Reizen

Onze gezinstraditie op reisgebied

onze gezinstraditie op reisgebied

Als onze kinderen een diploma hebben behaald, hoort daar een reisje bij. Dat is traditie in ons gezin. We zijn met deze gezinstraditie begonnen toen de kinderen afscheid namen van de basisschool. Aan het eind van groep 8 mochten zij elk met één van de ouders een weekendje naar een Europese stad. Maar ook daarna volgden er leuke reisjes.

Parijs

Onze dochter, die de oudste is koos voor Parijs. Om de ene dag naar Euro Disney te gaan en de andere dag De Eiffeltoren te beklimmen. Én om te gaan shoppen in de Franse hoofdstad. Voor een twaalfjarige een heel bijzondere gebeurtenis die een grote indruk op haar heeft gemaakt en een waardevolle herinnering is voor later.

reis, tradities, Parijs, Eiffeltoren

Uitzicht vanaf Eiffeltoren

Barcelona

Twee jaar later was onze zoon aan de beurt. In die tijd was hij een fervent voetballer en fan van Lionel Messi van FC Barcelona. Zijn keus was dus snel gemaakt. Hij wilde samen met mijn man naar Barcelona. Ik boekte voor hen een hotel vlak aan zee zodat zij iedere ochtend én avond een frisse duik konden nemen. Natuurlijk stond er ook een rondrit met de toeristenbus op het programma, werd Camp Nou – hét stadion van FC Barcelona – bezocht en L’Aquarium de Barcelona.

reis, tradities, Barcelona

Bezoek aan Camp Nou – hét stadion van FC Barcelona

De meeste stedentrips boekten wij bij Expedia. Het boeken van een losse vlucht en een hotel is namelijk niet altijd goedkoper dan een pakketreis. In Wat is voordeliger? Een pakketreis of een losse vlucht + hotel kun je mijn bevindingen lezen.

New York

Na 4 jaar ploeteren behaalde onze dochter in 2013 haar VMBO-TL diploma. Haar grootste wens was naar New York te gaan. Een prijzig reisje, maar ook dik verdiend vonden wij. In de herfstvakantie vertrok zijn samen met haar vader voor een week naar de big Apple; met als doel een aantal bekende musea te bezoeken; te gaan shoppen en om dr. Martens te scoren!

reis, tradities, New York

New York

Valencia

Vier jaar later is zij geslaagd voor de MBO-opleiding ruimtelijk vormgever en zijn wij samen naar Valencia geweest. Omdat zij het jaar daarvoor met haar opleiding in Valencia was kende zij goed de weg en fungeerde zij als een volleerd reisleider. Zij loosde mij langs de mooiste kunstwerken en bijzondere objecten die deze Spaanse stad rijk is.

reis, tradities, Valencia, stedentrip

Uitzicht over Valencia

En onze zoon dan?

Het klopt dat onze zoon een ronde heeft overgeslagen. Want als ik de “lijn der diplomering” doortrek dan zou hij onderhand weer aan de beurt zijn. Was het niet dat hij is geswitcht van HAVO-4 naar het MBO dus een examen heeft overgeslagen. En ook het bijbehorende diplomareisje.

In plaats daarvan hebben wij zijn achttiende verjaardag aangegrepen voor een ouder-zoontripje. En dat werd Monaco. Want als fan van de Formule 1 wilde hij al die luxe bolides wel eens in het echt én van dichtbij zien. Vader en zoon gingen met de auto en kampeerden onder de rook van Saint Tropez – Ik bedoel dit figuurlijk, maar in hun vakantie was het bijna letterlijk. Op een paar kilometer afstand van hun camping woedden namelijk hevige bosbranden – om vanaf daar een paar keer Monaco te bezoeken en zich verder te vergapen aan alle pracht en praal en aan het decadente leven in die omgeving.

Is het nog leuk om met de auto op vakantie te gaan? kun je lezen dat deze vakantie heel leuk was maar de reis er naartoe veel minder.

reis, tradities, Saint Tropez, stedentrip

Saint Tropez

Formule 1 in Hockenheim

In 2018 slaagde onze zoon voor het diploma Manager Ondernemer Horeca aan de Middelbare hotelschool. Dus mocht hij weer op reis. Na een bezoek aan Monaco waar hij onder andere het Formule 1 circuit heeft bezocht, wilde hij ook heel graag een Formule 1 race bij te wonen. “Om de geur van benzine en rubber en het gehuil van V6-motoren zelf te ervaren”. In plaats van voor de televisie waar je het toch veel beter kunt zien. Maar dat is toch heel anders weet ik nu.

Dus togen vader en zoon vrijdagochtend vroeg naar het Duitse Hockenheim, zodat zij dezelfde dag nog een training konden bijwonen. En om alvast in de sfeer te komen voor de Formule 1 race op zondag.

De Formule 1 in het Duitse Hockenheim

De Formule 1 in het Duitse Hockenheim

Ouders zonder kinderen reisje

Inmiddels hebben onze beide kinderen een tussenjaar ingelast om zich te oriënteren op een vervolgstudie. Het zal dus een tijdje duren voordat er weer een diplomareisje gepland staat.

Misschien dat wij nu samen eens een reisje gaan maken. Een ouders-zonder-kinderen-tripje. Misschien dat ik deze nieuwe traditie vanaf nu maar eens in ga voeren.

Welke reistradities heb jij in je gezin?

11 Reacties

 1. Wat leuk al die reisjes! Mijn moeder heeft mij toen ik over was naar mijn examen jaar mij ook meegenomen naar Parijs!

 2. Wat een toffe traditie! Heel leuk en speciaal om zo samen tijd door te brengen.

 3. Heerlijk, dit soort tradities! Wij zijn sowieso ook wel dol op tradities (niet per se op reisgebied hoor). Klinkt ook stuk voor stuk als geweldige vakanties.

 4. ah heel leuk dat jullie dat doen, zulke dingen doe ik ook met mijn mama! En valencia is heel leuk, vond je ook niet?

 5. Wat een onwijs mooie traditie en fijne manier om zo’n mijlpaal te vieren. Lijkt mij ook erg leuk om te doen als ik later zelf ook een gezinnetje heb, de wanderlust stroomt hier namelijk ook flink door mijn aderen en dan pak je iedere reden om een reisje te maken aan haha!

 6. Wat een leuke traditie en mooie beloning voor het harde werk op school. Ga ik onthouden dit ❤

 7. Chris

  Super zo’n diploma reisje. Zoals je weet ben ik met mijn dochter ook in New York geweest toen zij haar diploma voor de havo heeft gehaald. Voor zowel de ouder als het kind een onvergetelijke ervaring. Hoop dat er snel weer een diploma reisje aankomt.

 8. Leuk om te lezen en ook een leuk idee. Ik heb geen reistraditie al is Thailand wel het dingetje van mijn dochter en ik. Zij wilde altijd al terug naar Thailand (we waren er toen ze 11 jaar was). En toen zij haar vmbo TL diploma behaalde ondanks een ongeluk en een lange revalidatie periode, zijn we samen wezen rond reizen in Thailand. Dat was erg leuk. Daarna hebben we nog wel eens stedentrips gedaan, of haar 1e keer naar Suriname. Voor mij was het 33 jaar geleden dat ik er was. Die reizen waren niet voor een speciale reden. Meer zoiets van: het is weer tijd voor een quality time trip.

 9. Super leuk! Ik ga deze zeker onthouden, dit zijn toch de herinneringen waar het om draait!

 10. oh zeg wat een leuke traditie!
  en idd zeker verdiend na het halen van een diploma
  mooie keuzes ook hebben ze gemaakt

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial