stad vs platteland

Ik heb in mijn leven op heel wat plekken gewoond. Ik ben geboren in Den Helder. Ging studeren in Breda. Verhuisde in de jaren tachtig naar Amsterdam en als jong stel  vertrokken wij naar het midden van het land. Maar begin 2000 waren wij weer toe aan een iets nieuws: verhuizen naar het platteland. Wij hadden inmiddels 2 kleine kinderen, groeiden uit ons jaren dertig huisje en op werkgebied waren wij toe aan een nieuwe uitdaging. Wat doe je dan? Je zoekt een andere baan; je verkoopt je huis en je vertrekt: naar Friesland

De stad versus het Friese platteland

Van de stad naar het platteland. Waar mijn man aan een nieuwe baan begon, wij een verbouwde boerderij kochten; onze kinderen naar de basisschool zouden gaan en ik eveneens een leuke baan vond. Nu jaren later maak ik de balans op van ons “nieuwe leven”. Want hoe romantisch het ook klinkt: Er zit wel een groot verschil tussen de stad en het Friese platteland. Want op het platteland:

Heb je een tweede auto nodig

Gebruikte ik in de stad voor alles de fiets. Op het Friese platteland kun je niet buiten een auto. Want wonen op het platteland betekent veel op- en neer rijden. Niet alleen om de kinderen naar school of de sportclub te brengen, maar ook als woon–, werk en boodschappenverkeer. Voor alles pak ik de auto. Dus dat betekent dat je ook twee auto’s moet aanschaffen.

Heeft iedereen een hond

In de stad zou ik nooit een hond hebben genomen. Ik moet er niet aan denken dat ’s avonds laat nog een blokje om moet. Maar hier heeft iedereen een hond. Dat hoort zo. Zeker op een boerderij. Dacht ik nog te kunnen volstaan met een goede alarminstallatie. Nee dus. Op een boerderij heb je een hond nodig. Die waakt over je erf en dienst doet als mollenvanger. Maar die zichzelf ook uitlaat. Het werd een Friese Stabij. Een stabij komt uit het Friese Woudengebied en laten we daar nou ook wonen. Twaalf jaar hebben wij heel veel plezier gehad van Cera. En nu hebben wij haar opvolgster Djarra.

Friese stabij onmisbaar op het platteland
Onze Friese Stabij Djarra

Maakt het niet uit wat je aan hebt

Op het platteland maakt het niet uit wat je aan hebt. En kun je volstaan met een paar spijkerbroeken, wat t-shirts en een fleece trui.  En een paar laarzen natuurlijk. Je komt toch het erf niet af en als je naar de supermarkt gaat, blijkt dat bijna niemand hier haar best doet om er modern uit te zien. En als ik op de computer een stukje tik of thuis aan het werk ben let niemand erop wat ik aan heb. Dus waar zou ik mij druk om maken?

Ik presteer het zelfs om ’s ochtends vroeg in mijn nachtpon, weliswaar verstopt onder een winterjas, naar het station te rijden. Om daar mijn zoon af te zetten. Terwijl er ook moeders zullen zijn die, voordat zij  hun kinderen naar de school brengen,  even hun lippen stiften omdat je nooit weet wie je tegenkomt. Dat geldt natuurlijk ook voor mij als ik in de vroege ochtend in mijn nachtoutfit over landweggetjes rijd. Want stel dat er iets gebeurt? Dan vinden ze mij in mijn nachtjapon met joggingbroek. Maar of iemand daar raar van zal opkijken? Ik denk het niet.

Waar ik dan weer van opkeek zijn dit paar klompen  die ik bij de ingang van het Gemeentehuis  zag staan. Ik kon het niet laten om deze foto te maken. Waarmee ik wil laten zien dat sommige mensen hier nog dagelijks op klompen lopen. Dus ook op klompen naar het Gemeentehuis gaan.  Deze keurig bij de deur parkeren en vervolgens  op “kousenvoeten” naar hun afspraak gaan.

platteland klompen uit bij de deur
Klompen uit bij de deur

Vind je je online aankoop in de schuur

Ik las laatst ergens dat de mensen van de pakketdienst het zat zijn dat in de steden de mensen nooit thuis zijn als ze een pakketje komen brengen. En de buren ook niet. Wat betekent dat zij meerdere keren langs moeten of hun spullen af te kunnen leveren. Daar heb je op het platteland geen last van. Daar is namelijk altijd wel iemand thuis en zo niet dan vind je een briefje in je brievenbus en je bestelling ergens in de schuur.

Stinkt het altijd

Als je buurman met de giertrekker het land oprijdt weet je al hoe laat het is. Oftewel dat het gaat regenen. Soms hoef je de trekker niet eens te zien om te weten dat het ander weer gaat worden. Je ruikt het gelijk. In de stad daarentegen heb je weer andere luchtjes; zoals uitlaatgassen. Het is maar waar je voorkeur naar uitgaat.

Heb je langzaam internet

Hoe aantrekkelijk het wonen ook is op het platteland, op digitaal gebied laat het veel te wensen over. Voor de TV heb je een schotelantenne nodig, waardoor je beeld hebt van HD-kwaliteit maar waarmee je niet zomaar een tweede tv kunt aansluiten. Daarnaast is zo’n schotel aan je huis niet zo’n fraai gezicht. En heb je niet de voordelen van je programma uitstellen zodat je die later kunt bekijken.

Maar ook voor een goede internetverbinding hoef je de stad niet te verruilen voor het platteland. Op dit moment hebben nog zo’n 500.000 huishoudens op het platteland heel slecht internet. Dat zijn net zoveel huishoudens als het aantal inwoners in een stad als Den Haag. De oorzaak van dit tergend langzame internet is dat kabelaars als KPN en Ziggo geen geld steken in glasvezelnetwerken in landelijke gebieden, omdat de kosten niet opwegen tegen te opbrengsten. En moet je op het platteland genoegen nemen met een download- en uploadsnelheid van 0,1 MB per seconde. Terwijl dat minimaal 1 MB per seconde moet zijn! Een avondje Netflixen kun je dus wel vergeten als je in een buitengebied woont.

Begin 2019 wordt ook het buitengebied aangesloten op het glasvezelnetwerk. Maar dat had best veel “voeten in de aarde: 60% van de bewoners moest namelijk meedoen (en er wat extra’s voor over hebben). In het artikel  Glasvezel in het buitengebied kun je lezen wat er allemaal voor nodig was om dit voor elkaar te krijgen.

Gaat het veevervoer over de weg

In Fryslân hebben de mensen nog de tijd. Ze hebben geen haast. En wat ze moeten doen, doen ze zo. Bijvoorbeeld het verweiden van schapen. Dat gaat gewoon over de weg. Met iemand die voor de kudde uit loopt. De schapen die volgen. En de hekkensluiter die ervoor zorgt dat er geen schaap achterblijft.

platteland schapen over de weg
Veevervoer over de weg

Als ik hier in de Surhuizumermieden weer eens in een kudde schapen of koeien beland, dan moet ik altijd denken aan die reclame van Promovendum.  In deze reclame komt de bestuurder oog in oog te staan met één schaap. En dan totaal niet weet  wat hij in dit geval moet doen. Ik moet altijd een beetje gniffelen over dit “Randstedelijk gedrag” dat zo ver af staat van het platteland.

schaap op de weg platteland
Promovendum momentje

Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik ook weleens baal als ik word opgehouden door een koeien- of schapenfile. Omdat de randstedelijke haast toch nog steeds een beetje in mij zit. Ondanks dat ik al jaren bewoner ben van het Friese platteland.

Related Posts

28 thoughts on “De stad versus het platteland

 1. Heb het zelf iets anders aangepakt ,woon in Haarlem en ben nu gepensioneerd met weinig inkomen en geen auto maar al 26 jaar Friesland fan . Heb 12 jaar terug een klein toercaravannetje gekocht en staat in de buurt bij Stavoren, dus de winter maanden veel in Haarlem en ga in het voorjaar met de veerboot van Enkhuizen / Stavoren hier heen. Blijf hier dan veel tot eind September. Geniet op deze manier van stad en dorp. Ben hier heel gelukkig mee.

  1. Wat een leuke combinatie. Zo heb je in de winter de voordelen van de stad en zomers die van het mooie Friesland. Wij hebben eind september het Friese platteland verlaten omdat wij toch meer wilden genieten van de voordelen van een (kleine) stad.

 2. En toch…? Droom ik ervan, heb ook ik altijd internet pech, en wil ik in rust wonen. Het klinkt romantisch, lijkt me zalig. Op de lange autoritte na dan. Heerlijk geschreven!

 3. Ik mis de hordes vliegen in je stuk ? Maar dat van die pakketjes, dat is inderdaad wel enorm relaxed. Ik had het geschreven kunnen hebben, op het punt na dat we geen hond hebben.

  1. Die vliegen zijn inderdaad een ramp. Zeker als je beesten hebt zijn ze in grote getale aanwezig. En wat dacht je van zwaluwen. Leuke beestjes maar ze fokken maar door en schijten de boel helemaal onder!

 4. Wat een heerlijk artikel om te lezen. Mijn grote droom is om te wonen op een boerderij; inclusief bokjes en ezels, hihi. Niet in Friesland, maar in het mooie Twente, hihi! Heerlijk om even weg te dromen bij dit artikel!

 5. Aaah, de eeuwige tegenstelling tussen stad en platteland. Heerlijk om daar over filoseren! Het platteland is het geweten van de stad. En zonder de vooruitgang van de stad kwam er niks tot ontwikkeling.
  Mooi gebied! Mijn familie (en ik) komen uit het Westerkwartier.

  1. Mooi gezegd: zonder de vooruitgang van de stad komt er niets tot ontwikkeling. Het is alleen jammer dat de mensen in de stad zo weinig weet hebben van het leven op het platteland.
   Grappig te lezen dat je hier in de buurt hebt gewoond. Het Westerkwartier liegt hier om de hoek.

  1. Het is inderdaad een omschakeling, maar ook weer niet zo groot. Je groeit er vanzelf in. De Surhuizumer Mieden hoort bij het dorp surhuizum, tussen Buitenpost en Surhuisterveen. OP de grens van de provincie Groningen.

 6. Wat lijkt het mij fijn om in Friesland te wonen! Ik merk met vakanties of dagjes weg dat het leven in dorpen buiten de randstad zoveel anders is. Heerlijk lijkt mij de rust en niet al het gehaast continue.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.