lees(ie)zondag week 52

Met Kerstmis ga ik niet de hort op. Ik ben de laatste tijd zo vaak weg geweest dat ik het heerlijk vind om de kerstdagen met familie door te brengen. Maar ook kerstfilms kijken, een boek lezen en natuurlijk genieten van de top 2000. Want daar ben ik gek op. En dan het liefst in een casual outfit; dus zonder opsmuk en tierelantijnen.

Kerstavond en de kerstdagen

Als alle kerstboodschappen in huis zijn ga ik met de beentjes omhoog. Vanaf 20.00 uur ga ik zwijmelen bij de kerstspecial van All you need is love. Onder aanvoering van Robert ten Brink zie ik ze weer rennen: die stelletjes in de sneeuw. Dat wil ik ook.

Beide dagen breng ik door met de familie. Beide kerstdagen zijn we thuis en maken we wat lekkers.  Aan kerstcadeaus doe ik niet. Net zo min dat ik me laat leiden door de commercials op TV.

Wat betekent Kerstmis voor jou?

Maar hoe is dat voor jou? Als ik de media moet geloven dan moet je voor Kerst op pad voor cadeaus (het liefst van de juwelier) en moet je een verfijnd diner op tafel zetten. Ik heb me laten vertellen dat het zelfs een trend is dat je gerechten in exclusieve restaurants bestelt, deze thuis opwarmt en dan aan je eigen tafel serveert.
En het moet ook altijd gezellig zijn. Sommige mensen zien dan ook als een berg op tegen Kerst. Want stel dat het niet gezellig is of als het eten mislukt? Gelukkig heb ik daar ziet zo’n last van omdat we het simpel houden. Gewoon een paar dagen genieten van gezellige mensen, heerlijke muziek, lekkere hapjes en dito drankjes. Meer heb ik niet nodig.

Hoe vier jij Kerstmis?

Op Maatschappij en samenleving werd de vraag gesteld hoe mensen Kerst vieren en de antwoorden waren divers. Voor sommigen is Kerst: op kerstavond naar de nachtmis. Met na afloop warme chocolademelk en zelf gebakken zoetbrood en rozijnenbrood. Of gewoon hard werken, om het andere mensen tijdens de feestdagen enorm naar de zin te maken. In de horeca, zoals onze dochter of in de zorg zoals mijn vriendin al jaren doet.

Maar er zijn ook mensen die de Kerst zien als een commercieel gebeuren of het liefst twee dagen onder willen duiken omdat er gedoe is in de familie.

Mijn tip om de kerstdagen te overleven is dat het eigenlijk niet uit maakt hoe je het viert. Laat je dus niet leiden door commercials met idyllische plaatjes van harmonieuze gezinnen in fraai gestylde huizen. Doe gewoon dingen doet die bij je passen en waar je je goed bij voelt. Dan overleef je het wel. Ik wens je fijne kerstdagen doe.

Hoe overleef jij de kerstdagen?

Related Posts

8 thoughts on “Wat betekent Kerstmis voor jou?

  1. Ik zit Kerstavond aan de keukentafel met de puzzel van dr Denker. 1e Kerstdag is mijn dochter jarig. Dan hijs ik me in een nette outfit en rijd ik naar de jarige. Tweede Kerstdag rommel ik een beetje aan. In slobberbroek en oude trui. En dit jaar staat er een speklapje op het menu.

  2. Wij eten lekker samen en kijken wat films. We geven wel cadeautjes, maar niet zoals je dat op tv vaker ziet. We hoeven allebei niks met de familie te doen, behalve de verjaardag van mijn broertje op 2e kerstdag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.