en nog veel meer

De beklimming van de Peperbus

Peperbus

De Peperbus is hét icoon van de stad Zwolle. Als je over de snelweg rijdt en Zwolle passeert zie je de 75 meter hoge Onze Lieve Vrouwe toren, zoals de toren eigenlijk heet, boven de geluidswal uitsteken.

In de volksmond heet hij de Peperbus, waarschijnlijk omdat de toren qua vorm op een   peperstrooier lijkt.  En iedere keer als ik langsrijd neem ik me voor om de Peperbus eens te beklimmen.

Tegoedbon voor de beklimming van de Peperbus

Onze dochter die in Zwolle woont vroeg mij wat ik voor Moederdag wilde. Nu weet zij dat ik niet meer zit te wachten op fysieke cadeaus, maar dat ik een gezamelijke activiteit wel kan waarderen. Dus antwoordde ik dat ik samen met haar de Peperbus wilde beklimmen.

Een goed idee, vond ook zij. En met Moederdag ontving ik een tegoedbon voor de beklimming van de Peperbus in mijn mailbox. Ze had er ook nog een lunch bijgedaan dus alle ingrediënten voor een gezellige dagje Zwolle waren aanwezig.

En zo toog ik afgelopen zaterdag naar Zwolle om de klokkentoren van de Onze Lieve Vrouwe basiliek te beklimmen.

Voor 3,– per persoon mochten we omhoog. Dit bedrag moet je wel contant betalen want in de kerk is geen pinautomaat aanwezig. Je krijgt een toegangskaart met een aantal regels en vervolgens word je  door de basiliekwacht, die in de kerk aanwezig is  naar de ingang van de toren begeleid.

Peperbus

Op naar de top

Een smalle deur biedt toegang tot een smalle trap van 263 treden,  die je leidt naar verschillende omgangen. De eerste omgang is op 55 meter. Daar vind je een rode deur die toegang geeft tot het koor.  Daarna zie je er nog een aantal die allemaal ergens toe leiden.

We hijsen ons naar boven. Mijn conditie laat het een beetje afweten. Daarnaast heb ik geen flauw idee waar ik mij bevind in de toren. Dit alles werkt niet stimulerend. Gelukkig zie ik op verschillende plekken in de toren af en toe een uitsparing waardoor ik een beetje kan inschatten hoe hoog we zitten. Maar verder is het een kwestie van doorgaan. Trede voor trede.

Onderweg passeren we een paar ouders met kleine kinderen die al op de terugweg zijn. Dat gaat wel wat sneller dan de weg omhoog.

Peperbus uitzicht

Weids uitzicht op de stad

En dan ben ik eindelijk boven. Ik open de deur en word gelijk getrakteerd op een weids uitzicht op de stad.

Op de balustrade zijn informatieborden aangebracht die verwijzen naar de belangrijke gebouwen in en buiten Zwolle. Zo is precies duidelijk wat er in de verte te zien is.

Peperbus

Zo kijk je vanaf hier richting het Stadhuis

 

Peperbus

En zie je hier een klein stukje van het ei op het dak van museum de Fundatie.

Peperbus

Vanaf deze kant zie een klein stukje van de binnenplaats van restaurant Humpreys.

Peperbus

Links zie je de achterkant van de nieuwe Primark en recht voor je de Grote kerk

Toegift van het klokkenspel

Op de Peperbus heb je een goed zicht op de stad in al haar facetten. Ook als het een beetje bewolkt is zoals vandaag. Bij helder weer kun je zelfs Kampen en Hasselt zien liggen.  Helaas is dat vandaag niet het geval maar het uitzicht valt niet tegen.

Vlak voordat we gaan afdalen worden we nog even getrakteerd op het geluid van het klokkenspel. Op het hele en het halve uur hoor je een melodie dat wordt veroorzaakt door de 51 klokken waaruit het klokkenspel bestaat. Een oorverdorend geluid als je boven op de toren staat.

Beneden leveren wij onze toegangskaart in bij de Balisiekwacht en ontvangen van hen een herinneringkaartje met een korte beschrijving van de Peperbustoren.

Na afloop mag je ook de kerk bekijken. De bezichting van de kerk is trouwens gratis en zeker de moeite waard.

Peperbus

Wat kost het?

Een toegangskaart voor de Peperbus kost € 3,00. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding  betalen € 1,50. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de basiliekwacht, die je kunt vinden in de kerk.  Als je met meer dan 10 personen bent is het handig om te reserveren. Op aanvraag zijn er groepsrondleidingen mogelijk.

Wanneer kun je de toren beklimmen?

In de winter  (1 november tot 1 april) kun je van maandag – vrijdag van  13.30-15.30 uur terecht. Op zaterdag en zondag van 13.00-16.00 uur

Zomers (van 1 april – 1 november) kun je terecht  op maandag van 13.30-16.30 uur.  En dinsdag t/m zaterdag van 11.00 – 16.30 uur.

Op zon- en feestdagen, zoals 2e Kerstdag, 1 januari (nieuwjaarsdag) Goede vrijdag, Stille zaterdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag, Koningsdag (27 april) en op 24 en 31 december zijn de Basiliek en de toren gesloten voor bezichtigingen.

Wil je zeker weten wanneer je de Peperbus kunt beklimmen? Check dan even de openingstijden van de Peperbus. 

Want in sommige reviews las ik dat mensen ook weleens voor een vaste deur hebben gestaan. En dat zou jammer zijn. De Peperbus is zeker een beklimming waard.

Wil je langer in Zwolle verblijven? Bijvoorbeeld om een rondje Zwolle te fietsen? In Zwolle vind je verschillende hotels in alle prijsklassen. Bron: Hotels.nl

Heb jij weleens de Peperbus of een andere toren beklommen?

  1. Wauw dat is een keileuke moederdagcadeau. Ik zou de Pepperbus wel eens willen beklimmen.

  2. Wat een grappige bijnaam, Peperbus! Ik had er nog nooit van gehoord. Leuke tip : )

  3. Altijd leuk om zoiets in een van de Nederlandse steden te doen.

  4. Wel in buitenland aantal torens beklommen maar nooit deze. Vind de naam wel erg leuk

  5. Wat een uitzicht, maar wat een klim! Respect dat je dat gedaan hebt!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial