en nog veel meer

5 tips om je fiets winterklaar te maken

fiets winterklaar maken

Misschien weet je nog dat ik met een Facebookactie van Halfords een E-bike heb gewonnen. Ondanks dat ik heel blij ben met mijn elektrische fiets pak ik toch regelmatig de auto. Zeker nu het winter is. Daarnaast kan ik altijd wel een smoes bedenken om niet te gaan fietsen. Maar voordat mijn fiets aan zijn winterslaap begint ga ik hem eerst winterklaar maken. Op de website van de ANWB vond ik 5 handige tips die ik vrij heb vertaald.

De bewegende delen van je fiets

Voordat mijn fiets op stal gaat maak ik alle bewegende delen goed schoon. De ketting reinig ik met een speciale kettingreiniger, o.a. te koop bij Halfords.  Daarna smeer ik hem in met kettingolie. En maak ik de spaken en velgen goed droog.

Het frame 

Daarna is het frame aan de beurt. Die kun je het beste schoonmaken met een lauwwarm sopje van afwasmiddel of autoshampoo. Voor moeilijk bereikbare plaatsen gebruik ik een oude handtandenborstel.

De banden

En dan de banden. Als eerste controleer ik het profiel van de banden. Soms blijven daar steentjes in zitten die een lekke band kunnen veroorzaken. Daarna verwijder ik eventuele steentjes uit het profiel en pomp de banden op.

Wist je dat er ook speciale fietswinterbanden te koop zijn?  Die zorgen voor een betere wegligging. Reuze handig als je je fiets wel in de winter gebruikt!

De verlichting

Als laatste kijk ik nog even of de verlichting het nog doet. Bij slecht zicht en in het donker ben je namelijk verplicht dat je voorlicht en je achterlicht het doen. Doen die het niet en je wordt aangehouden dan kun je een boete van 55 euro krijgen. Zonde van het geld en voor die prijs kun je bij de HEMA heel veel losse fietslampjes kopen. Maar dan moet je die natuurlijk wel bij je hebben!

Op de website van de ANWB vind je heel veel verschillende soorten fietsverlichting. Maar ook de HEMA verkoopt veel fietsaccessoires. In de winkel maar ook online.

De accu

Houdt jouw e-bike, net als die van mij een winterslaap? Haal dan wel de accu uit de fiets. Laad hem op en bewaar de accu op een koele maar droge plek. Als je na de winterslaap de accu weer oplaadt, doe dit dan zolang totdat de lader op groen springt. Je e-bike is dan weer helemaal klaar om hem te gaan gebruiken.

Is jouw fiets klaar voor de winter?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial