culturele hoofdstad 2018

Gratis to see’s tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018

Het hele jaar mag Leeuwarden zich culturele hoofdstad 2018 noemen. Want na Amsterdam (1987) en Rotterdam (2001) is het nu de beurt aan de Friese hoofdstad, die zich een jaar lang Culturele Hoofdstad van Europa mag noemen. Maar niet alleen Leeuwarden is in 2018 het middelpunt van allerlei culturele activiteiten. Ook de rest van de provincie Fryslân profiteert van deze nominatie.

Hoe zit het ook al weer?

Het is alweer jaren geleden dat Leeuwarden werd verkozen tot culturele hoofdstad. Om precies te zijn in 2013. In dat jaar werd Leeuwarden, boven Maastricht en Eindhoven die ook in de race waren en volgens insiders veel meer kansen hadden, verkozen tot culturele hoofdstad.

Waarom Leeuwarden heeft gewonnen is een lang verhaal waar ik niet zoveel van snap. Het heeft met name te maken met het zogeheten ‘bidbook‘, het plan waarin de Friese ideeën zijn gepresenteerd en waarmee de Friese hoofdstad de internationale jury wist te overtuigen.

Wat is de culturele hoofdstad?

De culturele hoofdstad van Europa is een Europees kunstevenement, dat jaarlijks uit verschillende landen wordt gekozen. Met als doel de rijkdom, de verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen en ertoe bij te dragen dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen. Een jaar lang laat Fryslân zien hoe de Friezen het leven vieren en daarbij een gezonde planeet achter laten voor de generaties die nog komen. Hoe zij met lef hun kop boven het maaiveld uitsteken om hun eigenwijze manieren grenzeloos aan de wereld te laten zien. Cultuur is dus niet het doel, maar het middel. Het Friese landschap is het podium en iedereen is uitgenodigd!

De hele provincie doet mee

Maar niet alleen Leeuwarden; De hele provincie Fryslân doet mee. Dat blijkt ook uit de naam van het evenement dat tegenwoordig Leeuwarden-Fryslân 2018 heet. En dat is logisch want van de “Van de programmering rond Culturele Hoofdstad 2018 vindt namelijk veertig procent in Leeuwarden plaats en zestig procent in de rest van Fryslân” lees ik in een speciale bijlage in huis-aan-huisblad de Feanster.

“De mienskipsprojekten (gemeenschapsprojecten) maken dat verschil en laten zien dat #LF2018 in alle hoeken van Fryslân leeft. Mienskip is dan ook het centrale thema van Leeuwarden-Friesland 2018.”

Gratis activiteiten die je niet mag missen in 2018

Kortom heel Fryslân gaat los in 2018. Uit honderden projecten die volgend jaar in Friesland te zien zijn, heeft de cultuurredactie van de Leeuwarder Courant alvast een selectie gemaakt. Maar daarvoor moet je van te voren tickets kopen. Toch zijn er ook heel veel activiteiten die gratis toegankelijk zijn. Dus waar je voor niks van kunt genieten. Ik noem 10 to see’s die je niet mag missen in 2018:

1. Kunstwandelroute in Akkrum

In het plaatsje Akkrum in de buurt van Heerenveen is een 4 kilometer lange kunstroute uitgezet, die je van 1 april 2018 t/m 31 oktober 2018 op je eigen houtje kunt lopen. Met een routebeschrijving en een omschrijving van de kunstwerken wandel je langs allerlei doeken gemaakt door plaatselijke kunstenaars. De routebeschrijving is verkrijgbaar in verschillende winkels, bij het station en bij de haven waar ook het startpunt van de kunstroute is. Meer informatie vind je op: Kunstwandelroute Akkrum

2. At the watergate

Het muziekfestival at the watergate dat op 9, 10 en 11 mei in Sneek wordt gehouden vindt plaats op verschillende plaatsen in de stad. Tijdens de Walking Jazz lopen musici in optocht door de stad en in verschillende cafés worden jamsessies gehouden. Op vrijdagmiddag 11 mei geven het Noord Nederlands Orkest en slagwerkact Percossa een openluchtconcert op het Sneker Martiniplein. Waar je gratis van kunt genieten.

Sneek is natuurlijk het centrum van de watersport en dat is goed te merken. Als je van de parkeerplaats naar het centrum wandelt kom je veel nautische winkels tegen. Maar er zijn ook een heleboel andere leuke winkels te vinden. En dan bedoel ik geen ketens die je in iedere stad tegenkomt, maar leuke adresjes met een onderscheidend aanbod. Een aantal van deze winkeltjes vind je in het boekje Bijzonder Sneek dat je gewoon op de toonbank vindt en gratis mee kunt nemen of in Funshopgids Sneek die je nu gelijk kunt inzien.

3. Fries straatfestival

Een oude bekende is het Fries straatfestival dat jaarlijks in het laatste weekend van mei in Leeuwarden wordt gehouden. Dit jaar met een speciale bijdrage van ‘Circus Adje’ waaraan vijftig basisscholen meewerken. Meer informatie vind je op Fries straatfestival op 25 en 26 mei in Leeuwarden.

In Prettig parkeren in Leeuwarden geef ik je tips waar je het beste en voor niet te veel je auto kunt parkeren.

4. De reuzen van royal de luxe

Van 17 t/m 19 augustus bepalen niet de Friezen, maar de Reuzen het straatbeeld van Leeuwarden. De Reuzen van Royal de luxe zijn zo hoog dat ze zelfs boven de huizen uitsteken. Je kunt de reuzen deze dagen overal in de stad tegenkomen. Overdag maar ook ’s nachts. En wil je een stukje met ze meelopen? Dan zul je wel hele grote passen moeten nemen!

reuzen van royal de luxe bepalen het straatbeeld
De reuzen van royal de luxe bepalen het straatbeeld

5. Reuzencultuur

Het houdt niet op met al die grote gevaartes in de stad. Op 23 september kun je wederom genieten van de Reuzencultuur. Ondanks dat deze reuzen een stukje kleiner zijn – ze zijn slechts 4 tot 6 meter hoog – zijn ze even indrukwekkend.

In Wat is er zo mooi aan Leeuwarden geef ik je nog meer tips om alles uit de Friese hoofdstad te halen

6. Tall ships race

Vanaf de Waddenpromenade in Harlingen kun je van 3 t/m 6 augustus naar 2 Tall ships races kijken die op de Waddenzee plaatsvinden. Daarna blijven de zeilschepen in de haven van Harlingen liggen en zijn ze open voor het publiek.

Als je door het historische hart van Harlingen wandelt, loop je als het ware door een openluchtmuseum. In de binnenstad staan namelijk meer dan 500 monumentale panden! Maar er zijn meer dingen die je misschien niet wist over Harlingen.

7. Tsjerkepaad

Ieder Fries dorpje heeft wel een oud kerkje die je best eens van binnen zou willen zien. Maar meestal kom je op het verkeerde moment en is de deur op slot. Jammer want het kerkinterieur is vaak de moeite van het bekijken waard. Wil je niet voor een dichte deur komen te staan kijk dan even op de website van het Tjerkepaad. Want elke zaterdag van 30 juni tot en met 8 september 2018 is een groot aantal Friese kerken – te herkennen aan de speciale Tsjerkepaadvlag – voor het publiek geopend. Wil je meer weten over de locaties en de wandelroutes die je kunt lopen? Op de website van Tjerkepaad vind je alle informatie.

De kerken die meedoen zijn te herkennen aan de speciale Tsjerkepaadvlag
De kerken die meedoen zijn te herkennen aan de speciale Tsjerkepaadvlag

8. Expeditie Oerpolder

Als je toch in Friesland bent ga dan ook even langs Workum. Vanaf 21 april 2018 tot de laatste dag van het jaar wordt in dit elfsteden stadje Expeditie Oerpolder georganiseerd; een verhalentocht van Workum naar It Heidenskip.

Tijdens deze 6 kilometer lange fietstoer krijg je via je telefoon de mooiste persoonlijke verhalen en anekdotes uit de streek te horen. In deze verhalen speelt Hylke Speerstra, schrijver van het boek De Oerpolder een belangrijke rol. Je kunt de route op eigen gelegenheid afleggen want je hoeft alleen de app te downloaden die vanaf 21 april 2018 gratis beschikbaar is izi.TRAVEL.

9. Sense of the place

Sense of Place is een initiatief van Joop Mulder, oprichter en oud-directeur van Oerol. Meer dan vijftig organisaties werken al mee aan het project: van natuur- en landschapsorganisaties tot welzijnsorganisaties en overheden. Samen realiseren ze een bijzondere route langs de Waddenzeekust die toeristen de schoonheid van het gebied laat zien en het noorden nieuw leven inblaast.De waddeneilanden zijn een uniek stuk van Fryslân vandaar dat het hele jaar door op verschillende locaties langs de waddenkust een kunstroute is gerealiseerd vol natuur, cultuur en verhalen.

Deze bijzondere route begint in Holwerd waar je de kunstwerken een dijk van een wijf en wachten op hoog water gratis kunt bewonderen. Maar er zijn nog meer projecten die aan de waddenkust en op de waddeneilanden worden gehouden. Alle informatie vind je op sense of the place

Sense of place, een kustroute vol natuur, cultuur en verhalen
Sense of place, een kustroute vol natuur, cultuur en verhalen

10. Iepen doarp

Altijd eens willen zien hoe het eraan toe gaat in een dorpje in Friesland? Wil je weten wat “mienskip” – die als rode draad door het programma van Leeuwarden-Friesland 2018 loopt – nou echt betekent? Tijdens Iepen doar(p), een audiovisueel portret van Feanwâldsterwâl het jongste dorp van Fryslân dat slechts 400 inwoners telt, worden alle 128 huishoudens in beeld en geluid geportretteerd. Wat een uniek beeld oplevert van een volledige mienskip. Wil je nu al een voorproefje zien? Klik dan even HIER.

Wellicht zijn er activiteiten die aan mijn aandacht zijn ontsnapt maar ook de moeite waard zijn om te bekijken. In het jaarmagazine van #LF2018 kun je alle activiteiten nog eens op je gemak nalezen.

Ga jij naar Leeuwarden-Fryslân 2018 om een van deze activiteiten te bezoeken?

Related Posts

28 thoughts on “Gratis to see’s tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018

  1. Onvoorstelbaar dat men Friesland altijd zo ver weg vindt terwijl men het heel gewoon vindt om in de zomervakantie uren te reizen naar weet ik welke verre landen.

  2. Friesland ver weg lees ik hier veel..
    Vanuit Amsterdam zit ik binnen 1 uur en een kwartier bij mijn broer in Woudsend bij Sneek aan de koffie. Werkelijk van deur tot deur.
    Valt dus best mee
    Leuk …… ik ga zeker weer een paar keer naar mijn heitelân komend jaar.

  3. Wat een leuke activiteiten. Leeuwarden is niet bepaald bij mij om de hoek, maar wellicht dat we het komende jaar toch een bezoekje aan de culturele hoofdstad van Europa gaan brengen

  4. Wow lekker veel activiteiten. Jammer genoeg misschien iets te ver voor die Belgje… Maar die reuzen zijn hier eens geweest en dat is echt de moeite!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.