en nog veel meer

Gratis lichtfestivals in het Noorden van het land

Lichtfestivals in het Noorden

Denk je dat lichtfestivals alleen in de hoofdstad plaatsvinden? Dan heb je het helemaal mis. Ook in het Noorden bruist het van de leuke festiviteiten waarin licht en gezelligheid centraal staan.

Daarnaast zijn de meeste lichtfestivals ook nog eens gratis te bezoeken. Dus wat let je om aan het eind van het jaar eens een bezoek te brengen aan een van deze leuke Noordelijke evementen.

Gratis lichtfestivals in het Noorden

Ook in de provincies Friesland en Groningen worden de komende maanden lichtfestivals georganiseerd, die ook nog eens gratis zijn. Vaak is er geen vaste route en kun je op eigen gelegenheid de stad en de verschillende kunstwerken ontdekken.

LUNAfestival in Leeuwarden

Van 22 t/m 24 november 2018 is de binnenstad van Leeuwarden het podium en magisch decor voor het LUNAfestival. Op de website van Media Art Friesland kun je alles over dit evenement lezen en vind je de locaties waar je de verlichte objecten kunt tegenkomen.

Light festival LUNA-2

Gratis wandeling langs de kunstwerken

Ben je niet zo bekend in Leeuwarden? Sluit je dan aan bij een van de vele stadswandelingen die elke avond tussen 17.00 en 22.00 uur worden gehouden. Een professionele gids van a guide to Leeuwarden leidt je langs alle lichtkunstwerken en geeft er ook een toelichting bij.

Het vertrekpunt van de tour is op het Stationsplein. Dus niet bij de ingang van de Westerkerk. De gids herken je aan lampen op zijn of haar hoofd. De wandelingen starten elk hele uur en duren 1 tot 1,5 uur.

De stadswandeling is een zogenaamde Free tour. Aan het einde van de wandeling kan je de gids een vrijwillige bijdrage geven en betaal je achteraf wat je de tour waard vindt!

OrbitFest in Groningen

Op 21, 22 en 23 december staat “ijs en weder dienende” het gratis toegankelijk lichtfestival OrbitFest op het programma. Als de schemering valt zullen het Groninger Museum, de Synagoge Groningen in de Folkingestraat en een aantal locaties in de binnenstad worden omgetoverd tot prachtig verlichte objecten.

Het is dus nog niet helemaal zeker dat tijdens deze vijfde editie van het winterlichtfestival op diverse locaties in de binnenstad van Groningen futuristisch lichtwerk te bewonderen is. Hou voor je afreist naar Groningen de website in de gaten.

WinterWelVaart Groningen

Het Lichtfestival dat zeker doorgaat en ieder jaar veel bezoekers trekt is de Groningse WinterWelVaart. In het weekend van 21 – 23 december 2018 zullen ongeveer 25 fraai verlichte schepen, in en rond de A open zijn voor het publiek. Daarnaast is er in het centrum van Groningen een knusse kerstmarkt, live muziek en glühwein die je alvast in de Kerststemming brengen.

Noordelijke lichtfestivals

Voorafgaand aan WinterWelVaart in de stad Groningen zijn de schepen op 8 en 9 december te bewonderen in Zoutkamp. In Appingedam en in Sappemeer alleen op 8 december. Meer info vind je op WinterWelvaart Regio

WinterWelVaart Zoutkamp

In de sfeervol verlichte binnenhaven van Zoutkamp liggen op 8 en 9 december verschillende schepen afgemeerd die voor het publiek vrij toegankelijk zijn. Aan boord is muziek en worden spannende verhalen verteld.

Op de kade is straattheater en in café’s en restaurants aan de haven kun je genieten van een hapje en een drankje. Op de Facebookpagina van WinterWelVaart Zoutkamp word je meegenomen in de voorbereidingen en kun je het programma vinden.

WinterWelVaart Appingedam

In Appingedam is de WinterWelVaart alleen op 8 december. Vanaf 11.00 uur is aan boord van De Paap van alles te doen en te beleven.

In het dorp vind je kraampjes met lekkere hapjes, snert, broodjes braadworst, chocolademelk en glühwein en kun je verrast worden door optredens van de Dickens Groep. Ook is er is straattheater en volop muziek.

Zo zie je maar: ook in de Noordelijke provincies is van alles te beleven.

Ga jij een van deze lichtfestivals bezoeken?

  1. De LUNA Tours beginnen NIET bij de Westerkerk, dat was in 2016 zo, in 2018 beginnen we op het stationsplein: zie: https://www.aguidetoleeuwarden.nl/lunatour/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial