Reizen

Tienertoer toen en Jongerentoer nu

De Tienertoerkaart heeft een nieuwe naam gekregen. De NS Jongerentoer is namelijk de opvolger van het populaire reisdocument wat al sinds 1969 bestaat. De naamsverandering heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het woord tieners “uit” is en om te laten zien dat de kaart toch wel een tikkeltje anders is geworden.

In de jaren zeventig kon je voor 20 gulden in de maanden juni, juli en augustus 8 aaneengesloten dagen onbeperkt met de trein in de tweede klas door heel Nederland reizen. Daarnaast kon je ook nog voor de helft van de prijs met het streekvervoer reizen, veerdiensten en sommige particuliere maatschappijen. In de beginjaren was de tienertoerkaart een enorm succes. Elke zomer werden er ruim duizenden van verkocht.

De Tienertoer toen

Ok. Even voor de jeugdigen onder ons. Met de Tienertoer van toen kon je dus tot je twintigste, 8 aaneengesloten dagen reizen voor pakweg 10 euro’s. Dat is wel even een verschil met nu. Want de Tienertoer die nu NS Jongerentoer heet, is dan wel weer terug van weggeweest maar het gemak van toen is nu het gepuzzel van tegenwoordig. Zo moet je voordat je een NS Jongerentoer aanschaft, aangeven in welke periode je wilt reizen. En als je die hebt gekozen moet je nog maar zien of die ook voor jou beschikbaar is. En hij is geldig tot je 19e jaar.

retro tienertoer

De Tienertoer die in 1969 werd geïntroduceerd had als doel om jongeren van 12 tot en met 19 te stimuleren om wat meer van Nederland te zien. Door in de zomervakantie een aantal dagen met de trein door Nederland te reizen kon de jeugd van toen dus meer kennis op doen over ons land.

In de 14 dagen dat je kaart geldig is, mag je slechts 3 dagen reizen en kost de kaart (in 2018) 36,– euro. Daarnaast is het online bestellen en instellen van je tickets een tijdrovende aangelegenheid en als je uiteindelijk je drie A-4tjes hebt uitgedraaid, dan heb je een bulk papier in je portemonnee en moet je ook nog opletten dat je het juiste vel voor de juiste dag gebruikt.Maar ja ze zeggen niet voor niets dat vroeger alles beter was 🙂

De Jongerentoer nu

Deze zomer is er dus de NS Jongerentoer waarmee je drie dagen lang onbeperkt met de trein door Nederland kunt reizen. Je kunt kiezen uit 2 reisperiodes: van 1 juli t/m 5 augustus 2018. Of van 1 augustus t/m 2 september 2018.

Je kunt dit kaartje alleen online kopen als e-ticket. Je vult het beginstation en de naam van de reiziger in, daarna betaal je de bestelling met iDEAL of creditcard. Neem het ticket geprint mee op reis of laad deze op je telefoon in de Reisplanner Xtra app.

Combi-ticket met Walibi Holland

Dit jaar is het ook mogelijk om met je Jongerentoer een combi-ticket voor Walibi Holland te boeken. Je betaalt dan 58,– maar je hebt dan ook een dag toegang tot Walibi Holland. En je krijgt er een buskaartje bij cadeau.

Je reist naar station Harderwijk. Stapt daar over op bus 247 ook wel de Walibi Express genoemd en je bent zo in het attractiepark.

Zomertoer voor moeders die de hort op willen?

Maar wat is er voor mensen die de Jongerentoer leeftijd zijn gepasseerd? En ook een dagje de hort op willen?

Vroeger had je, als je de tienertoer-tijd was ontgroeid, de NS zomertoer, die niet leeftijd gebonden was en waarmee je met z’n tweeën voor 40,– euro eerste klas kon reizen. Helaas sterft deze NS Zomertoer na 20 jaar een stille dood. Door de stijgende prijs en de nieuwe regels verloor de kaart aan populariteit.Daarnaast zal de concurrentie van goedkope treinkaartjes ook wel een rol hebben gespeeld in de teloorgang van deze kaart.

Toch is deze NS zomertoer weer aan een come back begonnen. Als je er in de periode van 2 juli t/m 2 september 2018 doordeweeks of in het weekend samen op uit wil en ook nog eens heel voordelig kijk dan eens op de actie van NS Zomertoer.

Voordelige treinkaartjes

Zo zie je maar dat wanneer je in de zomermaanden de hort op wilt, je ook buiten de Tienertoer-leeftijd heel voordelig kunt treinen. Daarnaast worden er tegenwoordig weer regelmatig goedkope treinkaartjes aangeboden. Met als bijkomend voordeel dat je dan niet ingewikkeld hoeft te doen met het bestellen van online e-tickets maar je gewoon een kaartje hebt waarmee je de hele dag kunt in- en uitchecken. Daarnaast hoef je niet, zoals bij de NS zomertoer een reismaatje te hebben die vanaf hetzelfde station vertrekt dus ook dat geeft een hoop vrijheid.
Waar ga jij naartoe deze zomer?

  1. Oooh wat een nostalgisch plaatje van de tienertour! Daar maakt ik vroeger echt elke zomer gebruik van. Goedkoop op familiebezoek.

  2. Italië en Tsjechië… niet met de bus.
    Toerenkaartjes ken ik niet..

  3. Oh, die Kruidvat-treinkaartjes moet ik eens uitzoeken. Dat lijkt mij wel aantrekkelijk. Ik zou binnenkort graag eens een uitstapje maken naar Nijmegen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén