Ik kan er natuurlijk niet omheen. Om #Facebook. Heel Nederland lijkt op zijn achterste benen te staan na de openbaring van Mark Zuckerberg waaruit blijft dat onze gegevens handig worden doorgespeeld naar andere partijen.

Het is het gesprek van de dag en voor mij de Tweet van de week. Zeker nadat Arjen Lubach vorige week aankondigde,  zijn  goed bekeken Facebookaccount  op woensdag 11 april klokslag 20.00 uur uit de lucht te zullen halen.  In deze #Tweetvandeweek zal ik mijn mening niet in 144 tekens  ventileren (tegenwoordig zijn het er meer geloof ik) maar in een speciale blogpost.

Wat ik leuk vind aan Facebook

Al 7 jaar heb ik een persoonlijk account op Facebook. In de begintijd postte ik regelmatig leuke foto’s voorzien van een bijpassend tekstje op dit online platform. Ik vond er oude vrienden en vriendinnen terug waarmee ik op school heb gezeten en die ik uit het oog was verloren. Maar ik haalde ook banden aan met familieleden, die verspreid over het land en ver daarbuiten wonen en volgde de ontwikkelingen van mijn (achter) neefjes en nichtjes en wist precies waar mijn “vrienden” hun vrije tijd doorbrachten. Niets mis mee. Zeker in het begin.

Wat ik minder vind aan Facebook

Totdat er een tijd kwam dat ik ook kon “meegenieten” van de reacties die mijn Facebookvrienden gaven  op de reacties van hun Facebook vrienden. En die ik vaak helemaal niet kende. Dat vond ik dodelijk vermoeiend. En ik had geen flauw idee hoe ik deze updates  kon uitzetten. Dus liet ik het maar zo. Weliswaar met tegenzin. Maar mijn tijdlijn werd hierdoor wel steeds voller.

En toen kwamen de advertenties. Die ook weer ruimte nodig hadden. En waardoor ik de berichten die ik wel leuk vond er tussenuit moest vissen.  Daarnaast werden mijn vrienden steeds minder actief op Facebook. Waardoor ik meer advertenties  onder ogen kreeg dan leuke updates van mijn vrienden en familieleden. Want ook die hielden het voor gezien.  Want door de geruchten dat kinderkiekjes van Facebook geplukt kunnen worden, verhuisden deze naar een ander platform of ze werden helemaal niet meer gedeeld. Facebook wordt daardoor steeds minder leuk. Privé doe ik er ook minder mee.

Waarom ik op Facebook blijf

Toch blijf ik. En dat heeft enerzijds te maken met het feit dat ik niet meega in de hype om massaal dit platform te verlaten. Daarnaast is Facebook een kanaal die ik gebruik voor mijn blog Mam is de hort op. En die groeit, mede dankzij Facebook.

Op Mam is de hort op heb ik 158 volgers. Die via dit kanaal altijd als eerste bediend worden met een nieuwe blogpost. Daarnaast volg ik op Facebook andere bloggers en ben ik actief in groepen waarin ik mijn arikelen kan delen.

En natuurlijk vinden de bedrijven waarmee ik af en toe samenwerk het belanrijk hoeveel mensen via Facebook, maar ook Twitter en Instagram mijn blog volgen. Dus ook dat is een reden waarom ik “gewoon” op Facebook blijf.

World Wide Web

En weet “men” toch al niet veel over mij?  Want hoe vaak gebeurt het niet dat ik in mijn mailbox aanbiedingen krijg van leesbrillen, incontinetiemateriaal en de nieuwste trapliften. Of dat ik mijn hypotheek moet oversluiten, mijn geld in bitcoins moet beleggen of dat er een leuke hotelaanbieding is.  Deze informatie krijg ik omdat ik de 50 gepasseerd ben en er ook zoiets als cookies bestaat.

Als je online actief bent en gebruik maakt van de mogelijkheden van het World Wide Web, dan moet je het niet raar vinden dat jouw gegevens worden gebruikt door het World Wide Web. Want ondanks  dat ik daar last van heb (overvolle mailboxen en een overvolle tijdlijn) vind ik het ook prettig dat ik mijn blogposts kan verspreiden over het World Wide Web. En dat dát ook nog eens gratis is.

Dus eigenlijk heb ik geen reden om te zeuren. Daarom doe ik ook niet mee met #byebyefacebook.  Ik blijf. Hopelijk jij ook.  Maar mocht je Facebook toch vaarwel zeggen dan kun je Mam is  de hort op altijd nog volgen op Twitter , Pinterest en Instagram. Zie ik je daar?

Heb jij je Facebookaccount opgezegd of blijf jij, net als ik, Facebook trouw.

 

Related Posts

9 thoughts on “Tweet van de week #Facebook

  1. Voor mijn blog kan ik eigenlijk niet anders. Hoewel ik het voor persoonlijke doeleinden niet meer gebruik, kan mijn Beautydagboek Facebook eigenlijk niet missen. Ik zou mijn volgers dan niet meer op de hoogte kunnen houden.

  2. Ik blijf ook gewoon op Facebook inderdaad. Je gegevens werden toch al doorgegeven, en ergens wisten mensen het al, maar nu is het nog een keer extra verteld. Maarja, mensen willen ook wat te zeuren hebben ?

  3. Ik ga facebook niet opzeggen, wel vind ik het jammer dat men er niet gewoon eerlijk over is geweest. Ik denk dat je gewoon geen pricacy gevoelige dingen moet delen, waarvan je niet wilt dat de hele wereld ze weet.

  4. Mark heeft in de Senaat inmiddels beterschap beloofd. We krijgen nu voortaan ook suggesties van FB “mensen die je waarschijnlijk liever niet wilt kennen” 🙂

  5. Ik twijfel eigenlijk al een hele tijd, maar toch blijf ik kijken. Elke keer denk ik dan goh ik heb helemaal niks gemist.

  6. Ik blijf Facebook ook trouw. Eerlijk gezegd post ik er amper nog persoonlijke dingen; enkel concerten waar ik naartoe ga, muziek, boeken, dat soort dingen. En ik gebruik het ook om privé te chatten met vrienden. Verder hangt m’n Facebookprofiel niet alleen vast aan dat van m’n blog, maar ook aan dat van m’n fulltimebaan. Zelfs al zou ik willen, kan ik het gewoonweg niet máken m’n profiel te verwijderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.