en nog veel meer

Is wat je van ver haalt lekkerder en goedkoper?

Vakantie souvenirs zeepjes

Vorig jaar was ik in Rome. En ik was er niet alleen. Deze stad trekt dagelijks duizenden vakantiegangers uit alle delen van de wereld die zich vergapen aan alle pracht en praal die deze stad rijk is.

Maar naast de drukte van de toeristen werd ik ook bedolven onder het grote aanbod aan souvenirs. Op iedere straathoek werd wel iets aangeboden. Zodat je na afloop van je vakantie weer het een en ander mee naar huis kan nemen. Want in je vakantieland zijn er altijd dingen die ze hier niet hebben of daar net iets lekkerder, beter of goedkoper zijn. Maar wat zoal?

Frankrijk

Frankrijk is voor velen een populaire vakantiebestemming. Waarom?  Misschien vanwege het klimaat, de natuur, de sfeer maar zeker vanwege de hypermaché waar je de heerlijkste dingen kunt kopen. De dagelijkse boodschappen in een Super U of een Cora waren voor mij altijd het hoogtepunt van de vakantie. Maar wat nam ik mee naar huis?

 • Van die leuke zeepjes. Die prachtig op kleur liggen uitgestald!
 • Aluminiumfolie: omdat die dikker is dan in Nederland.
 • Crêpes. Van die verpakte, naturel of  met chocolade. Heerlijk om na je vakantie het vakantiegevoel tijdens je lunch terug te halen
 • Maar ook een paar blikjes visbouillonpoeder gaan mee naar huis. Hoewel deze vis fond de poisson  gewoon van Maggi is, zijn deze blikjes in onze supermarkten nergens te vinden. Ja, alleen in de horecagroothandel. Maar dan heb je een megablik.
 • Gedroogde kruiden. Het aanbod is reuze en de prijzen veel lager dan in Nederland.
visbouillon

Deze visbouillon van Maggi is in Frankrijk maar ook in België te koop

Zwitserland

In Zwitserland was het tijdens de wintersport vaak “vaste prik” om op de piste een kop witte chocolademelk te drinken. Je betaalt hiervoor natuurlijk wel de hoofdprijs, maar gelukkig is de cacaopoeder ook in de Zwitserse supermarkt te koop. Een paar pakken witte chocolademelkpoeder gaan dus altijd mee naar huis.

Oostenrijk

Naast de Stroh rum en de (Milka) chocolade kan ik niet zoveel bedenken wat ik uit Oostenrijk mee naar huis zou nemen. Want beide zijn ook hier gewoon te koop. Maar er zijn wel dingen die ik, zodra ik thuis ben, steevast ga maken. Zoals goulashsoep en Kaiserschmarrn.

Italie

Leuke tasjes zijn in Italië erg goedkoop. Voor een paar tientjes heb je al een echt leren tasje. In alle kleuren, soorten én maten. Meenemen dus, als je in Italië bent.

Andorra

De kleine staat Andorra, ingeklemd tussen Frankrijk en Spanje in een walhalla als je Tax Free wilt shoppen omdat er geen accijns wordt berekend. Drank, sigaretten en benzine zijn daarom daar een stuk goedkoper.

Luxemburg

Luxemburg ken ik eigenlijk alleen van “er doorheen rijden”; ik ben er nog nooit gestopt om er eens rond te kijken. De enige stop, en vaak langdurige is bij het benzinestation omdat daar de benzine- en dieselprijzen aanzienlijk lager liggen dan in de omringende vakantielanden. Even stoppen dus als je er doorheen rijdt.

Maar wat moet je niet meenemen!

Naast al het lekkers wat je doet terug denken aan een heerlijke vakantie zijn er ook dingen die je niet mee moet nemen van je vakantieadres. Want zo herinner ik me nog een vakantie in de Provence, waar de campingeigenaar zelfgemaakte rosé verkocht. Die gekoeld in een plastic waterfles na een dag wandelen zo heerlijk smaakte, dat wij een aantal flessen inslagen om mee naar huis te nemen. Maar hoe groot was de deceptie toen wij thuis aangekomen, in de hoop het ultieme vakantiegevoel terug te kunnen halen, een glaasje van deze heerlijke drank inschonken? Jesses wat vies. Het was geen drinken.

Achteraf begrijpelijk omdat deze rosé in die prachtige omgeving, in die sfeer en in die zinderende hitte zo fantastisch smaakte natuurlijk niet wil zeggen dat die, op een regenachtige zondagmiddag in Nederland ook zo lekker is. Niet meenemen dus.

Vakantiesfeer in huis halen

Dus mocht je binnenkort afreizen naar een van deze vakantielanden? Kijk dan even welke culinaire souvenirs je beslist mee terug moet nemen. Blijf je thuis. Geen nood. Bij verschillende supermarkten hebben ze regelmatig “Wereldweken”. Tijdens deze weken kun je producten kopen die echt uit die landen komen. Vaak mét recept zodat je ook thuis een Spaanse paella of Griekse Moussaka kunt maken. Bespaart je een hele reis naar een ver vakantieoord. En als het weer dan ook een beetje meezit? Dan hoef je toch helemaal de hort niet op?

Wat neem jij  mee van je vakantieadres?

10 Reacties

 1. Leuk om te lezen en omdat ikzelf in Frankrijk woon is het voor mij anders om. Als wij weer thuiskomen na een bezoek aan Nederland is dat altijd met stroopwafels, die zijn toch echt het lekkerste te vinden in NL:-)

 2. Ik ben ook altijd dol op het verkennen van de supermarkten en winkeltjes. Zeker in Frankrijk hebben ze veel vleesvervangers die ook nog eens goed smaken. Verder reis ik eigenlijk vaker met het vliegtuig dan met de auto en dan probeer ik zo licht mogelijk in te slaan. Vaak neem ik dan een sieraad, kleding of een tasje wat typisch is voor die streek mee naar huis. En vanuit Griekenland gaan er standaard heel wat zakjes Griekse kruiden mee ☺️

 3. Goede tips zeg. Nooit over nagedacht om visbouillon mee te nemen. Dat ga ik zeker de volgende keer doen als ik in Frankrijk ben. En dikke aluminiumfolie kan je ook hier wel krijgen hoor. Gewoon online bestellen, zonde van al dat gesleep voor niks 😉

 4. Wat een mooie foto van die zeepjes, die wil je gelijk meenemen. Ik heb jaren in Frankrijk gewoond en vond de gezouten boter met de rood/witte blokjes verpakking altijd zo lekker. Die neem ik weer mee als ik er ben.

 5. Ik neem wel altijd mee van mijn reizen maar nooit de standaard dingen. Vaak iets wat mij doet denken aan de locatie.

 6. Proscecco nemen wij standaard mee uit Italië en Limoncello. Die is veeeeeeel goedkoper in Italië dan in Nederland.

 7. Wij nemen altijd canard mee uit Frankrijk en precies wat je zegt, zo namen wij ooit Chianti mee uit Italie, maar thuis was het echt niet zo lekker meer als het daar smaakte.

 8. Ik zoek altijd naar een mooi aandenken van mijn reis! 🙂 2 jaar geleden was in in Mexico waar ik 2 kleine sugar skull beeldjes heb meegenomen in vrolijke kleuren, en een (lokale) handgeschilderde kom 😀

  We hadden uit Mexico ook speciale chocolade meegenomen die we daar superlekker vonden maar thuis niet te eten vonden, dus ik herken me in je rosé verhaal 😛

 9. Wij gaan één keer per jaar op vakantie maar we kopen er eigenlijk niets. We gaan wel shoppen maar dat is anders dan wat jij hier vermeld 🙂

 10. Ik ga nooit op vakantie en kan hier dus niets over zeggen. Maar wel bijzonder dat het aluminiumfolie in Frankrijk bijvoorbeeld dikker is zeg!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén