Als je op zoek bent naar cadeau voor mensen die geen wensen hebben, dan is een dagje kanoën een aanrader. Onze vrienden vierden hun zoveel jarig huwelijksfeest en omdat wij niet wisten wat we moesten geven kregen zij van ons (en een ander bevriend stel) een verrassingsuitje.

En dat werd kanoën (en fietsen) in  Nationaal Park De Weerribben, op de grens van Friesland en Overijssel.

Dit een laagveenmoeras  in de Kop van Overijssel leent zich uitstekend voor een actief dagje uit. Dus toen wij op zoek gingen naar kanoverhuurbedrijf kwamen we al snel uit bij Recreatiecentrum de Kluft, waar je niet alleen kano’s kunt huren, maar ook sloepen, kajaks en fluisterboten.

Verschil tussen een kano en een kajak

Wij kozen voor een kano, maar het had net zo goed een kajak kunnen wijn. Want deze twee boten worden vaak door elkaar gehaald. En niet alleen door mij.

Bij een kano,  zit je je op een bankje en beweeg je je voort met een steekpeddel. In een kajak daarentegen zit je op de bodem van een gesloten kuip. En vaar je met een dubbelbladspeddel.

De Ossenzijlroute kanoën

Wij gingen dus kanoën en omdat dit één van de onderdelen was van ons uitje kozen we voor De Ossenzijlroute (rood) die ongeveer 7 kilometer is.

Bij recreatiecentrum de Kluft in het plaatsje Ossenwijl huurde ik 3 tweepersoons kano’s, die bij aankomst voor ons klaar lagen. Het enige dat wij zelf moesten doen was de boot te water laten,  maar dat was zo gefikst.

Kanoën verleer je niet

Toen moesten we zien dat we de slag te pakken kregen.  En dat duurde wat langer. Het was namelijk jaren geleden dat ik voor het laatst een peddel had vastgehouden. Maar al doende leer je (snel). Het is net als met fietsen: kanoën verleer je niet.

De Ossenzijlroute vond ik op kanoroutes.nl. De route  is ongeveer 7 kilometer en op het kaartje in het rood aangegeven. Deze route laveert je door smalle slootjes en kruist De Kalenbergergracht. Dit is een hoofdvaart die dwars door het gebied loopt en waar je tijdens het oversteken goed moet opletten omdat er regelmatig morotjachten doorheen gaan. Het is dus niet alleen maar langzaam verkeer wat je tegenkomt.

Daarnaast kom je ook een aantal burggetjes tegen, die allemaal met beleid moeten worden genomen.

Heb je meer tijd of wil je de hele dag kanoen dan kun je ook kiezen uit de  groene Weerribbenroute van 13 km.Of de gele Kalenbergroute die  8 km lang is en die begint in Kalenberg.

Als beginnende kanoër heb je een snelheid van  ongeveer 3 kilometer per uur. Dus als je een langere route wilt varen  dan is het handig om af en toe een pauze in te lassen. Onderweg kom je verschillende aanlegsteigers tegen. Je kunt je boot daar aanleggen als je bijvoorbeeld wilt gaan picknicken.

Handige tips tijdens het

kanoën

Hieronder volgen wat handige tips die ik vond op Welkom op het water:

  • Bekijk van te voren even naar het weerbericht. Als er onweer wordt verwacht zou ik niet gaan varen.
  • Draag kleding die lekker zit. Een joggingbroek of sportkleding zitten het lekkerst. En zijn makkelijk en snel te verwisselen bij een nat pak.
  • Vergeet niet om een pakketje reservekleding mee te nemen zodat je je na afloop kunt omkleden.
  • Draag een zwemvest!
  • Zorg voor een goede (water)kaart. Wij kregen van het verhuurbedrijf een kaart  waaraan wij genoeg hadden. Daarnaast werd ons ook gewezen op de plekken waar we moesten oversteken.
  • Neem een (schoon) verf tonnetje mee om daarin je sleutels, mobiel en fototoestel te doen. Vaak zijn deze tonnetjes ook te huur bij het kanoverhuurbedrijf. Maar liggen soms  ook bij jezelf in de schuur. Meenemen dus.

Wat kost het

Een kano voor 2 personen kost 7,90 per uur. Als je de boot de hele dag huurt dan betaal je 21,50.

Ben je op zoek naar een sportief dagje uit? Dan is een dagje kanoën leuk om cadeau te geven. Want op een bepaalde leeftijd heb je spullen genoeg en is het leuk om samen iets te ondernemen.

Wil je langer in De Weerribben verblijven? Boek dan eens een weekend of een midweek in Villapark de Weerribben.  Een kleinschalig vakantiepark te midden van een indrukwekkend houtwallenlandschap.