en nog veel meer

De leukste winkelstraten volgens Mam is de hort op

leukste winkelstraten

De Zwanestraat – Kromme Elleboog is verkozen tot Leukste Winkelstraat van Nederland 2016! Niet zo verwonderlijk, want deze Groningse winkelstraat of zijn het -straten? hadden een voorsprong op haar concurrent: de Nieuwe Oosterstraat. Eveneens te vinden in het Noorden, maar dan in de Friese hoofdstad. 

In de Zwanestraat, die overgaat in de Grote Kromme Elleboog (vandaar dat deze straten in één adem genoemd worden) vind je veel bijzondere winkels en horeca. En dat op steenworp afstand van de Martinitoren.

Wat zijn de leukste winkelstraten volgens jou?

Maar er zijn natuurlijk veel meer leuke winkelstraatjes in ons land. Maar weet jij die te vinden? Ik niet. Vaak liggen deze straatjes buiten het geijkte winkelgebied. Dus je wordt er niet automatisch naartoe getrokken als je in een “nieuwe” stad aan het winkelen bent. Vandaar dat Mam is de hort op je helpt in je zoektocht naar de leukste winkelstraten in bekende winkelsteden. Op mijn oproep Wat is de leukste winkelstraat volgens jou zijn weer wat aanvullingen gekomen die ik heb verwerkt in dit artikel.

Alkmaar

 • D’oude stad is het leukste winkelgebied van Alkmaar. In de smalle, karakteristieke straatjes van het oude gedeelte van de kaasstad vind je onder andere de Fnidsen. Een straatje waar tegenwoordig een aantal bijzondere en gespecialiseerde winkeltjes is gevestigd.
 • Maar ook de Magdalenastraat moet zeker niet worden vergeten. Toevallig gebruikte ik een foto van dit straatje in mijn artikel Wat is de leukste winkelstraat volgens jou. Waarop mijn neef die in Alkmaar woont, gelijk reageerde met “De Magdalenastraat”. Volgens hem is dit straatje leuk om even doorheen te lopen en bekend vanwege de heerlijke friet van het Friethuys. Die in de AD friettest een dikke 9,5 scoorde.
De Magdalenastraat in Alkmaar, leukste winkelstraten

De Magdalenastraat in Alkmaar

Rotterdam

 • Devi van Firma mama vindt dat De Witte de Withstraat in dit rijtje niet mag ontbreken. Deze straat staat bekend als de artistieke en vernieuwende straat van Rotterdam met leuke boetiekjes en restaurants die net even iets anders zijn.
 • Maar zij tipte ook De Meent, eveneens in hartje Rotterdam. Omdat er nogal wat achterstallig onderhoud is wordt er momenteel hard gewerkt om deze straat dé ontmoetingsplek van Rotterdam te maken.

Leeuwarden

 • In 2010 en in 2012 is de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden de leukste winkelstraat van ons land. En terecht. Deze smalle straat in het oude centrum van de Friese hoofdstad  wordt niet voor niets “het best bewaarde winkelgeheim van Leeuwarden” genoemd. Waarom dat is? Ontdek het zelf.
 • En als je dan toch in Leeuwarden bent loop dan ook even door de Nieuwe Oosterstraat. De oudste winkelstraat van Leeuwarden. Een straatje met prachtige, monumentale panden en klassieke gevels waarin aparte winkeltjes en speciaalzaken zijn gevestigd. Eveneens een aanrader.

Maastricht

 • In de hippe Wijck in Maastricht vind je de Rechtstraat. Volgens de Maastrichtenaren dé leukste straat van het Zuiden. Waarom? Omdat je in deze buurt nog een dorpse sfeer proeft. En in de Rechtstraat vind je vrijwel alleen maar lokale winkeliers.

Groningen

 • De Folkingestraat in Groningen, is mijn persoonlijke favoriet. Als je vanaf het centraal station komt loop je er automatisch doorheen. Ik vind het een perfecte winkelstraat om inspiratie en nieuwe ideeën op te doen.
Folkingestraat- Groningen, leukste winkelstraten

Folkingestraat- Groningen

Amsterdam

 • De Haarlemmerstraat en -dijk in Amsterdam is weer zo’n straat die in ere is hersteld. Ik herinner mij deze buurt vanwege de veelheid aan coffeeshops. Maar tegenwoordig is deze levendige straat, op loopafstand van het Centraal Station een echte slenterstraat. Waar de wietgeur nog een beetje te ruiken is. Maar dat terzijde.
 • In Amsterdam-Oost ligt de Czaar Peterbuurt.  Een echte Amsterdamse winkelbuurt, waar vroeger mijn beste vriendin woonde. Ik fietste er dus geregeld doorheen. In 2015 is de Czaar Peterstraat, uitgeroepen als leukste winkelstraat. Dat verbaasde mij omdat ik het destijds een sombere straat vond. Waarschijnlijk is dat ook de reden waarom in deze straat een aantal shots van de film Ciske de Rat is opgenomen. Tegenwoordig is de Czaar Peterstraat ‘the new place to be’! De straat is namelijk geheel gerenoveerd en je kunt er verrassend leuk winkelen.
 • En vergeet de 9 straatjes niet. Soms zeggen mensen weleens dat als je niet in De 9 Straatjes bent geweest, je niet in Amsterdam bent geweest.

Amersfoort (Nieuw)

Volgens de ANWB moet je als je in Amersfoort bent de Krommestraat niet vergeten. Was het vroeger een straat vol brouwerijen, tegenwoordig is dit kromme straatje de leukste winkelstraat van de stad met veel onafhankelijke winkels.

Haarlem

De kleine Houtstraat in Haarlem is in 2009 verkozen tot leukste winkelstraat van het land. Maar er is nog een straat in Haarlem die je beslist moet ontdekken. Namelijk de Warmoesstraat, een van de mooiste én oudste straten van Haarlem. De Warmoesstraat wordt ook wel het modestraatje genoemd vanwege de mooie boetieks die je er vindt, maar ook voor keukenspullen en andere bijzondere waar kun je hier terecht.

Utrecht

Wist je dat Utrecht maar één echte gracht heeft? Ik niet. Ik lees in een artikel van de ANWB dat de Oude gracht de enige echte gracht is in de Domstad. Daarnaast is deze gracht ook nog eens bezaaid met allerlei leuke winkels en horecagelegenheden. Dus deze “straat” en zeker de kades met haar terrassen horen zeker in dit rijtje thuis.

De Utrechtse Oude gracht, leukste winkelstraten

De Utrechtse Oude gracht

Dordrecht

Zelf ken ik Dordrecht niet maar volgens mijn nicht Aniet mag je de bekendste (en langste) Dordste winkelstraat de Voorstraat niet overslaan. Vooral aan de Westzijde vind je mooie zelfstandige winkels. Maar er is in Dordt meer te beleven. Zo vind je in de Vriesestraat kleine hippe winkels. Maar zijn ook het Bagijnhof, Achterom, Sarisgang, Lange en Korte Breestraat en de Kolfstraat ook de moeite van een bezoekje waard.

Nijmegen

In het hart van Nijmegen vind je de Marikenstraat, een hypermoderne straat waar de winkels verdeeld zijn over 2 verdiepingen die met elkaar zijn verbonden door middel van een lift en roltrappen.

In de Marikenstraat vindt ook jaarlijks een herdenking plaats: op 22 februari wordt bij de schommel het bombardement op Nijmegen van 22-02-1944 herdacht. Door dit  bombardement kwamen bijna 800 mensen om en raakten talloze mensen gewond. De stad stond in brand en de binnenstad werd verwoest.

de hypermoderne Marikenstraat in Nijmegen, leukste winkelstraten

de hypermoderne Marikenstraat in Nijmegen

Een leuke aanvulling kreeg ik van Saskia Keizers  van Taaltut die in Nijmegen woont. “Vergeet vooral  de Lange Hezelstraat en de Stikkke Hezelstraat niet. Hier vind geen ketens maar wel van die kneuterige winkeltjes.”

Zutphen (Nieuw)

Ik ken Zutphen alleen van de Fokkersdag voor Friese Stabijhoun (honden) die ieder jaar in Zutphen wordt gehouden. En dan kom je niet verder dan de sporthal. Een gemiste kans volgens Pascale Drent want deze Hanzestad heeft heel leuke winkelstraten. Bijvoorbeeld de Lange én de Korte Hofstraat, Korte Beukerstraat en de markten moet je niet vergeten. Kortom een kleine, fijne en prachtige stad om eens naartoe te gaan.

Dit zijn de leukste winkelstraten volgens Mam is de hort op. Maar er zijn er vast veel meer die ontdekt kunnen worden. Wil je daarbij helpen? Weet jij een winkelstraatje dat beslist een plaats in dit rijtje verdient? Laat dan even hieronder een reactie achter of reageer op Facebook.

17 Reacties

 1. mirteblogt

  Zelf nog niet in al die steden geweest, maar lijkt me hierdoor wel zeker de moeite waard om te eens gaan te bezoeken;)

 2. Wat leuk zo`n city shop lijstje. De laatste lijkt mij bekend (net als Papendrecht centrum maar blijkbaar Nijmegen). Oh..Dordrecht staat ook in de lijstje

 3. Eva

  De kleine houtstraat in Haarlem is inderdaad leuk! Ik kom uit Haarlem en ga daar regelmatig naartoe om bij cafe Klein parijs koffie te drinken. Er zitten daar meer unieke winkels dan in de grote Houtstraat. Verder ben ik niet zo bekend met de namen van andere winkelstraten helaas. Dus ik kan je geen nieuwe suggesties geven 🙂

 4. Wat een leuk overzichtje! Het begint alvast weer te kriebelen om nog een keer goed te gaan shoppen! 😉

  https://footprintsaroundtheworld.be/spam-blog-verdient-blog-extra-aandacht/

 5. Als ik dit lees moet ik dringend eens in Nederland komen shoppen, al hebben we hier in België ook mooie winkelstraten.

 6. Alkmaar lijkt me erg leuk op je foto te zien! Moet ik zeker onthouden voor als we nog eens een weekendje weg plannen :).

 7. Leuk, leuk, leuuuk… Haarlem is mijn fave. Nijmegen is ook leuk, ga ik binnenkort maar weer een keertje heen!

 8. Er staan veel steden tussen waar ik nog nooit geweest ben maar In Amsterdan en Rotterdam vind ik het heel leuk om te winkelen

 9. de 9 straatjes in A’dam is indd heel leuk 1 van mijn favorieten!

 10. Wat een leuke lijst. Grappig dat mijn stadje Nijmegen er ook tussen staat!

 11. Krystle

  Ik ken al die leuke straatjes niet. Mij lijkt Groningen erg gezellig, daar wil ik ook weleens naartoe!

 12. Ik kom bijna maandelijks in Maastricht en vind dit zo’n gezellige stad! Ook de Witte de Withstraat vond ik geweldig, zeker alle kleine hoppe winkeltjes en restaurantjes

 13. Super handig die leuke winkelstraten. Soms zit je nog wel eens verlegen om winkel inspiratie… Overal ben ik eigenlijk al geweest, behalve in Leeuwarden

 14. Hahaha, Utrecht! Mijn geboortestad. Daar kan ik niet een straat noemen maar eigenlijk de hele binnenstad. Zo gezellig, divers en leuk. Misschien het Wed voor alle leuke cafeetjes?

 15. Els

  Allemaal onbekende straten. Ik kom uit Brabant en winkel graag in Tilburg, maar voor speciale winkels vind im den bosch ook wel leuk.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial