Zomer in Fryslân: Overal is een markt voor!

Of het nou vintage, kleding, antiek of de wekelijkse warenmarkt is? Overal is een markt voor in Fryslân. Niet alleen de Friezen zijn er gek op. Ook buiten de Provincie heeft men de Friese markten ontdekt. Zeker de rommelmarkten. Want het schijnt dat de “meuk” die in het Noorden wordt aangeboden veel voordeliger is dan elders in het land. Maar er zijn meer leuke markten in Fryslân deze zomer. Reden genoeg om ze even op een rijtje te zetten.

De leukste rommelmarkten

Als je van sneupen houdt dan kun je je hart ophalen deze zomer. In verschillende plaatsen worden kleedjes- en kofferbakmarkten georganiseerd waar je tweedehands spullen kunt kopen, maar ook kunt verkopen.

Op een kleedje je tweehands spullen verkopen
Op de rommelmarkt je tweehands spullen verkopen

Ik zet de leukste op een rijtje (Bron Meuk is leuk)

 • De bekendste en ook de grootste rommelmarkt van Fryslân, is de markt in Bakkeveen. Iedere eerste zaterdag van de maand wordt daar van 7.00 tot 13.00 uur de grootste openlucht vlooienmarkt van Noord-Nederland gehouden. Kom wel vroeg en hou rekening met grote drukte want deze markt is erg populair.
 • Hou je niet van grote mensenmassa’s? Rondom de TechumerPleats (een wijk in Leeuwarden) kun je lekker sneupen. Op deze kleinschalige Marktpleats staan zo’n 50 kraampjes met speelgoed, (kinder)kleding, boeken en woonaccessoires. En terwijl jij lekker rondneust kunnen de kinderen zich vermaken op het luchtkussen of op het speelveld. Je vindt deze markt aan de Molkenkelder 2, 8941AJ Leeuwarden.
 • In de maand juli is Hemelum the place to be. In een weiland achter een prachtige oude boerderij wordt ieder jaar de FLINKE FLEA MARKET gehouden. Tijdens deze grote rommelmarkt kun je rechtstreeks vanuit je kofferbak spullen kopen maar ook verkopen. Verkopers betalen 10,– stageld. De toegang tot de markt kost 1,– per persoon. Maar voor dat bedrag kun je wel rondstruinen op de mooiste locatie qua kofferbakmarkten.
 • Iedere laatste zaterdag van de maand kun je in het dorp Makkinga terecht waar, net als in Bakkeveen een maandelijkse vlomarkt wordt gehouden.

Antiek-, curiosa- en brocantemarkten

Hou je meer van kunst en kitsch? Ook daarvoor kun je in deze zomer in Fryslân terecht.

 • Iedere donderdag wordt op het Wilhelminaplein in de Friese hoofdstad een antiek- en curiosamarkt gehouden. Je kunt daar oude spullen kopen. Maar je kunt ook zelf op de markt staan. Meer info vind je op Antiek- en curiosamarkt Leeuwarden
 • Boekenwurmen opgelet. In Drachten wordt ieder jaar een Boeken- en Kunstmarkt gehouden. Miden in het centrum prijzen boekhandelaren en kunstenaars hun waren aan. En als je toch in Drachten bent pik dan ook de activiteiten even mee die rondom de Stijl worden georganiseerd!
 • Brocante, decoratie en streekproducten zijn de publiekstrekkers van de Buitenmarkt in Aldeboarn . Op deze kleinschalige markt zijn ook oude ambachten te zien. Maar dat is gebruikelijk op dit soort markten.

Kijk voor actuele data van de (tweedehands) markten op  de website van Meuk is leuk

De wekelijkse warenmarkt

Als ik zeg dat op de markt je gulden een daalder waard is zullen mensen mij vreemd aankijken. Want een gulden hebben we al jaren niet meer. En een daalder? Wat is dat voor betaalmiddel? Maar dat de groente, het fruit en de bloemen op de markt vaak voordeliger zijn dan in de supermarkt heeft niets met de muntsoort te maken.

Groente, fruit en bloemen zijn op de markt vaak voordeliger
Groente, fruit en bloemen zijn op de markt vaak voordeliger dan in de supermarkt

Dus als het even kan doe ik mijn boodschappen op de markt. Op (bijna) iedere dag van de week kun je wel ergens in de Provincie een warenmarkt vinden. Hieronder vind je een selectie, maar alle Friese dagmarkten vind je op Friesland Holland

 • Maandag: Leeuwarden (Waagplein)
 • Dinsdag: Sneek
 • Woensdag: Dokkum, Franeker, Harlingen
 • Donderdag: Bolsward, Lemmer, Workum, Sneek
 • Vrijdag : Leeuwarden, Noordwolde
 • Zaterdag: Leeuwarden, Drachten, Harlingen, Sneek

Natuurmarkt

Van een heel andere orde is de Natuurmarkt in Buitenpost. Die ieder jaar op de eerste woensdag in augustus in De Kruidhof, de hortus van Fryslân wordt gehouden. Op deze markt in tref je ruim 70 standhouders met biologische, streek, handgemaakte en natuurproducten. De kramen staan verspreid in de straten rondom De Kruidhof, maar ook in de tuin zelf. De natuurmarkt, de tuinen en het naastgelegen IJstijdenmuseum zijn deze woensdag gratis te bezoeken. Reden genoeg om op de eerste woensdag van augustus naar Buitenpost te gaan.

Naar welke soort markt ga jij het liefst?

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

1 Reactie

 1. Wanneer ik in bijvoorbeeld Frankrijk ben vind ik het heerlijk om naar een markt te gaan, al dat eten en die leuke antieke spulletjes, toch ga ik in Nederland te weinig. En als ik ga vind ik gewoon zo een dorps marktje eigenlijk het leukste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.