en nog veel meer

Een regenachtig rondje Zwolle

Er staat een rondje Zwolle op het programma. Maar de weersvoorspellingen beloven niet veel goeds. Ondanks dat het de afgelopen dagen prima fietsweer is geweest, ziet het er voor vandaag niet goed uit. Er wordt regen voorspeld. En hoewel ik eigenlijk niet zit te wachten op een nat pak, gaat smoes nummer 2 uit “10 smoezen die niet op gaan als je op een e-bike fietst” niet op voor deze fietsafspraak. 

Rondje Zwolle

Samen met mijn beste vriendin ga ik namelijk een rondje Zwolle fietsen. Een fietsroute van zo’n 39 kilometer die ik vond op Routen.nl.  Rondje Zwolle bestaat al een tijdje maar is in 2015  “nieuw leven in geblazen”. Wat wil zeggen dat er nieuwe bewegwijzering is aangelegd en dat er zelfs een fiets-app is ontwikkeld. Kortom moderne techniek voor veel fietsplezier.

We beginnen ons “rondje Zwolle” bij het station. Waar mijn vriendin klaar staat met 2 fonkel nieuwe OV-fietsen. “Ik heb ze gelijk maar gehaald”, zei ze. “Want volgens de “app” waren er nog maar 8 beschikbaar”. Wat overigens niet helemaal waar was. Want toen zij bij de fietsverhuur aankwam waren er nog voldoende fietsen aanwezig. Maar toch wel handig een app waarop je kunt zien hoeveel OV-fietsen er beschikbaar zijn.

Overal heb je een App voor

Naast de “app” van het Routenet heb ik voor de zekerheid onze fietsroute ook nog even geprint. Soms is het wel fijn om iets “in je hand te hebben” in plaats van steeds je telefoon te moeten raadplegen om te kijken waar je bent.  Maar waar ik geen rekening mee heb gehouden is dat het gaat regenen. Waardoor mijn A4-tje uiteindelijk verandert in een vormloos vodje papier.

Maar gelukkig hebben wij de kaart niet vaak nodig. Want als we vanaf het station linksaf gaan, komen we snel op de fietsroute terecht. Daarnaast zie je op de hele route rechthoekige bordjes met de tekst “rondje Zwolle”.  Die kaart heb je dus eigenlijk niet eens nodig.

Je kunt trouwens kiezen of je het rondje linksom of rechtsom wilt fietsen. Als je kiest voor linksom dan volg je de rechthoekige bordjes: Rondje Zwolle met de groene letters. Voor de route rechtsom volg je de bordjes Rondje Zwolle met de rode letters.

Rondje Zwolle, buurtschap IJsselzone Zwolle

buurtschap IJsselzone Zwolle

Het Engelse Werk

Wij gaan dus linksom en volgen de “groene bordjes” richting het buurtschap IJsselzone Zwolle. We fietsen over kronkelige paadjes en doorkruisen “Het Engelse Werk”. Een park in Engelse landschapsstijl dat rond 1830 is aangelegd. We stoppen voor koffie bij een Uitspanning met dezelfde naam. Hoewel restaurant Het Engelse Werk op een historisch interessante plek staat, is er weinig historie terug te vinden. Het restaurant is er een van 13 in een dozijn. Je kunt er buiten zitten en vanaf het terras heb je een mooi uitzicht op de IJssel en de IJsselbrug. Maar daarmee is alles gezegd.

Na onze break stappen wij weer op onze fietsen en vervolgen de route langs de Katerveersluizen en de IJsselcentrale. Bij de Katerveersluizen had ik eigenlijk even willen stoppen maar omdat we net op gang waren heb ik dat niet gedaan. Achteraf jammer want deze twee oude sluizen bij de monding van de Willemsvaart in de IJssel waren wel een foto waard geweest.

Waar ik wel voor ben gestopt is dit prachtige veld met bloemen. De natuur op zijn mooist. Waarvan je zo een veldboeket zou willen plukken. Maar dat is (begrijpelijk) niet toegestaan: alleen kijken, niet plukken.

Rondje Zwolle, kijkweide

Kijken, kijken maar niet plukken

De Agnietenberg

Als we ruim over de helft zijn is het tijd voor de lunch. En volgens de beschrijving is er aan de route een restaurant. Het is inmiddels flink gaan regenen, dus een plek waar we onder het genot van een kop koffie en een broodje even kunnen schuilen zou wel fijn zijn.

We arriveren bij restaurant de Agnietenberg, pal aan de fietsroute. Volgens de borden kun je hier inderdaad koffie drinken of een hapje eten. Maar er hangt geen menukaart en het ziet het er nogal chique uit. En aangezien wij zijn veranderd in een stel verzopen katten besluiten we maar door te fietsen naar het centrum van Zwolle.

Gelukkig valt de afstand mee en na een half uur arriveren we in Zwolle, bij Hartje Zwolle, waar we gaan lunchen. Na een heerlijke lunch hijsen we ons weer op de fiets en trappen de laatste kilometers van ons rondje Zwolle om op het station onze geel-blauwe OV-fietsen weer in te leveren.

Wil je langer in Zwolle verblijven? Het Hanze Hotel ligt midden in het centrum, dus alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Een aanrader is een bezoek aan de wekelijkse markt die op vrijdagochtend en zaterdag plaatsvinden en natuurlijk de beklimming van de Peperbus

Wil je meer tips om simpel weg te gaan voor niet teveel? Kijk dan even op Facebook. Meer foto’s van Rondje Zwolle vind je op mijn Instagram pagina.

10 Reacties

 1. Eke

  Leuk! Zwolle lijkt me superleuk om een keer omheen en door te fietsen. Agnietenberg ziet er inderdaad chique uit, maar valt op zich mee. Ik heb er een keer ge-high-tea’t en dat was super!

  • marion.stam

   Misschien dat Agnietenberg niet zo chique was als we dachten. Maar wij zagen er op dat moment zo verregend uit dat we maar zijn uitgeweken naar een laagdrempelig restaurant.

 2. Wat een leuke fietstocht. Love it. Lijkt mij leuk plekje om te fietsen. Probleem is dat ik regelmatig ga stoppen voor wat foto`s maken 😀

 3. Zo leuk! Je geeft me inspiratie om dat ook eens te gaan doen in eigen stad.

 4. Het lijkt me daar prachtig om te fietsen. Jammer dat het zo ver is voor mij

 5. Wat een leuke fietstocht! Zwolle lijkt me heel mooi.

 6. Leuk! Ik ben ooit naar Zwolle toe gefietst (40 km), maar ik zie nu dat ik beter door de stad heen had kunnen fietsen

 7. Ik ben dol op Zwolle super veelzijdig!

 8. Wat een mooie en leuke fietstocht lijkt me dit! En wat een leuk idee voor een uitje ook. Dit spreekt me erg aan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial