Leeuwarden Friesland 2018

Gratis activiteiten tijdens Leeuwarden Fryslân 2018 (deel 2)

Net op tijd griste ik hem bij het oud papier vandaan: de programmakrant voor #LF2018. Waarin de activiteiten voor het komende half jaar van Leeuwarden Fryslân 2018 staan vermeld.  De bijlage zat verscholen in een huis aan huisblad, dat ik zonder te lezen,  had weggedaan.

Gelukkig was er een oplettende echtgenoot die de programmakrant tevoorschijn toverde.  Zodat ik net als bij gratis to see’s  tijdens Leeuwarden Fryslan 2018 – weer een artikel kan schrijven met daarin nog meer activiteiten tijdens #LF2018 , die ook weer gratis zijn.

11 Fonteinen

Friesland is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de 11 steden. Zo hebben we na de Elfstedentocht die je kunt schaatsen, wandelen en fietsen, nu ook de 11 fonteinentocht. Oftewel een permanente tocht langs 11 fonteinen, ontworpen door internationale top kunstenaars. Op Kletterdei, die op vrijdag 18 mei  wordt gehouden,  worden om 16.00 uur alle fonteinen tegelijkertijd aangezet. Je kunt dit 11 Fountains schouwspel in alle 11 Friese steden volgen.

“Of de nuchtere Friezen ook zitten te wachten op zo’n extravagant project als de 11 Fonteinen is nog maar de vraag. Waterkunst in de openbare Friese ruimte is een bron van discussie, maar ook van vermaak”, las ik in Veronica Magazine. Filmmaker Roel van Dalen maakte er een amusante documentaire over die vanaf zondag 20 mei in 3 delen wordt uitgezonden op NPO 2, om 20.15. 

Foto: Holland.com

Kettingreactie in de binnenstad

Weet je nog wat Dominoday was? Dat televisieprogramma waarin  duizenden dominostenen,  in één vloeiende beweging omvallen. Dat de ene steen de volgende in beweging zet en er zo een kettingreactie ontstaat.

Zoiets stel ik mij ook voor bij de 8ste dag.  Tijdens dit gratis evenement op 8 juli moet ertussen 9.00 en 23.00 uur  een kettingreactie ontstaan van mensen, machines, bouwwerken en performanches. In het centrum van Leeuwarden zie je duizenden boeken omvallen, bouwwerken instorten, geluid, dans en sport. Kortom een schouwspel dat duizenden mensen tegelijkertijd in beweging brengt.

Elke actie, elke handeling, heeft niet alleen invloed op ons eigen leven, maar ook op die van de mensen om ons heen én de rest van de wereld. Dat is de gedachte achter het project. Bron:  De 8stedag

Stadstour door Leeuwarden

Als je toch in de stad bent sluit je dan aan bij de Guide to Leeuwarden: een stadstour die iedere zaterdag om 12.00 uur wordt gehouden. Lokale gidsen leiden je langs verborgen plekken die de Friese hoofdstad rijk is, weten leuke winkeltjes te vinden, maar geven je ook tips waar je na afloop lekker kunt eten en drinken.

De start is op het Oldehoofsterkerkhof, het grote plein bij de Oldehove (de scheve toren). Onze gidsen wachten bij de ingang van Obe. Dat is tegenover de muurschildering van Maria Louise, op de hoek van de Grote Kerkstraat/Heer Ivostraatje.

Deze stadswandeling hoeft je niet veel te kosten. Het is namelijk een ‘Free tour’. Dat betekent dat je zelf mag bepalen wat je de wandeling waard vindt.  Wil je meewandelen? Meld je dan vooraf even aan via aguidetoleeuwarden.nl 

Je bepaalt zelf wat je de wandeling waard vindt

11 gratis activiteiten elders in de provincie

Natuurlijk is er niet alleen in Leeuwarden, maar ook in de rest van de provincie Friesland een hoop te beleven tijdens #LF2018. Ik zet 11  gratis activiteiten voor je op een rijtje:

 1. Tsjerkepaad. Heb je altijd al een oud Fries kerkje van binnen willen zien? Iedere zaterdagmiddag tussen 30 juni en 8 september zijn er 250 kerken open voor het publiek.  De kerken die meedoen zijn te herkennen aan de speciale Tsjerkepaadvlag.
 2. Tijdens het Kunstweekend Beetsterzwaag dat op 14 en 15 juli wordt gehouden kun je gratis genieten van zang, dans, theater en bijzondere exposities.
 3. Hou je van snoepen van sappige bramen én van sappige verhalen kom dan naar de Noardlike Fryske Wâlden, waar op 25 en 26 augustus het jaarlijkse bramenfestijn Brommels, wordt gehouden.
 4. In Akkrum  is een 4 kilometer lange kunstroute uitgezet, die je van 1 april 2018 t/m 31 oktober 2018 op je eigen houtje kunt lopen. Meer informatie vind je op: Kunstwandelroute Akkrum
 5. Van 3 t/m 6 augustus kun je vanaf de Waddenpromenade in Harlingen naar 2 Tall ships races kijken die op de Waddenzee plaatsvinden. Ook daarna is het leuk om nog even in Harlingen rond te hangen. De  zeilschepen blijven namelijk in de haven liggen en zijn open voor het publiek.
 6. In Workum wordt  Expeditie Oerpolder  georganiseerd; een verhalentocht van Workum naar It Heidenskip. Tijdens deze 6 kilometer lange fietstoer krijg je via je telefoon de mooiste persoonlijke verhalen en anekdotes uit de streek te horen. Je kunt de route op eigen gelegenheid afleggen want je hoeft alleen de app te downloaden via izi.TRAVEL.
 7. In Drachten vind je overal verwijzingen naar de kunstromingen Dada en de Stijl. Er is een Lichtroute in Stijlkleuren uitgezet. De bestaande lichtgevende stapstenen (stepping stones) die je kunt vinden rondom het parkeerterrein bij schouwburg de Lawei zijn voorzien van speciale folies in Stijlkleuren. Ook vind je op verschillende plaatsen in de stad enorme Rinsema stoelen in primaire kleuren en er worden verschillende activiteiten georganiseerd. In de straten van Drachten is bijvoorbeeld een Dada Poëzieroute te volgen, er wordt een Dada modeshow georganiseerd. Ook in etalages, in buurten en in stegen kom je prachtige hedendaagse uitingen tegen van Dada en De Stijl.
 8. Als je toch in Drachten bent pak dan ook de Turfrace Smallingerland mee. Op 25 en 26 mei gaat een vloot historische schepen met elkaar de strijd aan. De eerste etappe is van De Veenhoop naar Drachten, daarna volgt een wedstrijd naar de binnenhaven in het centrum van Drachten. Om op zaterdag naar de Museumhaven in Leeuwarden te varen.
 9. We leven in een deeleconomie dus leen je boeken in de bieb en deel je de  bladblazer met je buurman. Hoef je die zelf niet aan te schaffen. Maar een Fries  lenen? Dat doe je niet. Toch is dat in Friesland heel gewoon. Op het platform LeeneenFries.nl worden verschillende diensten uitgewisseld. Je kunt kennis delen, verhalen vertellen of ervaring aanbieden of op doen. Eigenlijk heel simpel want het doel is een leuke ontmoeting waar je ook nog iets aan overhoudt. Maak een profiel aan, deel of zoek een activiteit, spreek af en ontmoet!
 10. En toen stond de brug weer open. Dus moet je wachten. En dat wachten voor de brêge of the bridge of hoe je de brug wilt noemen is de komende tijd geen hinderlijke onderbreking meer maar een “feestje. De komende maanden zijn de Friese bruggen opgeleukt met prachtige beelden en teksten. Zo vormt de brug een symbolische verbinding tussen de natuur, cultuurhistorie en water.
 11. Tijdens het project Brug, Brêge, Bridge kun je genieten van de expositie Kunst aan het water. Langs het kanaaltje de Luts, wat onderdeel is van de elstedenroute, worden  door Kunstkring Gaasterland verschillende kunstwerken geplaatst.

Ben jij erbij?

Er valt dus een hoop te beleven in Friesland. En ook nog eens gratis. In Leeuwarden wat de eigenlijke culturele hoofdstad is, maar ook in de rest van de Provincie. Dus kom mijn kant op  deze zomer en geniet van een zomer in Friesland.

Wellicht zijn er activiteiten die aan mijn aandacht zijn ontsnapt maar ook de moeite waard zijn om te bekijken. Op Friesland culturele hoofdstad 2018 kun je alle activiteiten op je gemak nalezen.

Ga jij naar Leeuwarden-Fryslân 2018  deze zomer? En welk evenement ga jij bezoeken?

Related Posts

12 thoughts on “Gratis activiteiten tijdens Leeuwarden Fryslân 2018 (deel 2)

  1. Nee daar ben ik nog niet geweest. Ik heb eerlijk gezegd zelf nog weinig gezien, maar ga daar binnenkort verandering in brengen.

 1. Bedankt voor de tips. Ik ben lange tijd niet Friesland geweest. Als kind ging ik er elk jaar naar toe omdat mijn vader meedeed met een wielerwedstrijd en gecoacht werd door een Fries. Heel leuk, want dan logeerden we als Surinaamse familie bij het gezin. Dit was in de jaren 80 en dat was voor mij een bijzondere ervaring.

 2. Je had me al enthousiast gemaakt hoor over Friesland ? en nu nog meer! Ik volgende weekend naar Brabant maar betwijfel of ik de juiste keuze heb gemaakt ?

 3. Het lijkt me super leuk om hier eens een kijkje te gaan nemen. Toch is de drempel hoog om naar het hoge noorden te komen op de één of andere manier. Maar het ziet er wel super leuk uit!

 4. De eerste koppen, stuurde mijn vader van de week ook toe. hij was samen met mijn moeder in Leeuwarden. Ik heb geen plannen eigenlijk, maar ben deze zomer wel in Friesland dus wie weet waar ik nog terecht kom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.