in sommige vakantielanden heb je een vignet nodig?

Waarom heb je in sommige vakantielanden een vignet nodig?

Nog even, dan gaan we op wintersport. Maar voordat het zover is moet er nog een hoop gebeuren. Een poosje terug heb ik alle skikleding tevoorschijn gehaald, gepast en gecontroleerd en nog wat spullen bijgekocht zoals een paar polsbeschermers. De sneeuwkettingen liggen klaar en de ski’s zijn gehuurd. We hebben contact gehad met de verhuurder van ons chalet over de aankomsttijd en er ligt een boodschappenlijstje klaar waarop iedereen kan opschrijven wat ik nog moet kopen. Het enige wat ik nog moet doen is een vignet kopen. Want in bepaalde landen heb je een autobahnvignet nodig. En die moet ik nog even aanschaffen.

Waarom heb je een vignet nodig?

Als je gebruik maakt van het buitenlandse wegennetwerk moet je hiervoor betalen. Via het vignet betaal je voor de aanleg en het onderhoud van de wegen. In België en Duitsland is het nog niet zover maar in Frankrijk moet je iedere keer als je een tolpoortje passeert een aanzienlijk bedrag aan tol betalen. In plaats daarvan koop je in Oostenrijk en Zwitserland een autobahnvignet. Dat is hun manier om tol te heffen.

In sommige vakantielanden heb je een vignet nodig
In sommige vakantielanden heb je een vignet nodig

Voor welke landen heb je een vignet nodig?

Ben je van plan om op vakantie te gaan naar Zwitserland of Oostenrijk dan heb je een vignet nodig. Die kun je kopen voordat je de grens overgaat maar dan sluit je aan in een lange rij. Het is daarom veel handiger is om vooraf je vignet online te kopen. Of er een te halen bij de ANWB.

Zwitserland

Voor Zwitserland betaal je hiervoor € 38,70. Dat is veel geld, maar voor die prijs mag je het hele jaar gebruikmaken van de Zwitserse autowegen.

Oostenrijk

In Oostenrijk ben je voordeliger uit. Je kunt namelijk vanaf € 11,95 een 10 dagenkaart kopen. Zo betaal je alleen voor de periode dat je in dat land verblijft. Het vignet wordt namelijk ingeknipt op de datum dat je de Oostenrijkse grens overgaat. Maar dat kunnen ze ook van te voren doen als je aangeeft op welke datum je verwacht Oostenrijk binnen te rijden.

Het vignet voor Oostenrijk, maar ook voor Hongarije, Roemenië en Slowakije is tegenwoordig digitaal, dus hoef je niet meer te plakken.

Het kan echter wel voorkomen dat je voor bepaalde tunnels extra tol moet betalen. Ondanks dat je een vignet op je voorruit hebt.

Wat is een autobahnvignet

Een autobahnvignet is een sticker die je aan de binnenkant van je voorruit plakt zodat bij controles te zien is dat je tol hebt betaald. Plak hem wel zo, dat je er niet de hele reis tegenaan zit te kijken. Dus onder je autospiegel of links of rechts op de voorruit. Daar blijft hij niet alleen de hele vakantie, maar de rest van je (auto)leven zitten. Want als je vignet namelijk op je ruit zit geplakt dan krijg je hem er niet zo gemakkelijk meer vanaf. Waarom dat is? Ik denk dat mensen anders na gebruik de sticker gaan door verkopen en lopen de vignet-landen hun inkomsten mis.

Handel in vignetten

Inmiddels zit het vignet op de voorruit van onze auto. En op advies van de ANWB heb ik ook mijn bonnetje bewaard voor het geval er in Zwitserland naar gevraagd wordt. Op de site van Samoon, lees ik namelijk dat er mensen zijn die met een niet te hete haarföhn de sticker wel los krijgen en deze vervolgens op internet door verkopen. Vandaar dat de ANWB adviseert om je aankoopbewijs van het vignet te bewaren zodat je kunt aantonen dat je het vignet op een legale manier hebt verkregen. En niet via Marktplaats hebt gekocht, waar een levendige handel in gebruikte vignetten schijnt te zijn.

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.