niet via Marktplaats hebt gekocht, waar een levendige handel in gebruikte vignetten schijnt te zijn.

14 Reacties

 1. Eke

  Eerlijk gezegd vind ik het best triest dat er blijkbaar zo’n levendige handel is in tweedehands vignetten. Je hebt ook de middelen om op vakantie te gaan, dus dan is zo’n vignet toch maar een fractie van de prijs? Verder goed en duidelijk artikel!

 2. Wat handig! Hier had ik nog nooit van gehoord. Maarja ik rij ook bijna nooit auto 🙂

 3. Wat een handige blog, echt iets waar je iets aan hebt zeker wanneer je er niet mee bekend ben! Ik ga het onthouden en opzoeken voordat ik met de auto op vakantie ga!

 4. Voor Duitsland hebben we hen, want daar komen we nog wel eens. Voor andere landen niet, daar komen we ook niet. Mocht het voorkomen, dan gaan we wel uitzoeken of er vignetten nodig zijn.

 5. Hier had ik nog nooit van gehoord!

 6. Wij hebben geen vignet, zal bij ons alleen niet lang duren

 7. Wij zijn pas in Zwitserland geweest zonder een Vignet. Maar als je van de hoofdwegen weg blijft is dit ook niet nodig.

  Wist ik trouwens ook niet. maar we moesten maar een mini stukje hier zijn dus daarom hebben we dit uitgezocht.

  Wel informatief verder!

 8. Ik herinner me nog van dat ik klein was dat mijn vader altijd vertelde dat hij nog zo’n vignet moest kopen, we gingen vaak naar Oostenrijk op vakantie in de zomer. Daarvoor had hij die dus nodig. Ze zouden in Zwitserland ook zo’n 10 dagen kaart moeten introduceren, zodat je niet zoveel hoeft te betalen terwijl je er maar korter bent.

 9. Els

  Wij hebben geen vignet (maar zijn ook niet in die landen geweest), wel zo’n milieu sticker van Duitsland. Die heb je in rood groen en geel, met rood mag je daar veel steden niet in.

 10. Wij hebben wel zo’n vignet voor bepaalde steden in Duitsland. Dat heeft mijn man ooit geregeld.

  • marion.stam

   Ik dacht dat Duitsland nog vignet-vrij was. Maar misschien dat ze daar voor bepaalde plaatsen aparte regels hanteren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén