en nog veel meer

Afwisselend rondje Arnhem

“Waar zullen we dit jaar naartoe?”  Dit is de gebruikelijke vraag die mijn vriendin en ik elkaar stellen als we plannen maken voor ons jaarlijkse vriendinnenweekend. We hebben al heel wat steden gezien, maar toch staan er nog een paar op ons lijstje waar we nog niet zijn geweest. Zoals Arnhem.

Deze lente kiezen we voor de stad net “boven de rivieren”. Met een mooi historisch centrum, leuke winkels en mooie natuur heeft Arnhem alles wat we nodig hebben als we “de hort op gaan”. Daarnaast is Arnhem prima bereikbaar met het openbaar vervoer en zijn er logeeradresjes in alle prijsklassen te vinden en kun je er heerlijk fietsen.

Fietsen met de Fietsnetwerk-app

Via de website van Fietsnetwerk vinden we een aantal fietsroutes in de buurt van Arnhem.  Althans mijn vriendin vond ze; want dat is de taak die zij altijd op zich neemt tijdens ons weekendje weg. Door een zoekopdracht in te voeren komen er verschillende routes in beeld, met verschillende lengtes. En het leuke is je kunt deze routes ook volgen via een speciale app.

De fietsnetwerk app is gratis te downloaden via playstore en de appstore.  Tijdens het fietsen volgt de app je bewegingen en geeft  je een seinte voordat je een knooppunt nadert.  Een teken om even op de app te kijken voor de juiste route.

Minpuntje is dat je steeds moet afstappen om te zien waar je naartoe moet. In zo’n geval is een fiets telefoonhouder een uitkomst.

Minpuntje is dat je steeds moet afstappen om te zien waar je naartoe moet

Minpuntje is dat je steeds moet afstappen om te zien waar je naartoe moet

Afwisselend rondje Arnhem

We kiezen voor de cultuur historische  fietsroute Oosterbeek, Doorwerth, Arnhem: Afwisseling in Arnhem.  De route is zo’n 28 kilometer en leidt je langs historische plekken en riante optrekjes van de gegoede burgerij die de oorlog hebben overleefd. Maar ook door mooie delen van de Veluwe en langs verschillende buitenplaatsen die Arnhem rijk is of ons herinneren aan de Oorlog.

We starten de route bij knooppunt 52, vlak in de buurt van het hotel waar wij sliepen. Het eerste deel gaat voornamelijk door de bebouwde kom van de Gelderse hoofdstad. Dat laatste weet ik omdat we tijdens het fietsen het Provinciehuis passeren.  In het begin kom je veel stoplichten tegen die helaas bijna allemaal op rood stonden. Gelukkig konden we die snel achter ons laten toen wij via Park Klarenbeek de stad uitreden.

Park Klarenbeek

Park Klarenbeek

Over het algemeen is de route vlak, af een toe hebben we een beetje hoogteverschil. Maar tussen knooppunt 50 en 48 moet je wel op de pedalen. Maar het  is niets vergeleken met de route door de Ooijpolder die we vorig jaar fietsten.

Bord van het Fietsroutenetwerk dat wij onderweg tegenkwamen

Bord van het Fietsroutenetwerk dat wij onderweg tegenkwamen

De Veluwe

In de buurt van het Nederlands Openluchtmuseum en Burgers Zoo ben je op het hoogste punt. Van het Openluchtmuseum valt helaas niet meer te zien dan een aantal plaggenhutten en in de buurt van Burgers Zoo zien we enkel een groepje slaperige neushoorns.

Op de website van Bol.com vind je talrijke fietsroutes. Zoals de fietsgids “alle fietsroutes in de regio Arnhem – Nijmegen. Een bijzonder complete fietsgids voor tochten in de veelzijdige regio Arnhem/Nijmegen. En achterin vind je een compleet overzicht van alle gepubliceerde en te downloaden routes in de regio. Inclusief toeristische knooppuntenkaart.

De route gaat dwars over de Veluwe en we fietsen langs verschillende plaatsen die ons herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.  Zoals het Airborne museum in Oosterbeek, gevestigd in Villa Hartenstein. Het monumentale pand waarin dit oorlogsmuseum is gevestigd, was tijdens de Slag om Arnhem het Britse hoofdkwartier. De villa  staat er nu heel vredig bij te midden van een perk gele narcissen.

Het Airborne museum te midden van een perk gele narcissen.

Het Airborne museum te midden van een perk gele narcissen.

Kasteel Doornwerth

De volgende plaats is Doornwerth, met zijn gelijknamige kasteel. Dit kasteel schijnt in de Tweede Wereldoorlog flink beschadigd te zijn maar is nu prachtig gerestaureerd. Op dit moment zijn het Museum voor Natuur- en Wildbeheer en Museum Veluwezoom erin gehuisvest. Maar je kunt er ook omheen wandelen of iets drinken want er is ook horeca in gevestigd.

Doorkijkje bij Kasteel Doornwerth

Doorkijkje bij Kasteel Doornwerth

28 kilometer afgelegd en 660 calorieën verbruikt.

Vanaf Kasteel Doornwerth is het nog een paar kilometer naar ons hotel. Wat tevens het eindpunt is van de fietstocht.  In ongeveer  2,5 uur fietsen hebben we 28 kilometer afgelegd en 660 calorieën verbrand.

Na 2,5 uur fietsen heb ik 28 kilometer afgelegd en 660 calorieën verbrand.

Na 2,5 uur fietsen heb ik 28 kilometer afgelegd en 660 calorieën verbrand.

Deze informatie krijg je namelijk ook van de app. En na het bereiken van het eindpunt verschijnt er een soort oorkonde op je mobiel en word je gefeliciteerd met het behaalde resultaat. Heel stimulerend allemaal.

Wat mij betreft is deze fietsroute Afwisseling in Arnhem een aanrader. En ook te doen op een OV-fiets.

De fietsroute Afwisseling in Arnhme is ook goed te doen op een OV-fiets.

De fietsroute Afwisseling in Arnhem is ook goed te doen op een OV-fiets.

Hoeveel gaven we uit?

Reizen: 

 • Mijn vriendin had voor de reis 2 voordelige treinkaartjes bij het Kruidvat gekocht.
 • Via een actie bij Vakantieveilingen had ik 2 treinkaartjes voor een enkele reis gescoord.

Slapen

 • We sliepen in het NH Rijnhotel, direct aan de Rijn,  op slechts 1,2 km van het centrum. Een hotelkamer met ontbijt kostte 89,– per kamer per nacht. Voor een upgrade naar een kamer met uitzicht op de Rijn betaalden wij 10,– extra.
 • Maar je kunt natuurlijk ook via Vakantie Veluwe een huisje huren als je langer wilt blijven.

Eten & Drinken

 • Zaterdag gebruikten we de lunch op een leuk terras aan de oever van de Rijn waarvan ik de naam niet meer weet.
 • ’s Middags dronken we een cappucino in de stad en op het terras van het hotel een glas wijn met een bittergarnituur.
 • ’s Avonds aten we een burger in Café De Kroeg.
 • Zondagochtend deden wij ons tegoed aan een heerlijk hotelontbijt.
 • Voordat we zondag terug naar huis gingen aten we een tosti in de buurt van het station.

En nog veel meer

 • Op het station huurden we voor 2 dagen een OV-fiets. Deze kost 3,85 per dag.
 • Een stadsplattegrond van Arnhem kregen wij gratis in het hotel.
 • De fietsroute Afwisseling in Arnhem is als gratis app verkrijgbaar maar ook te printen van de website.

Voor het Reizen, Slapen, Eten & drinken en nog veel meer hebben wij ongeveer 130,– euro per persoon uitgegeven.

Wat geef jij uit als je een weekend “de hort op gaat?”

 

 1. Wat handig die app.
  Ga ik zeker onthouden 🙂 Thanks voor de tip!

 2. Eke

  Ik vind dat jullie het best netjes gedaan hebben qua kosten! Meestal ben ik stukken meer kwijt, maar dat komt ook doordat we vaak even gaan shoppen!

 3. Wat een leuke manier om samen uit te gaan! En je verbrandt nog lekker veel calorieën ook!

 4. Als je van fietsen houd is dit superleuk! 🙂 Leuke tip voor mijn vader en zijn vriendin, die doen dat graag. de lokaties zien er prachtig uit!

 5. Oh wat leuk! Ik wist niet dat je zo’n knooppunten tocht kon doen door middel van een app!
  Hebben we weer wat bijgeleerd ;).
  Liefs
  Sofie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén