en nog veel meer

VVV-cadeaubon versus VVV-giftcard

VVV-cadeaubon

Het einde nadert voor de papieren VVV-cadeaubon. De bon maakt  na 42 jaar plaats voor een plastic exemplaar. Dat heeft VVV Nederland bekendgemaakt.

Het voordeel van de plastic cadeaukaart is dat deze zowel online als in de winkelstraat te besteden is. Ook kan de bezitter het bedrag dat op de cadeaukaart staat in delen uitgeven lees ik op RTL Nieuws. 

Papieren VVV-cadeaubon blijft geldig

Dus als je nog een paar papieren VVV-cadeaubonnen in de la hebt liggen, hoef je je geen zorgen te maken. Deze blijven onbeperkt geldig, maar worden alleen niet meer verkocht. Een goede zaak lijkt mij. Want de papieren VVV-cadeaubon is toch veel kwetsbaarder dan zo’n plastic pasje.

Zo kun je in Kun je beschadigde VVV-bonnen nog gebruiken? lezen hoe ik twijfelde of ik deze bonnen überhaupt nog zou kunnen verzilveren. Gelukkig deed de winkel waar ik deze bonnen wilde verzilveren hier niet moeilijk over, omdat de code nog goed zichtbaar was. Daarnaast kreeg ik naar aanleiding van deze blogpost via een Twitter een reactie van het VVV Nederland waarin zij aangaven mij zelfs een nieuwe bon te willen sturen. Afhankelijk van de beschadiging natuurlijk.

Uiterst vriendelijke mail van VVV Nederland over VVV-cadeaubon

Uiterst vriendelijke mail van VVV Nederland

De VVV-bon wordt vervangen door een plastic pasje

Maar met ingang van 1 november zijn deze zorgen verleden tijd. Vanaf deze week krijg je als je een VVV-cadeaubon koopt een plastic pasje. Een grote verbetering verbetering lijkt mij. Maar zijn er nog meer veranderingen? Ik zoek het voor je uit.

Tijdens een zoekrondje op internet kom ik op de website van VVV Nederland. Hierop lees ik dat het VVV verschillende cadeaubonnen uitgeeft, waaronder ook de VVV-giftcard. Deze card is ook in elke gewenste waarde te koop en in verschillende thema-verpakkingen zoals Kerst, Sinterklaas, verjaardag, geboorte en bruiloft.

De VVV Giftcard is verkrijgbaar als cadeaukaart (pasje) of kan als code per e-mail verstuurd worden. Dat is handig als je iemand op dezelfde dag nog een cadeau wilt geven! De VVV-giftcard is na aankoop 5 jaar geldig  en is te gebruiken in meer dan 350 webshops

De VVV-giftcard is geen VVV-cadeaukaart

Dan is de VVV-giftcard toch wat anders dan de ouderwetse VVV-cadeaubon. Want dit papieren exemplaar is zelfs in een wat gehavende staat onbeperkt geldig én in een gewone winkel te besteden. Terwijl deze VVV-giftcard slechts 5 jaar geldig is en alleen online te gebruiken.

Maar als ik op dezelfde website verder kijk (dan mijn neus lang is) zie ik onder de kop Cadeaubonnen de VVV-cadeaubon staan. Die per 1 november VVV-cadeaukaart gaat heten maar nu nog niet zo wordt genoemd. Deze VVV-cadeaukaart is net als zijn papieren voorganger wel te besteden in gewone winkels, musea, pretparken, dierentuinen en zo voorts.

Maar nu ook bij honderden webshops. En dat is nieuw. Net zo goed als dat deze nieuwe kaart in delen te besteden is. Wat niet kan met de papieren VVV-cadeaubon. Maar het beste nieuws vind ik: de VVV-cadeaukaart is onbeperkt geldig. Ze geven zelfs 100% saldo garantie. En daar ben ik blij mee.

VVV-cadeaukaart versus VVV-giftcard VVV-cadeaubon

VVV-cadeaukaart versus VVV-giftcard

Verwarring alom

Dat de VVV-cadeaukaart geen VVV-giftcard is vind ik verwarrend. Als je de voordelen wilt hebben van een VVV-cadeaubon, die onbeperkt geldig is, dan moet je een VVV-cadeaukaart vragen. En als je – per ongeluk – een VVV-giftcard vraagt of krijgt, dan kun je deze kaart alleen online besteden en moet je ook de houdbaarheidsdatum in de gaten houden.

En daar heb ik zo’n hekel aan. Want hoe vaak is het niet gebeurd dat ik net te laat was om mijn cadeaukaart te verzilveren. En kon ik deze – vaak met een behoorlijke waarde – ongebruikt in de prullenbak gooien.

Keuze wordt niet gemakkelijker

VVV Nederland maakt het de mensen niet gemakkelijk. Want onder een giftcard wordt ook cadeaukaart, cadeaucard of cadeaupas verstaan. Alle benamingen worden door elkaar heen gebruikt en dat maakt het heel verwarrend.

Wat mij betreft had VVV-Nederland beter kunnen kiezen voor 1 plastic cadeaukaart. Eentje met de voordelen van de giftcard (online te besteden, in delen te verzilveren én in een leuke geschenkverpakking) en met die van de oude VVV-cadeaubon (te besteden in gewone winkels én die onbeperkt houdbaar is). Dan was het volgens mij een stuk overzichtelijker geweest.

Is voor jou het verschil tussen een VVV-giftcard en VVV-cadeaukaart gelijk duidelijk?

 

 1. Wellicht voor de duidelijkheid, de papieren VVV bon en de “only only” VVV Giftcard worden niet meer verkocht. Uiteraard zijn de uitgegeven exemplaren gewoon te besteden. De VVV Cadeaukaart is de cadeaukaart waarmee je niet alleen kunt winkelen, maar ook uitgebreid online kan shoppen. Bij meer dan tienduizend winkels en een kleine 1000 webshops ben je van harte welkom. Meer informatie vind je op http://www.vvvcadeaukaart.nl

  • Marion Stam

   Bedankt voor de toevoeging Raymond. Bij het herschrijven van dit artikel zal ik hier rekening mee houden.

 2. Ik geef ze eigenlijk nooit vanwege alle beperkingen van zo’n bon. Geld vind ik handiger, geeft ‘vrijer’ uit!

 3. Verena

  Ik zie een duidelijk verschil! Wel jammer dat ze niet precies hetzelfde werken, al lijkt me 5 jaar om te besteden nog wel genoeg tijd haha

 4. Ik snap je uitleg! Bedankt. IK koop zelf nooit om cadeau te geven. Hier in het dorp kun je ze bij veel winkels niet inleveren en dat vind ik jammer.

 5. Ik geef/ontvang nooit vvv bonnen/cadeaukaarten. Dus heb er zelf niet echt last van gelukkig.

 6. Dat heb ik ook meegemaakt en echt vervelend, zo’n hekel aan.

 7. Ik ken het eigenlijk niet. In België hebben we wel cadeaukaarten, maar het ligt allemaal niet zo ingewikkeld als met dieze VVV-kaarten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial