Annuleringsverzekering

De zin en onzin van een annuleringsverzekering

Nee, dit zijn niet mijn voeten. Het is dus niet zo dat ik mijn reis moet annuleren vanwege een ongeval. Dat ik een beroep moet doen op mijn annuleringsverzekering. Want een annuleringsverzekering sluit ik eigenlijk nooit af.  Ik vind het eigenlijk een beetje onzin. Toch kan het wel verstandig zijn om een annuleringsverzekering af te sluiten. 

De zin van een annuleringsverzekering

Het kan namelijk zo maar gebeuren dat er uit onverwachtse hoek iets gebeurt dat ‘roet in het eten gooit’. Waardoor je je vakantieplannen moet wijzigen. Of in het ergste geval dat je vakantie helemaal niet door kan gaan en je je reis moet annuleren. En je de reiskosten kwijt bent.

Maar meestal gebeuren zulke dingen niet en dan heb je mooi voor niets een annuleringsverzekering afgesloten. Want in veel gevallen worden de kosten toch niet vergoed. Maar is dat zo?

Wanneer keert een annuleringsverzekering uit?

De annuleringsverzekering keert uit als je reis onverwachts niet door kan gaan. Maar ook als je een reis onverwachts vroegtijdig moet afbreken. Bijvoorbeeld als één van je reisgenoten ziek is, of dat een familielid ernstig ziek is of is komt te overlijden.

Dus alleen als je naaste familieleden iets ergs overkomt. Een annuleringsverzekering geldt namelijk alleen voor eerstegraads- en tweedegraads familieleden. Dus als je beste vriendin iets overkomt of een collega waarmee je een heel goed contact hebt dan kun je geen beroep doen op je verzekering.

10 geldige redenen om je reis te annuleren

Maar naast onverwachtse gebeurtenissen binnen je naaste familie zijn er meer redenen waardoor je een beroep kunt doen op een annuleringsverzekering! Ik zet ze voor je op een rijtje.

1. Familieomstandigheden

2. Ziekte en letsel

3. Medische ingreep bij je partner

4. Echtscheiding

5. Complicaties tijdens de zwangerschap

6. Nieuwe baan na werkeloosheid

7. Werkloosheid door onvrijwillig ontslag

8. Verlies of diefstal van paspoort op de dag van vertrek

9. Ernstige schade aan je huis

10. Niet krijgen van een noodzakelijk  visum

Kortom allemaal redenen die je reisplannen behoorlijk in de war kunnen schoppen en dan is het wel fijn als er een financiële tegemoetkoming tegenover staat.

Wat kost een annuleringsverzekering?

Voor een kortlopende annuleringsverzekering betaal je 4,5% tot 6% van de reissom. Dus als je vlucht en verblijf 500,– euro kosten dan komt er nog 25 tot 30 euro bovenop.  Als je vaker op vakantie gaat of een hele dure reis gaat maken dan loont het om net als bij een reisverzekering, een doorlopende annuleringsverzekering te kiezen. Dan ben je namelijk voordeliger uit.

Maar vraag je ook eens af of je wel zo’n verzekering wilt afsluiten. Of je bereid bent de premie te betalen of dat je het risico van annuleren misschien zelf wel kunt dragen. Je hebt tenslotte de reis toch al betaald. Daarnaast krijg je niet altijd je geld terug. Er zijn altijd uitzonderingen waardoor er niets wordt uitgekeerd. Het is dus raadzaam om altijd de kleine lettertjes te lezen.

Dilemma: wel of geen annuleringsverzekering voor een stedentrip

Maar wat zal ik doen?  Sluit ik voor mijn stedentrip van 5 dagen wel of geen annuleringsverzekering af? Ik vind het lastig. Van de 10 geldige redenen om je reis te annuleren kan er zich altijd een voordoen. Het is daarom goed om alle risico’s af te wegen; want een ongeluk zit in een klein hoekje. Er kan zo maar iets gebeuren waardoor een voordelige ticket toch duur wordt. Ook daarover kan ik meepraten.

Ik ben er niet uit. Wat zou jij doen? Wel of geen annuleringsverzekering afsluiten? Ik ben benieuwd naar jouw reactie.

Voor dit artikel heb ik de volgende bronnen gebruikt: Consumentenbond en de Reisverzekeringblog

 

Related Posts

7 thoughts on “De zin en onzin van een annuleringsverzekering

 1. Wij hebben een doorlopende reis en annulerings verzekering en helaas al meerdere keren moeten gebruiken.. alle keren ook alles vergoed gekregen. Dus erg blij mee…

 2. Een doorlopende annuleringsverzekering is niet zo duur. Bovendien heb je er dan geen omkijken meer naar en kunt dus niet vergeten er een af te sluiten.
  Bij ons is trouwens ook het overlijden van de hond, kat of paard binnen twee weken voor aanvang van de reis een reden tot annulering. En wat denk je van het uitvallen van de auto net voor vertrek!
  Bijeen doorlopende annuleringsverzekering zijn vaak ook de geboekte excursies, vooraf geboekte theatervoorstellingen en dergelijke meeverzekerd.
  Er is wel vaak een maximum bedrag per reis. In ons geval is dat 1500 € per persoon. Maar zeker als je meerdere keren per jaar op pad gaat: doen!

  1. Bedankt voor de toevoeging. Ik denk dat het altijd verstandig is om een verzekering af te stemmen op je persoonlijke situatie.

 3. Ik heb geen reisverzekering en geen annuleringsverzekering afgesloten toen ik paar jaar terug in het ziekenhuis in Oostenrijk lag met een hersenschudding. Nu weet ik gelukkig wel beter. Ik heb ook altijd gedacht dat het niet nodig was. Maar je hebt er gewoon niet altijd invloed op.

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Meestal denk je dat het niet nodig is en dan gebeurt er plotseling iets onverwachts waardoor je toch moet annuleren.

  1. Toen wij als gezin gingen kamperen sloten wij ook geen annuleringsverzekering af. Maar met een zogenaamde ‘pakketlijst’is het iets wat je in overweging kunt nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.